Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 10 aug 2018
Leestijd: 2 minuten

Peuters vastgebonden in Russische crèche

Een Russische dagopvang voor peuters in opspraak geraakt, omdat de kinderen er vast gebonden worden. Dat blijkt uit undercoverbeelden die gemaakt werden op het de opvang in Astrachan, een redelijk grote stad in het zuiden van Rusland.

De 20-jarige Natalia Dyachenko dacht gewoon een leuke baan te pakken te hebben als begeleidster, maar toen ze op haar eerste dag werd rondgeleid schrok ze zich rot. De kinderen waren vastgebonden. Vaak waren hun voeten met een dekentje aan de spijlen van de box bevestigd, maar er waren ergere gevallen. Soms zaten hun armen achter hun rug geknoopt en bij een paar liepen ze zelfs om de nek heen.

Plezier maken

„Ik was echt bang dat de kindjes zouden stikken. Sommige peuters moesten urenlang zo blijven liggen”, vertelde Dyachenko tegenover de Russische tv-zender NTV Ru. „Het kan de verzorgsters niets schelen, die zaten ergens anders niks te doen. Plezier te maken.”

Haar filmpjes hebben uiteraard voor veel verontwaardiging en woede gezorgd. Niet alleen bij de ouders, maar in heel Rusland en zelfs daarbuiten. De kinderopvang stelt echter dat het allemaal anders in elkaar steekt.

Waarschuwing: onderstaande beelden kunnen als schokkend worden ervaren

https://www.youtube.com/watch?v=Sh_NIWjUn0w

In scene gezet

Volgens de advocaat van het dagverblijf heeft Dyachenko alles in scene gezet. „De kinderen worden hier niet strak ingewikkeld en er zijn bedjes genoeg voor iedereen. Het is Natalia die alles in scène gezet heeft om een schandaal uit te lokken. We hebben haar ontslagen en zullen nu bekijken hoe we onze reputatie weer kunnen herstellen. Dit is niet de eerste keer dat we aangevallen worden, maar zo erg is het nog nooit geweest."

Verandering in gedrag

Toch lijkt een ervaring van een van de moeders met een kind op de opvang de bewering van Dyachenko te onderschrijven. „Al in de eerste week merkte ik een verandering in haar gedrag", zegt Olesya Urzhumova. „Als we nog maar in de buurt van dat kinderdagverblijf kwamen, begon ze te huilen."

Uiteindelijk kwamen de beelden ook bij Urzhumova terecht. Op een foto zag ze haar eigen dochter vastgebonden. „Ik ben meteen naar de crèche gereden. Hun advocaat stond er al, maar hij zei niets. Ik heb dan maar de bazin gebeld om te vragen waarom mijn dochter aan haar benen vastgebonden was. Ik kreeg geen duidelijk antwoord.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.