Elselotte Smink
Elselotte Smink Nieuws 4 aug 2018
Leestijd: 1 minuut

Pilsje onder de 18? ‘Veel ouders vinden het oké’

Sinds 2014 mag het echt niet meer: als minderjarige alcohol drinken. Daar heeft meer dan de helft (56 procent) van de Nederlandse ouders maling aan. Zij schenken hun zestien- of zeventienjarige kind gewoon af en toe een glaasje in.

Dat blijkt uit onderzoek van het EenVandaag Opiniepanel, onder bijna 2500 ouders. Vaak kopen de verzorgers de drank zelf voor hun kroost.

Meer controle

Dat is in 42 procent van de ondervraagden het geval. Een groot gedeelte van de ouders denkt dat het onontwijkbaar is dat kinderen aan alcohol komen. Ze staan daarom liever toe dat hun kind onder eigen toezicht een glaasje drinkt, dan dit stiekem buitenshuis te doen.

„Jongeren drinken toch wel. Liever bij mij thuis dan in het café”, aldus één van de ondervraagde ouders. Een andere ouder heeft vooral vertrouwen in de verantwoordelijkheid van het kind: „Ik was zelf ooit 15 jaar en ben nooit aan alcohol verslaafd geraakt. Het is vooral een kwestie van mentaliteit.”

Verhoging leeftijdsgrens

De leeftijdsgrens voor alcoholgebruik werd vier jaar geleden verhoogd van zestien naar achttien jaar, om het alcoholgebruik van jongeren in te perken. Uit het onderzoek blijkt dus dat een groot gedeelte daar een eigen draai aan geeft.

‘Debiel behandeld’

Sommige vaders en moeders zijn bang dat hun kroost er door het verbod een andere niet zo gezonde gewoonte op nahoudt. „Zestienjarigen worden nu als debiel behandeld door alcohol helemaal te verbieden. Het gevolg is dat ze veel meer cola en energiedrankjes gaan drinken”, vreest een ouder.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.