Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 3 aug 2018

Rik van de Westelaken prijst Pride en wijst op nut

Voor nieuwslezer Rik van de Westelaken is de jaarlijkse Canal Parade in de grachten van Amsterdam één groot feest, maar is niet altijd zo geweest. Toen hij zelf net uit de kast kwam, vond hij de uitbundige botenparade voor zichzelf ook confronterend. Toch blijft de jaarlijkse happening broodnodig voor de homo-emancipatie, betoogt hij.

"In de 22 jaar dat de pride bestaat ben ik er denk ik al vijftien keer op een of andere manier bij. Ik beschouw de pride als het vieren van de vrijheid en sta jaarlijks met vrienden langs de kant of op een bootje om de voorbijvarende boten toe te juichen”, vertelt Rik, die dit jaar samen met Ellie Lust voor het eerst de tv-registratie van de botenparade presenteert.

De Canal Pride 2017 van boven ©ANP

Mijn clubje?

In de beginjaren moest Rik van de Westelaken wennen aan de parade van uitgedoste en schaarsgeklede homo’s en lesbiennes. „Je wordt als zoekende jongere geconfronteerd met allerlei subculturen die heel uitbundig hun seksualiteit vieren, terwijl ik zelf nog bezig was met de stap van hetero naar homo. Je bent nog bezig met de kat uit de boom te kijken en vraagt je af ‘hé, hoor ik hierbij? Is dit mijn clubje?’ Je moet jezelf na een coming out opnieuw ontdekken en je eigen pad vinden, dat is niet altijd eenvoudig.”

Rik hamert op het belang en de noodzaak van de parade, die dit jaar in het teken staat van mensenrechten overal ter wereld. „Zolang kinderen gepest worden om hun geaardheid en homo’s op straat in elkaar worden geslagen en er landen zijn waar homoseksualiteit strafbaar is, laten wij zien dat LHBTI’s er mogen zijn en dezelfde rechten hebben”, zegt Rik. “Homo-emancipatie blijft belangrijk, we zijn er nog niet. Dat dachten ze misschien in de jaren zestig en zeventig, maar kennelijk wordt homoseksualiteit nog steeds niet door iedereen geaccepteerd."

Pride op tv

Ellie Lust en Rik van de Westelaken doen dit jaar voor het eerst voor AT5 en AVROTROS verslag van de Canal Parade tijdens Pride Amsterdam. Het gelegenheidsduo volgt de naar RTL vertrokken presentator Art Rooijakkers op, die afgelopen jaren met cabaretier Richard Groenendijk de voorbijvarende boten becommentarieerde. Rik verzorgt de centrale presentatie, terwijl Ellie meer kan vertellen over de deelnemers. "Tussendoor ontvangen we gasten. We maken een dubbele uitzending. Naast een live-verslag voor AT5 en de website van NPO maken we een compilatie die zaterdag om 22.00 te zien op NPO 3."

De presentator bereidt zich grondig voor. "Wat zijn nieuwe elementen, welke boten zijn bijzonder en welke thema’s spelen er? Persoonlijk vind ik de Iraanse boot bijzonder, die nu echt mee gaat varen met Iraanse vluchtelingen. In eigen land kunnen ze worden opgehangen voor hun geaardheid. Ik kijk ook uit naar de boot van de KNRB, de roeibond. Veel sportbonden associëren zich liever niet met de canal parade, maar de roeibond doet dat als enige wel en dat vind ik moedig.”

Eleni Foureira vaart zaterdag mee op de songfestivalboot van AVROTROS. De Griekse zangers, die op de boot zal optreden, vertegenwoordigde dit jaar Cyprus op het Eurovisiesongfestival en veroverde een tweede plaats achter winnares Netta Barzilai.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Rik van de Westelaken prijst Pride en wijst op nut
Sluiten