Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 15 aug 2018
Leestijd: 1 minuut

Rechter geeft DENK ongelijk in strijd met BNNVARA

De politieke partij DENK is door de rechter in het ongelijk gesteld in het kort geding dat was aangespannen tegen de journalisten van BNNVARA. Er werd geoordeeld dat het de uitgezonden opnames niet hoeft te verwijderen.

Nepnieuwscampagne

Dan gaat het om opnames die verwerkt waren in een productie van het programma De Nieuws BV afgelopen juni. Daarin werd gemeld dat DENK een nepnieuwscampagne had overwogen, die vooral het imago van de PVV flink had kunnen schaden.

DENK stelt dat het geen toestemming had gegeven voor de opnames – waarop onder andere een gesprek met toenmalig campagneleider en huidig Kamerlid Farid Azarkan is te horen – en sleepte de drie journalisten daarom voor de rechter.

De rechter stelde daarentegen dat het journalistieke belang groter was dan het belang van de partij in deze situatie. Bovendien is het onderwerp inmiddels al zo breed uitgemeten in de media dat verwijdering niet echt zin meer zou hebben.

Fractiekamer

DENK maakte er bezwaar ook tegen dat de opnames zijn gemaakt in de fractiekamer van de partij. Het is verboden dat zonder toestemming te doen. Toch oordeelde de rechter dat de inhoud van het gesprek losstaat van de werkzaamheden in de Kamer. De gesprekken hadden overal gevoerd kunnen worden, zo luidde de verklaring.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.