In het nieuws

Rouwende orka zwemt al 2 weken rond met dood jong

Niet de orka uit het verhaal/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

10 AUG 2018

Dacht je dat alleen mensen emoties voor langere tijd met zich meedragen? Dan heb je het mooi mis. Een orka in de Stille Oceaan zwemt namelijk al zeventien dagen rond met haar overleden jong. De baby overleed kort na de geboorte, iets dat de moeder maar moeilijk kan verwerken.

J35

Wetenschappers stellen dat de orka - die J35 als naam heeft gekregen - in rouw is en maken zich ernstige zorgen. „Ik kan niet geloven dat ze nog steeds haar dode kalf meedraagt. Ik word er droevig van en maak me diepe zorgen over de gezondheid en het mentale welzijn van J35", zegt Deborah Giles van de non-profitorganisatie Wild Orca tegen The Seattle Times.

Volgens bioloog Jeff Corwin (tegenover CBS News) probeert de orka al de hele tijd nog een soort van afscheid te nemen. „Ze duwt haar baby voort in de hoop een connectie met haar te maken. Ik kan me voorstellen dat deze rouwperiode erg lang gaat duren."

Zijn collega Ken Balcomb stelt dat het gedrag van de orka niet uniek is. „We weten dat dit gedrag vaker voorkomt. We zagen dat het dier soms zonk. Dan dook haar moeder naar beneden en haalde haar weer omhoog. Iedereen is er kapot van. Dit is heel, heel erg afschuwelijk, verdrietig en ontmoedigend."

Medicatie

Er wordt op dit moment ook gediscussieerd over het helpen van de orka door toedienen van medicatie. Doordat voorlopig alleen de Verenigde Staten daartoe toestemming voor heeft geven, mogen artsen alleen ingrijpen op het moment dat ze zich in Amerikaanse water bevindt. Echter zwemt ze vooralsnog veel in Canadees gebied.


Views

10k+

Nederlandse auto schept moeder en zoons; 1 overlijdt

Foto: VTM

Foto van 'Metro'

3 UUR

Een triest verkeersdrama vond maandagmiddag plaats in het Belgische Sint-Niklaas: daar reed een auto met Nederlands kenteken met volle snelheid in op een moeder en haar twee kinderen. Een jongetje van 5 kwam om het leven, de moeder en haar andere zoontje raakten zwaargewond en liggen in het ziekenhuis.

De bestuurder van de auto zou de controle over het stuur verloren zijn in een bocht. Hij belandde op het voetpad ter hoogte van de ingang van supermarkt Lidl en reed de vrouw en haar twee kinderen frontaal aan. Volgens getuigen reed de auto met hoge snelheid in op de slachtoffers. Daarna reed de auto over de stoep in op de ingang van een Lidl-filiaal.

Bestuurder aangehouden


Views

300+

Hoe Maarten van der Weijden ieders held werd

Foto van 'Kyrie Stuij'

GISTEREN

Oh, wat zou het mooi zijn geweest. Het moment waarop Maarten van der Weijden langs het huis van de familie Van der Velden in Dokkum was gezwommen, even op had gekeken en daar hun zelfgemaakte spandoek had zien hangen: ‘Maarten, het is goed zo. De elfde stad is binnen! Nu maar de centen tellen.’

De familie had het hem gegund; de elfde stad aftikken en dán stoppen. In plaats daarvan stortte de wereldkampioen een klein aantal kilometers voor Dokkum in. „We hoorden het zondagavond al. Maarten overwoog om na Dokkum te stoppen. Meer dan terecht, vonden we, daarom maakten we het spandoek”, vertelt vader Klaas van de Velden. „Het is jammer dat we hem niet gezien hebben, maar dit blijft een onmenselijke prestatie. Meer dan 160 kilometer zwemmen, voor ons is en blijft hij een winnaar.”

De familie woont in de binnenstad van Dokkum, waar onder wapperende Friese en Nederlandse vlaggen groepen toeschouwers staan. Ze proosten met elkaar, zingen mee met Nederlandse hits.


Views

300+

Zwemtocht Van der Weijden levert 2,5 miljoen op

Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Ondanks dat hij voortijdig moest stoppen, heeft de elfstedenzwemtocht van Maarten van der Weijden tot nu toe 2.511.302 miljoen euro opgebracht. Met het geld dat de legendarische zwemactie heeft opgebracht, draagt van der Weijden bij aan kankeronderzoek. Het bedrag kan de komende dagen nog oplopen.

Van der Weijden werd maandagavond gehuldigd in Leeuwarden. ,,Ik ben heel blij in Leeuwarden te zijn. Het was een heel bijzondere tocht'', zei de olympisch zwemkampioen, terwijl hij op een brancard naar het podium werd gereden.

163 kilometer


Views

400+

Biseksuelen vinden uit de kast komen niet van belang

Foto: Unsplash

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De meeste biseksuelen in Nederland vinden het niet nodig om ,,uit de kast te komen.'' Ze vinden dat die informatie niet relevant is en weinig toevoegt. Dat blijkt uit een onderzoek van sociaal geograaf Emiel Maliepaard (29) van de Radboud Universiteit.

Belangrijk maar niet alomvattend

Volgens de universiteit is nooit eerder onderzoek gedaan naar het dagelijks leven van biseksuelen. Vier procent van de Nederlanders leidt een biseksueel leven en 15 procent heeft gevoelens voor zowel mannen als vrouwen. Zij beschrijven hun biseksualiteit is een belangrijk, maar geen alomvattend onderdeel van hun leven en vinden daarom dat daar geen nadruk op gelegd hoeft te worden.


Views

400+

In deze vijf landen kosten sigaretten het meest

Foto: Unsplash

Foto van 'Bregje Simons'

GISTEREN

Een pakje sigaretten in kost tegenwoordig aan de andere kant van de wereld ongeveer net zoveel als een braadpan of een kaartje voor Artis. De regering van Australië heeft besloten de prijs voor een pakje te verhogen tot maar liefst 25 euro. En daar blijft het niet bij: sinds 2017 verhoogt de Australische regering de prijs elke september met 12,5%, meldt het AD. In welke andere landen kost het kartonnetje een rib uit je lijf en in welke landen zijn ze juist erg goedkoop? Metro zoekt het voor je uit.

Laten we even uit gaan van een pakje Marlboro rood waar twintig sigaretten in zitten.

Nieuw-Zeeland


Views

1k+

In 2030 als haring in een tonnetje in de trein

In 2030 als haring in een tonnetje in de trein

Grote drukte op Rotterdam Centraal / ANP

Foto van 'Anne Kersten'

GISTEREN

Het spoor is vol, meldde ProRail maandagmorgen. En spoor erbij leggen heeft geen zin, want daar is geen ruimte meer voor. Het bedrijf luidt de noodklok en zegt geld nodig te hebben om ervoor te kunnen zorgen dat reizigers in 2030 nog fatsoenlijk met de trein kunnen reizen.

In Nederland ligt momenteel 7300 kilometer spoor en daar wordt veel gebruik van gemaakt. ProRail verwacht bijvoorbeeld volgend jaar zo’n 165 miljoen treinkilometers te maken, in 2004 waren dat er nog 129 miljoen. Andy Wiener, woordvoerder van ProRail, nuanceert de zaak. „Het is niet per se vol, we naderen alleen de grens van het bestaande systeem.”

Honderden miljoenen nodig


Views

500+

'Kanker'-scene in Zapp-film: Zonder overleg op tv

NPO Zapp/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Roy Hofmans was een van de mensen die raar opkeek, toen hij zondagavond rond 19.45 zijn televisie op Nederland 3 had afgestemd staan. Tijdens de programmering van Zapp - dat zich vooral op 6 tot 12-jarigen zou richten - kwamen er een aantal termen voorbij die je niet direct zou verwachten.

In het stuk wordt in een tijdsbestek van 25 seconden twee keer de term kanker(lijer) gebruikt en ook de kreet ,,volgens mij vinden ze je geil", komt voorbij. Dat slaat in dit verhaal op twee meisjes, die volgens de programmabeschrijving tien jaar oud zijn. Het gaat om de film Zwemparadijs.


Views

600+

Vreemde Insta-trend: men valt zogenaamd dood neer

Foto: Instagram _vkysno_

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

We zien geregeld opvallende trends voorbij komen op Instagram en daar kunnen we weer een nieuwe, ietwat vreemde trend aan toevoegen: de #fallingstars2018. ​​​​​​Daarbij draperen sterren zich vol overgave op de grond, alsof ze ter plekke zijn doodgevallen. Rijke Russen bedachten de luguber ogende challenge op Instagram, die ondertussen ook in Amerika is opgepikt.

Glamoureuze dood

De bedoeling is dat de foto lijkt of sterren zijn omgekomen op een zeer glamoureuze locatie, zoals op luxe jets, jachten, privétennisbanen en exotische bestemmingen. De meest originele posts krijgen tot wel 250.000 likes. Met de hashtag fallingstars2018 verspreidt de challenge zich razendsnel op Insta.


Views

500+

Stationsontruiming Tilburg was terreurdreigement

Stationsontruiming Tilburg blijkt loos alarm

Het station van Tilburg / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

In tegenstelling tot eerdere bericht blijkt de ontruiming van station Tilburg zondagavond loos alarm. Er was een koffer achtergelaten, maar daar bleek niets gevaarlijks in te zitten. Bovendien was de koffer ook niet van de mannen die gearresteerd waren.

Vrijgelaten

De mannen worden zo snel mogelijk vrijgelaten, maar hebben de nacht wel op het politiebureau doorgebracht. „Als je 's avonds wordt opgepakt, krijg je nachtrust. De volgende ochtend zijn we begonnen met verhoren en verder onderzoek. Toen bleek dat de situatie anders lag. Ik kan me voorstellen dat deze mannen hier niet heel blij mee waren, maar ik hoop op wat begrip van hen. We doen dit niet voor ons plezier, we doen dit omdat we de meldingen serieus nemen'', aldus een woordvoerder van de politie.


Views

1k+

Maarten van der Weijden gestopt met zwemmen

Camera videoMaarten van der Weijden gestopt met zwemmen

Van der Weijden terwijl nog aan het zwemmen is / ANP

Foto van 'Anne Kersten'

GISTEREN

Maarten van der Weijden is gestopt met het zwemmen van zijn 11stedenzwemtocht, net voor Dokkum heeft de zwemmer het water verlaten. Hij is met een ambulance naar het MC Leeuwarden gebracht.


Views

800+

Nieuw-Zeelandse vrouw gewurgd door eigen sjaal

Auckland, Nieuw-Zeeland. / Unsplash

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

In Nieuw-Zeeland is maandag een vrouw op bizarre wijze om het leven gekomen. De vrouw werd in de Nieuw-Zeelandse kustplaats Tauranga, ten zuidoosten van Auckland, gewurgd door haar eigen sjaal.

De sjaal kwam vast te zitten in een wiel van haar scootmobiel. Volgens de plaatselijke politie waren hulpverleners snel ter plaatse, maar alsnog te laat om haar te redden. De pogingen om het slachtoffer te reanimeren mislukten.

Noodsituatie


Views

900+

Spaanse politie schiet messentrekker dood

Agenten van het het bureau van de Mossos d’Esquadra na de aanslag. / EPA

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

In Barcelona is maandagochtend door de politie een man doodgeschoten die de agenten wilde aanvallen met een mes. Het voorval vond plaats in de ontvangstruimte van het politiebureau van de Mossos d’Esquadra in de wijk Cornellá de Llobregat.

De Spaanse krant La Vanguardia schrijft dat de dader ‘Allahu Akbar’ (God is groot) schreeuwde. Het zou gaan om een 29-jarige Algerijn zonder strafblad.

Aanknopingspunten


Views

700+

Zomer is voorbij: 17 graden en regen verwacht

Zomer is voorbij: 17 graden en regen verwacht

Regen in Amsterdam begin deze maand / ANP

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Geniet nog maar even van de zon zolang het kan, binnenkort is het namelijk voorbij. Voor het eerst in twee maanden gaat de temperatuur onder de twintig graden zakken.

Regenjassen pakken


Views

800+

Boot zeilmeisje Laura Dekker is total loss

Boot zeilmeisje Laura Dekker is total loss

Dekker als 16-jarige met boot Guppy / ANP

Foto van 'Anne Kersten'

GISTEREN

Guppy, de boot waarmee Laura Dekker in 2012 rond de wereld voer, is niet meer. Op haar Facebookpagina schrijft ze dat de zeilboot gestrand is op een rif in de buurt van de Cookeilanden.

Vastgelopen

Dekker had de boot uitgeleend aan een non-profit organisatie, die ermee ging zeilen met kinderen. In eerste instantie zou Dekker zelf ook meegaan op de tocht, maar toen de boot in april 2018 vertrok, was ze te ziek. Ze had de kapitein geïnstrueerd en er het volle vertrouwen in dat hij het tot een goed einde zou brengen.


Views

1k+

Het spoor is vol

Het spoor is vol

De sporen, seinen en wissels van Utrecht Centraal / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

ProRail is er zeer duidelijk in: het spoor is vol en meer spoor erbij leggen heeft geen zin. Daar is namelijk ook al bijna geen ruimte meer voor.

7300 kilometer spoor

Er ligt momenteel meer dan 7300 kilometer aan treinspoor in Nederland, en daar wordt veel gebruik van gemaakt. Treinen rijden steeds meer en steeds sneller, om de groei van het aantal reizigers aan te kunnen.


Views

700+

Amerikaanse ambassade in Ankara beschoten

De Amerikaanse ambassade in Ankara. / AFP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

De ambassade van de Verenigde Staten is in de Turkse hoofdstad Ankara met geweerschoten onder vuur genomen. Uit een rijdende auto werden vier of vijf geschoten gelost. Dit meldt de Turkse media maandagochtend.

Enkele kogels raakten het raam van een wachtpost, maar niemand raakte gewond. Onbekend is om hoeveel schutters het gaat, ze slaagden erin te ontkomen. De politie is op zoek naar de daders en de witte wagen waarin ze zaten.

Vaker doelwit


Views

300+

Was de bloedhete zomer saai of juist enerverend?

Dronefoto van de uitgedroogde oevers van de Rijn. Foto: Johan van Boven

Foto van 'Johan van Boven'

GISTEREN

Hoe was het voor meteorologen om tijdens de snikhete zomer elke dag met het weer bezig te zijn? RTL-weervrouw Jennifer Faber was blij dat het eindelijk weer ging regenen, terwijl Jaco van Wezel van Weeronline juist genoot van alle hitterecords.

Hitte

Faber: Voor mij als meteoroloog waren al die hete dagen saai. Elke avond vertelde ik in het weerbericht van RTL Nieuws weer hetzelfde: het wordt zonnig, heet en droog. Als je dat voor de zoveelste keer achter elkaar doet, gaat het een tikkeltje vervelen. Terwijl ik wel elke dag drie minuten moest zien vol te praten. Dat lukte natuurlijk wel, want er is altijd veel te vertellen over het weer. Godzijdank ging het op een gegeven moment weer regenen! Daar was ik dolblij mee. Van alleen maar hogedrukgebieden boven onze pet wordt geen enkele meteoroloog gelukkig.


Views

300+

Kinderen in het zuiden weer naar school

Kinderen in het zuiden weer naar school

Meisje met een rugzakje op weg naar school. Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Voor de kinderen in het zuiden (Noord-Brabant, Limburg en Zeeland) is de pret voorbij: de vakantie is afgelopen dus ze moeten weer naar school. Een week later begint het schooljaar voor leerlingen in de regio Midden Nederland, waaronder de provincies Utrecht en Zuid-Holland evenals delen van Gelderland. De week daarna starten ook de overige scholieren.

'De scholen zijn weer begonnen'

Veilig Verkeer Nederland (VVN) begint maandag met zijn jaarlijkse campagne 'De scholen zijn weer begonnen'. Daarmee wil VVN automobilisten alert maken op kinderen die weer naar school gaan.


Views

300+

Aanjaagster #metoo wordt zelf beticht van misbruik
Likeability of 5

Aanjaagster #metoo wordt zelf beticht van misbruik

Asia Argento. Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

De Italiaanse actrice en regisseuse Asia Argento, die als een van de eersten Harvey Weinstein beschuldigde van seksueel ontoelaatbaar gedrag, is zelf beschuldigd van aanranding. Argento heeft de man die haar beschuldigt een grote som geld gegeven. Dat schrijft de New York Times die zegt over papierwerk in de zaak te beschikken.

17 jaar

Jimmy Bennett (22) een acteur en rockmuzikant uit Los Angeles, heeft verklaard dat Argento hem in 2013 seksueel had aangevallen in een Californische hotelkamer. Hij was toen 17 jaar oud en Argento 37. In Californië is seks met personen onder 18 jaar strafbaar.


lol
user_48e35435a07dbfbeb5eef2280126bbaba92f7b39_avatar

Views

1k+