In het nieuws

Rotterdam de nieuwe hoofdstad? Pleurt lekker op joh!

Wat voegt het toe om van Rotterdam de nieuwe hoofdstad van Nederland te maken? Foto: ANP

Foto van 'Johan van Boven'

29 AUG 2018

Een petitie om Rotterdam tot nieuwe hoofdstad van Nederland te bestempelen? Onze verslaggever Johan van Boven, geboren en getogen Rotterdammer, vindt dat op z’n zachtst gezegd een slecht plan.

Niets is lekkerder dan na een weekend werken het hoofd leeg te maken. Dus trok ik afgelopen zondagavond mijn hardloopkloffie aan om van Rotterdam-Noord naar Rotterdam-Zuid te stiefelen. En weer terug. Die 11 kilometers vormen een van mijn favoriete hardlooprondjes in de stad waarvan ik de afgelopen 38 jaar steeds meer ben gaan houden.

Het feest begint altijd na 2,4 kilometer als ik na het passeren van de Markthal in de verte de Maas zie opdoemen. Dankzij het water vergeet ik dat ik aan het sporten ben. Mijn gedachten dwalen af naar de schipper die over het dek loopt. Waar komt hij vandaan? Hoe lang is hij al onderweg? Slaapt hij een beetje op zo’n boot? Is zijn vrouw mee?

Links zie ik de Willemsbrug liggen. Altijd even kijken, voordat ik rechtsaf de Boompjes opschiet. Fraaie rode brug, maar hij kan niet op tegen zijn witte zusje dat even verderop mooi ligt te wezen. De komst van De Rotterdam van Rem Koolhaas heeft de Erasmusbrug alleen nog maar meer allure gegeven. Alsof een toch al sierlijke ballerina extra in de spotlights is gezet. Eenmaal op de Zwaan, na exact 4 kilometer, kijk ik omhoog naar het hoogste punt van de brug. Letterlijk duizelingwekkend. Het geeft me het gevoel hoe groots de stad is en vooral hoe klein ik zelf ben.

Ik ren langs Boston en Seattle, twee kersverse gebouwen die de skyline prachtig aanvullen, gevolgd door New Orleans en Montevideo. Tussen de betonnen reuzen vechten de windvlagen om voorrang. Ze duwen me linksaf, de hoerenloper op. Weer een brug die twee stukjes bruisend Rotterdam met elkaar verbindt. Op Katendrecht loop ik langs ‘De Matroos en Het Meisje’. Het restaurant zit bomvol. Aan een lange tafel geniet een familie van de drank en het eten en door het laatste raam zie ik hoe een jongen de hand van zijn vriendin vasthoudt.

Na 5,5 kilometer is het tijd om me om te draaien, terug naar Noord. Eenmaal weer op de Hoerenloper lacht Hotel New York me toe. Zoveel geschiedenis tussen de spiksplinternieuwe gebouwen; een perfecte combinatie. Zeker in deze schemering die een heerlijk rauwe filter over de stad legt.

De Erasmusbrug en De Rotterdam vormen een geweldige combinatie. Foto: ANP

Tering, hoor ik mezelf hardop zeggen. Niet omdat mijn veter los zit of omdat ik mijn kuitspier voel trekken. Nee, tering wat woon ik toch in een prachtige stad. Ik krijg kippenvel als ik de lampjes van cruiseschip Queen Elizabeth zie branden met op de achtergrond de Erasmusbrug, die het kolkende water onder zich door laat glijden.

Rotterdam is voor mij zonder twijfel de mooiste stad van Nederland. Maar waarom zouden we in hemelsnaam willen dat we niet langer in de Maasstad wonen, maar in de hoofdstad? Op de dag van bovenstaand hardlooprondje kwam er een petitie online die ervoor moet zorgen dat niet Amsterdam maar Rotterdam de op papier belangrijkste stad van het land moet worden. Initiatiefnemer Rob Lagendijk hoopt minimaal 40.000 handtekeningen op te halen, zodat de politiek zich er tegenaan kan gaan bemoeien.

Eerst hoopte ik dat een slechte grap was, maar helaas. Ondernemer Lagendijk is bloedserieus en hoopt dat het Rotterdam als hoofdstad economisch nog meer voor de wind gaat. „We kunnen dan toeristen gaan ontvangen”, luidt een van zijn redeneringen. Ik vraag me oprecht af wanneer Lagendijk voor het laatst zonder blinddoek en oordoppen over straat heeft gelopen, want het barst van de toeristen in onze stad. Ik keek laatst bij de Veerhaven uit over het water toen er een enorme touringcar op de stoep werd geparkeerd. Stapten er 34 Duitsers uit om allemaal tegelijk een foto van de Erasmusbrug te maken. Sehr schön!

De petitie is een treurige Calimero-actie die maar weer eens bewijst dat sommige Rotterdammers nog steeds een minderwaardigheidscomplex hebben ten opzichte van Amsterdam. Snik, snik, zij mogen zich de hoofdstad van Nederland noemen terwijl wij ook heel leuk en goed zijn, snik, snik. Rot toch op. Dat is net zo treurig als er een nieuwe tv-reclame in Rotterdam wordt opgenomen en daarover allerlei ‘nieuwsberichten’ op internet verschijnen. ‘Rotterdam decor nieuwe commercial van KPN.’ Wauw, een cameraploeg op straat! Waanzinnig!

Hotel New York is een van de fijnste plekjes van Rotterdam. Foto: ANP

We staan al in alle gidsen voor liefhebbers van stedentrips en zo’n beetje elke grote Amerikaanse krant heeft geschreven dat Rotterdam the place to be is. Wat wil Lagendijk nog meer? Moeten we een paar wielen onder Schiphol schroeven en de boel hierheen slepen, omdat toeristen graag vlakbij de nieuwe hoofdstad van Holland willen landen? Moeten we in de Koopgoot en op de Lijnbaan grachten graven? En waar zullen we de Wallen planten? Gezellig in het park bij de Euromast?

Joost Eerdmans hoorde ik laatst in een uitzending van Een Vandaag nog maar eens een gigantisch cliché over Rotterdam uit de kast trekken: mouwen opstropen en niet lullen, maar poetsen. Uitgerekend de politicus die niet van bla bla houdt, schaart zich achter de actie van Lagendijk. De afgelopen tien jaar is Rotterdam uitgegroeid van een slaapstad tot een bruisende metropool zonder dat ook maar iemand aan het woord hoofdstad dacht. Uit eigen kracht voortgebracht. Rotterdam is Rotterdam omdat het Rotterdam is. Pleurt lekker op met je hoofdstad.

Ik ga hardlopen, even mijn hoofd leegmaken.


 Politie roept op FaceApp te verwijderen

Politie roept op FaceApp te verwijderen

De politie zegt dat Rusland veel gegevens kan verzamelen en adviseert daarom de app te verwijderen. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

10 MIN

De politie waarschuwt maandag voor de fotobewerkingsapp FaceApp. De applicatie, waarbij iemand een foto van zichzelf bewerkt met een ouderdomsfilter, is van Russische makelij, wat betekent dat de Europese privacywetgeving hier niet van toepassing is.

Verwijderen

De politie zegt dat Rusland veel gegevens kan verzamelen en adviseert daarom de app te verwijderen. Er zouden foto's, IP-adressen, en smartphonegegevens worden opgeslagen.


Likeability of6

WIN! Rijksmuseum Escape Game voor 5 personen

Foto van 'Metro'

18 JUL 2019

Ben jij, inventief, scherp en een echte puzzelaar? Heb jij een gevoel voor avontuur en durf jij het gebaande pad te verlaten? Vul dan hieronder jouw gegevens in en maak kans op 5 tickets voor de compleet vernieuwde Escape Game in het Rijksmuseum. Alleen deze zomer te spelen!

BEKIJK OOK


likelol
user_12b063dd63d6145e8c431f3285b52117f4dddfc8_avataruser_f2973dee4a2ad03b3e38062c064af89acea89d24_avataruser_3c4d955686a4d6a148ca7218aeee91343d4791e6_avatar

+3


Ajax verplaatst open dag vanwege extreme hitte

Ajax verplaatst open dag vanwege extreme hitte

Ajax verplaatst de open dag van komende donderdag vanwege de extreme hitte die voorspeld wordt. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

40 MIN

Ajax gaat de open dag die voor komende donderdag op het programma stond verplaatsen vanwege de extreme hitte die voorspeld wordt.

Donderdag kan de temperatuur oplopen tot ruim boven de 35 graden. Daarom heeft Ajax in overleg met verschillende overheidsinstanties en de leiding van de Johan Cruiff ArenA besloten om de open dag te verplaatsen. De Amsterdamse club zoekt nog naar een alternatieve datum.

Handtekeningensessie


Demi gaat nooit zonder oordoppen op pad

Demi gaat nooit zonder oordoppen op pad

Demi Peeters.

In samenwerking met VeiligheidNL

5 JUL 2019

Ze helpen je langer te feesten, zorgen dat je je vrienden beter kan verstaan en voorkomen gehoorschade: oordoppen met muziekfilter. Steeds meer mensen die naar een concert of festival gaan dragen deze doppen. Zo ook Demi Peeters (22) uit Oosterhout, een van de ambassadeurs van de Plug in Party on Movement. In dit interview legt zij het belang van het dragen van oordoppen met muziekfilter uit.

Demi, waarom ben jij oordoppen met muziekfilter gaan dragen?

Ik draag sinds mijn eerste concert al oordoppen met muziekfilter, omdat ik het belangrijk vind dat mijn gehoor gewoon optimaal blijft en omdat ik geen schade wil oplopen door te doen wat ik het liefste doe; muziek luisteren.


Sekswerkers gaan campagne voeren in Amsterdam

Sekswerkers gaan campagne voeren in Amsterdam

'De maatschappij moet sekswerk als gewoon werk zien' is de boodschap van de campagne. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

De maatschappij moet sekswerk als gewoon werk zien. Dat is de boodschap van een nieuwe campagne die Amsterdamse sekswerkers vanaf woensdag twee weken lang voeren. Op elektronische borden bij bus- en tramhaltes vragen zij aandacht voor hun werk. De boodschap is iedere minuut tien seconden te zien op verschillende plekken in de binnenstad.

Overlast op de Wallen

De campagne komt op het moment dat het stadsbestuur van Amsterdam iets wil doen aan de misstanden in de prostitutie en de overlast op de Wallen. Burgemeester Femke Halsema stelt de raad onder meer voor om de raambordelen te verplaatsen naar elders in de stad. Een andere mogelijkheid is juist meer werkplekken op de Wallen en rond het Singel. Ook een optie is de gordijnen van de ramen te sluiten, zodat de sekswerkers niet meer te zien zijn vanaf de straat.


Nieuwe leider voor Britse partij Liberal Democrats

Nieuwe leider voor Britse partij Liberal Democrats

De 39-jarige Jo Swinson is de eerste vrouwelijke leider van de anti-brexitpartij. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

De Britse anti-brexitpartij Liberal Democrats heeft een nieuwe leider. De 39-jarige Jo Swinson won een interne leiderschapsstrijd met ruime meerderheid. Zij kreeg ongeveer 48.000 stemmen van partijgenoten, circa 20.000 meer dan haar rivaal Ed Davey.

Swinson neemt het stokje over van de 76-jarige Vince Cable. Het is de eerste keer dat een vrouw aan het hoofd komt te staan van de ‘LibDems’. Die beschikken momenteel over 12 van de 650 zetels in het Lagerhuis, veel minder dan de 62 die ze op hun hoogtepunt in 2005 hadden.

Pro-Europees


   Zoekactie naar drenkelingen in Dordrecht

Twee personen naar ziekenhuis na val uit rubberboot

Foto ter illustratie. Foto: ANP

Foto van 'Metro'

3 UUR

Hulpdiensten rukten maandag massaal uit vanwege twee drenkelingen in Dordrecht. Er zouden vier opvarenden zijn, maar dat bleek niet te kloppen. In totaal zijn er twee mensen naar het uit een rubberboot gevallen en uit voorzorg naar het ziekenhuis gebracht.

Rubberboot

De zoekactie naar de twee vermeende drenkelingen werd direct gestaakt toen duidelijk werd, dat er maar twee personen in de rubberboot zaten.


Zeker 23 mensen omgekomen bij luchtaanval Syrië
Likeability of5

Tientallen mensen omgekomen bij luchtaanval Syrië

Bij de luchtaanval op een markt in het Syrische Maarrat al-Numan zijn zeker 23 omgekomen. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 15:49

Bij luchtaanvallen op een markt en woonwijken in Maarrat al-Numan, in het noordwesten van Syrië, zijn maandag tientallen mensen om het leven gekomen. Zeker honderd anderen raakte gewond.

Lokale bronnen spreken over 35 doden onder wie enkele kinderen en een hulpverlener van de Witte Helmen. Twee van de slachtoffers zijn nog niet geïdentificeerd.

Russische gevechtsvliegtuigen


like
user_90a376f076465d5da419a2a99c14ccccabf0a714_avatar

Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

18 JUL 2019

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


like
user_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avataruser_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

Likeability of5

Opkomst Noord-Koreaanse verkiezing bijna 100 procent

Kim Jong-un eerder dit jaar. Ook hij bracht zijn stem uit / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 14:39

In Noord-Korea hebben bij lokale verkiezingen bijna alle stemgerechtigde kiezers hun stem uitgebracht. Ook regerend leider Kim Jong-un heeft gestemd, melden staatsmedia. De communistische leiding liet volksvertegenwoordigers op het niveau van provincie, stad en gemeente kiezen.

Formaliteit

Net als de verkiezingen voor het Noord-Koreaanse parlement worden de om de vier jaar gehouden gemeenteraadsverkiezingen in de geïsoleerde staat als een formaliteit beschouwd. Kiezers kunnen in elke gemeenschap alleen ja of nee stemmen voor een kandidaat van de Arbeiderspartij. „Eén kandidaat voor elke stoel en één naam bij elke stemming", schreef de Britse ambassadeur Colin Crooks in Pyongyang op Twitter.


like
user_90a376f076465d5da419a2a99c14ccccabf0a714_avatar

Pas op met hitte ontvluchten in natuurwater

Niet overal staat een bord dus check altijd online of je veilig kunt zwemmen / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 13:24

Mocht je de komende dagen verkoeling willen zoeken in zoet natuurwater, dan is het slim toch even te checken of dat wel een goed idee is. Veel zwemplassen, riviertjes en beken kampen al met blauwalg, een alg die giftig is voor mensen en dieren.

Op zwemwater.nl kun je zien of je plaatselijke zwemparadijs nog wel zo paradijselijk is. Naast blauwalg komen er ook dode vissen en botulisme voor, waarschuwen waterschappen en provincies.

Droogte de oorzaak


Let op: 'code rood' bij ProRail vanwege hitte

Bij ProRail geldt code rood de komende dagen / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 13:04

Nederland is druk bezig zich voor te bereiden op een nieuwe hittegolf die eraan lijkt te komen. Woensdag en donderdag lijken de temperaturen ver boven de dertig graden uit te komen. Spoorwegbeheerder ProRail bereidt zich ook vast voor en binnen het bedrijf geldt daarom code rood.

Meer kans op storingen

Deze code wordt van kracht wanneer er kans is op extra storingen op het spoor als gevolg van bijvoorbeeld extreme temperaturen. Zo gaat ProRail deze week extra verkeersleiders en storingsploegen inzetten om problemen snel op te lossen.


Wietproductie topprioriteit voor Thaise regering

Wietplanten / Beeld ter illustratie, ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 11:29

Voor de nieuwe regering is de ontwikkeling van een industrie voor medicinale cannabis een topprioriteit. Dat blijkt uit een zondag vrijgegeven beleidsdocument. Donderdag zal minister-president Prayuth Chan-ocha, de voormalige leider van de junta die na de verkiezingen van maart een burgerregering leidt, het nieuwe beleid in het parlement uiteenzetten.

Studie bespoedigen

Het ontwikkelen van een medische cannabisindustrie was een belangrijke eis van de Bhumjaithai-partij, een van de grootste partijen in de negentienpartijencoalitie van Prayuth. „De studie en de technologische ontwikkeling van marihuana, hennep en andere medicinale kruiden moeten worden bespoedigd voor de medische industrie om economische kansen en inkomsten voor de mensen te creëren", aldus het beleidsdocument.


Consument heeft steeds meer vertrouwen

We willen weer meer kopen / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 10:29

De Nederlandse consument ziet het consumeren steeds rooskleuriger in. De stemming onder consumenten is namelijk ook in juli weer verbeterd, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

We zijn als consumenten positiever over het economische klimaat én onze koopbereidheid is volgens het statistiekbureau minder negatief geworden.

Hoogtepunt in 2000


'Droogte zorgt voor uitsterven planten en dieren'

De droogte van vorige zomer is nog niet gecompenseerd / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 09:09

Het lekkere weer mag voor veel mensen genieten geblazen zijn, de natuur is er iets minder blij mee. Door de aanhoudende droogte wordt de natuur onherstelbaar beschadigd, stellen Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten.

De organisaties trekken deze conclusie op basis van waarnemingen in hun gebied, is vandaag te lezen in NRC. Vooral in het oosten van het land staan plant- en diersoorten op uitsterven als gevolg van de huidige droogte en die van vorig jaar.

Vlindersoorten in Drenthe


André Rieu speelt 100e concert op het Vrijthof

André Rieu tijdens zijn 100e concert op het Vrijthof / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:39

André Rieu is waarschijnlijk Nederlands meest bekende violist en onder een breed publiek ook onwijs geliefd. Steeds geliefder, zo blijkt. Afgelopen dagen gaf hij weer zijn beroemde Vrijthofconcerten in Maastricht en vestigde een nieuw publieksrecord.

Prijs

De violist en orkestleider trad deze editie op voor 150.000 liefhebbers van klassiek uit 99 landen. Afgelopen zondag was het helemaal feest: Rieu speelde zijn 100e concert en op deze avond kwam ook de miljoenste bezoeker het oor ten luister leggen in de Limburgse stad.


Toch geen hyperlooprecord voor Delftse studenten

Het team uit Delft tijdens de competitie / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 07:54

De Delftse studenten die het snelheidsrecord voor een hyperloop wilden verbreken, is dat helaas toch niet gelukt. De studenten wilden het wereldrecord breken door hun capsule, een soort vacuümtrein, harder dan 467 kilometer per uur te laten rijden. Dat is nu nog steeds het record.

Het leek de studenten te lukken bijna 150 kilometer per uur boven het snelheidsrecord uit te komen. De Atlas 02 leek boven de 600 kilometer per uur uit te komen. Helaas haalde de capsule deze snelheid niet tijdens de echte test.

Noodremmen


Verbazing uit VS over 'dropping-traditie' Nederland

Niet de scouts uit dit verhaal /ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

„Een bizar Nederlands zomerritueel: kinderen in het bos achterlaten! Dit klinkt extreem maar dit is normaal in Nederland." Met deze woorden opent een artikel van de New York Times een verhaal over obscure tradities elders op de planeet.

In het artikel doet journalist Ellen Barry verslag van haar schokkende nachtelijke beslommeringen bij een Utrechtse scoutingploeg. En hier valt ze van ene verbazing in de andere cultuur shock, dit tot grote hilariteit van Nederlandse Twitteraars.

Nederlandse traditie


Zwarte Cross beleeft editie met zwarte rouwrand

Vrienden van de 18-jarige Boet rijden een rouwronde op de crossbaan /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het overlijden van de 18-jarige Boet Hillen op de camping van de Zwarte Cross heeft veel indruk gemaakt op de organisatie en de bezoekers van het grootste festival in de Achterhoek.

Op de slotdag van het festival werd er uitgebreid stilgestaan bij de dood een van hun jonge bezoekers. Zo werd er een rouwronde gereden door zijn vriendengroep en was er een moment van stilte aan het einde van de middag.