Sofie Smulders
Sofie Smulders Nieuws 21 aug 2018 / 11:29 uur

‘Studenten betalen 100 euro teveel voor hun kamer’

Honderd euro per maand. Dat is het bedrag dat studenten gemiddeld per maand teveel betalen aan hun kamer.

Volgens de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) zijn de cijfers uit de rapportage Check je Kamer de zoveelste bevestiging van het wangedrag van verhuurders. Teveel van hen houden zich niet aan de regels van het Woningwaarderingsstelsel (WWS).

Check je Kamer

Studenten kunnen op de website van de LSVb checken of het bedrag van hun kamer klopt met wat ze ervoor krijgen. Meer dan 10.000 studenten controleerden dit in het afgelopen jaar. Bijna 75 procent van deze studenten betaalt teveel.

„Het is onvoorstelbaar dat de overheid niet ingrijpt en de studenten zo laat uitbuiten. Door het grote tekort aan studentenkamers hebben studenten geen keus en moeten ze wel woningen aannemen die onbetaalbaar zijn”, zegt Geertje Hulzebos, voorzitter van de LSVb.

Procedure

Studenten kunnen zelfstandig actie ondernemen tegen hun verhuurders door een procedure te starten bij de Huurcommissie, maar wat de LSVb betreft doet de overheid dit. Niet alleen neemt zo’n procedure niet zelden maanden tijd in beslag, de student moet ook niet belast worden met dit soort moeilijkheden. Maar eigenlijk moeten verhuurders zelf de verantwoordelijkheid nemen om zich aan de regels te houden, vindt de LSVb.

Sommige studenten betalen wel 300 euro teveel voor hun kamer. In Amsterdam is de huurprijs het hoogst, hierop volgen Utrecht en Den Haag.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
‘Studenten betalen 100 euro teveel voor hun kamer’
Sluiten