In het nieuws

Likeability of2

Overvallers trekken ring van vinger 90-jarige dame

De politie is op zoek naar de daders Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

16 AUG 2018

Vier inbrekers hebben een hoogbejaarde vrouw in Rotterdam beroofd. De gemaskerde mannen trokken hierbij de ring van haar vinger.

In de nacht van woensdag op donderdag werd er ingebroken in het huis van de 90-jarige vrouw. Toen ze haar slaapkamer binnenkwamen, dwongen de overvallers de vrouw te blijven liggen terwijl ze de ring van haar vinger trokken.

Niet gewond

De dame raakte niet gewond, maar was uiteraard hevig geschrokken. Zo ook haar 75-jarige huisgenoot, meldt de politie. Behalve met de ring gingen de overvallers er vandoor met een onbekend geldbedrag en andere sieraden.

Van de mannen ontbreekt elk spoor. De politie zegt alles op alles te zetten om ze op te pakken.


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_cc4ff102c5fa12a1a0d58f52f9f8d8fe5a6583c8_avatar

Maarten vroeg én kreeg dit jaar het maximale

Maarten vroeg én kreeg dit jaar het maximale

Voor Maarten van der Weijden (37) stond 2018 in het teken van de Elfstedenzwemtocht.

Foto van 'Amarins de Boer'

3 UUR

2018 stond voor Maarten van der Weijden (37) in het teken van het maximale vragen van zijn lichaam. Omdat hij mensen om geld vroeg, moest hij van zichzelf álles geven. Soms baalt hij dat hij de Tocht der Tochten niet heeft kunnen afmaken…

Het jaar van

In de serie Het jaar van interviewen Metro-verslaggevers een persoon voor wie 2018 heel bijzonder was. In deel 5: Amarins de Boer en Maarten van der Weijden.


'Verbijstering' om goedkeuring apenproeven

Apenproeven in 1992. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

Het apentestcentrum BPRC in Rijswijk heeft goedkeuring gekregen om de komende vijf jaar 100 rhesusapen, 40 java-apen, en 48 marmosets te gebruiken voor dierenproeven. Dierenrechtenorganisaties reageren verbijsterd.

„Die goedkeuring komt op een moment dat het BPRC juist een plan bij de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap moet inleveren om het aantal dierproeven met 40 procent te verminderen”, zegt Robert Molenaar, directeur bij Animal Rights.

Brandbrief


Gaming-deals voor tijdens de donkere dagen

Gaming-deals voor de donkere dagen

Advertorial

14 DEC 2018

Hoezo donkere dagen voor kerst? Dat nodigt alleen maar uit om lekker thuis te blijven en te gamen. Daarom hebben wij de beste gaming-deals voor die donkere dagen voor je op een rijtje gezet.

PlayStation

PlayStation 4 Slim: van 299,99 voor 199,99 /   PlayStation 4 Pro: van 399,99 voor 299,99 euro.


EU-landen eens over verbod wegwerpplastic

Ook plastic rietjes vallen onder het verbod. / Unsplash

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 10:44

onderhandelaars van de EU-landen werden het woensdagochtend eens over een verbod op plastic wegwerpartikelen als rietjes, bestek en borden. De Europese Commissie kwam in mei met een voorstel om de strijd met wegwerpplastic aan te gaan. Het verbod zal waarschijnlijk over ongeveer twee jaar van kracht worden. De landen moeten het onderhandelingsresultaat nog officieel bekrachtigen.

Ook drank- en voedselverpakkingen van piepschuim, roer- en wattenstaafjes, ballonstokjes en zakjes van dun plastic vallen onder het verbod. De richtlijn bepaalt verder dat producenten van onder meer sigarettenfilters, ballonnen en bepaalde voedsel- en drankverpakkingen vanaf 2021 moeten betalen voor de opruimkosten van hun zwerfafval.

Ambitieus akkoord


Hoe ouder je wordt, hoe minder je sport

Camera videoHoe ouder je wordt, hoe minder je sport

Waar je als kind nog vaak ging sporten, is dat wel anders nu je ouder bent / Getty Images

In samenwerking met Decathlon.

1 UUR

We zakken met z’n allen in. Waar het als kind hartstikke normaal is om maandag naar zwemles te gaan, woensdag te basketballen en zaterdag te voetballen, zitten we als volwassenen maar een beetje te bankhangen. Hoe ouder je wordt, hoe minder je sport.

Dat blijkt uit onderzoek van PanelWizard, in opdracht van Decathlon. Maar waarom sporten we dan eigenlijk minder nu we opgegroeid zijn? Televisiepresentator Kaj Gorgels praat met een aantal sportieve kinderen. Die turnen, breakdancen, freerunnen, basketballen, kickboksen én push-ups kunnen doen.


'Kerstpakketten zijn in, de cadeaubon is uit'

Foto ter illustratie. / ANP

Foto van 'Daisy Heyer'

VANDAAG, 10:38

Er wordt dit jaar weer meer geld uitgegeven aan kerstpakketten. In 2014 gaf de baas een gemiddeld nog zo’n 41 euro uit aan een kerstpakket, inmiddels is dat al 47 euro. En dat is te merken, waarschijnlijk ook om je heen. Want waar het een paar jaar geleden nog bij een karig flesje wijn bleef voor velen, is dat dit jaar voor veel werknemers andere koek.

Dat blijkt uit een kleine rondvraag van Metro, waaruit inderdaad naar voren komt dat het heel lekker gaat met de presentjes rond de kerst.  De één krijgt een fles champagne en een dikke cadeaubon, de ander sinds jaren weer een ouderwets kerstpakket en weer een ander krijgt niet alleen een enorm cadeau, maar ook nog een bonus van 1000 (!) euro omdat het zo goed gaat met het bedrijf.

Te weinig dure pakketten


Parkeren flink duurder in grote steden

Parkeren wordt duurder. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 09:34

in de steden Utrecht, Rotterdam en Den Haag gaat parkeren een stuk duurder worden. Dat blijkt uit een peiling van Vereniging Eigen Huis. De steekproef is gehouden onder 53 gemeenten en gaat over de prijzen in de duurste zone van de steden.

Gemiddeld stijgen de kosten van een vergunning in alle gemeenten met 2,4 procent. Een parkeervergunning kost gemiddeld 95 euro per jaar. De prijs stijgt in euro's het hardst in Utrecht. Daar kost een vergunning volgend jaar 342 euro, een stijging van 66 euro (plus 24 procent) ten opzichte van 2018.

Goedkoper in Hilversum


Foto ter illustratie. Beeld: Unsplash

Je kerstcadeaus online kopen? Denk dan twee keer na

Foto ter illustratie. Beeld: Unsplash

Foto van 'Sanne van Rij'

VANDAAG, 08:30

Het is handig, snel en daarmee maar al te verleidelijk – online shoppen tot je er bij neervalt. Zorgwekkend, vinden steeds meer mensen, want al dat digitale gewinkel heeft niet alleen zo z’n effect op je kledingkast, maar ook op het milieu.

Wanneer je nog steeds niet de juiste glitterjumpsuit voor die kerstborrel hebt gevonden kun je pakweg twee dingen doen: 1) nogmaals alle winkels in je stad afstruinen en maar hopen dat je nu wél de juiste maat en een exemplaar naar je smaak kan vinden, of 2) je laptop openklappen en de honderden mogelijkheden afwegen die je online worden aangeboden. Moeilijke keus? Niet echt. Vanaf je bank heb je niet alleen meer opties, maar vermijd je ook nog ’s de feestdagendrukte in de stad, en als je geluk hebt is je pakketje de volgende dag nog binnen. Daarbij is ’t geen probleem om acht extra exemplaren te bestellen ten gevolge van keuzestress: retourneren is toch vaak hartstikke gratis, dus écht uitmaken doet het niet. Door het gemak waarmee we allerlei producten in ons digitale mandje kunnen bonjouren, is ’t een stuk verleidelijker om op dagen zoals Black Friday of Cyber Monday gewoonweg alle items te bestellen die je (heel erg eventueel) leuk lijken.

Drempelverlaging


Nederlanders willen het liefst wintertijd

Verzetten van de klok. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 07:14

Uit een flitspeiling uitgevoerd onder ruim 1800 mensen blijkt dat een groot deel van de Nederlanders het liefst de wintertijd wil aanhouden. De peiling werd uitgevoerd in opdracht van minister Kasja Ollongren (Binnenlandse Zaken.) Maar liefst 41 procent van de ondervraagden gaf aan voorstander te zijn van de wintertijd.

Van de ondervraagden heeft 27 procent een voorkeur voor de zomertijd. Slechts 24 procent wil doorgaan met het tweemaal per jaar verzetten van de klok. „De belangrijkste conclusie die ik uit de peiling trek, is dat het heel erg leeft onder de mensen", zegt minister Ollongren tegen de NOS.

Einde aan verzetten van de klok


Rechter buigt zich over straatintimidatie

Een rechter loopt met dossiers door de gang van een rechtbank. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 06:59

De rechtbank in Rotterdam buigt zich woensdag voor het eerst over een zaak van intimidatie op straat. Twee mannen moeten zich melden, omdat zij worden ervan worden verdacht vrouwen hinderlijk te hebben nageroepen en lastiggevallen.

Sinds dit jaar is onder meer sissen, uitschelden en naroepen verboden in Rotterdam. Er staat een boete op van maximaal 4100 euro of maximaal drie maanden cel. De gemeente werkt sinds eind vorig jaar ook met een app waarin het direct gemeld kan worden als iemand last heeft van intimidatie op straat of 'pikpraat' zoals de gemeente het noemt.

Duizenden meldingen


Ent alle 14-jarigen in tegen meningokokken

Ent alle 14-jarigen in tegen meningokokken. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 06:44

De bacterie meningokokken type W maakte dit jaar bijna honderd Nederlanders ernstig ziek, van hen overleden 21 mensen. De Gezondheidsraad adviseert daarom om alle baby's en alle 14-jarigen in te enten tegen de bacterie. Dit advies brengt het hoogste adviesorgaan van de regering op het gebied van volksgezondheid volgens het AD woensdag naar buiten.

Dit jaar kreeg al een deel van de tieners tussen 14 en 18 jaar een oproep om zich te laten vaccineren tegen meningokokken type C en W. De Gezondheidsraad vindt dat die prik in het Rijksvaccinatieprogramma moet worden opgenomen. Niet alleen voor álle 14-jarigen, maar ook voor álle baby’s.

Groepsbescherming


Groenere economie vraagt om andere bestuurders

Een man aan het werk. / Unsplash

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 06:29

Voor een groene, circulaire economie moet er een nieuw type bestuurder komen. Dat zeggen Nederlandse topbestuurders over zichzelf en hun collega’s. De huidige bestuurders zijn te veel gericht op korte termijn winst, ze vermijden risico’s en hebben te weinig contact met de buitenwereld.

Dat zeggen tachtig bestuurders anoniem tijdens een onderzoek van Bureau Hofkes Reputatiemanagement, meldt Trouw. BHRM voerde dit onderzoek twee keer eerder uit, in 2009 en 2014. Zeventig procent van de bevraagde bestuurders is man, de gemiddelde leeftijd is 56 jaar.

Zelfreflectie


Ryanair vraagt ontslag aan van Eindhovens personeel

Een toestel van Ryan Air. / AFP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Luchtvaartmaatschappij Ryan Air heeft dinsdag bij het UWV het collectief ontslag aangevraagd van al het in Nederland gevestigde personeel. De prijsvechter voert als reden slechte bedrijfseconomische prestaties aan.

Eerder sloot Ryanair al de basis in Eindhoven en gaf toen al aan dat het personeel dat zich verzette wilde „uitfaseren”. Vakbonden VNV en FNV Luchtvaart hebben aangekondigd verweer aan te tekenen namens hun leden. De ontslagaanvraag betreft zestien piloten die eerder hun gedwongen overplaatsing aanvochten en 33 cabinemedewerkers.

Strafmaatregel


Verdachte doodgeschoten scholiere bekende politie

Op het Design College in Rotterdam is een 16-jarige meisje doodgeschoten. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Volgens een woordvoerder van het Openbaar Ministerie is de 31-jarige man die ervan wordt verdacht eerder op dinsdag en 16-jarig meisje te hebben doodgeschoten, een bekende van de politie.

De woordvoerder bevestigde de berichten van RTV Rijnmond hierover. De verdachte werd deze zomer veroordeeld en stond daardoor onder toezicht van de reclassering. De woordvoerster kon niet zeggen waarvoor de man precies werd veroordeeld.

Relatie met het slachtoffer


Eerste Kamer voor erkenning doodgeboren kindjes

De Eerste Kamer. / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De Eerste Kamer stemde dinsdag voor de wijziging van de Wet Basisregistratie Personen (BRP). Het wordt hierdoor mogelijk om levenloos geboren kinderen in de basisregistratie op te nemen en een bestaansrecht te geven.

Dit wordt ook mogelijk voor kinderen waarvoor een Nederlandse akte is opgemaakt, waarin staat vermeldt dat het kind op moment van aangifte niet in leven was. Zo schrijft het AD.

Petitie


Een op drie Nederlanders kijkt op tegen kerstborrel

Aan het borrelen. / Unsplash

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De jaarlijkse kerstborrel op het werk, je komt er niet onder uit. Een onderzoek van Panelwizard voor Acties.nl wijst uit dat maar liefst 35% van de werknemers de kerstborrel als een verplichting beschouwt. Een op vijf heeft zich zelfs al eens ziek gemeld.

Werknemers zijn bovendien niet zo’n fan van plus een borrels. 53% van de 1.196 ondervraagden laat hun partner liever thuis. Vrouwen stellen het gezelschap van hun partner nog minder op prijs dan mannen: 60% komt liefst van al alleen. En soms is dat maar goed ook. Bijna een op de tien werknemers geeft aan ooit intiem geweest te zijn met een collega tijdens de kerstborrel.

Stommiteiten


Visagist koningin Máxima verdacht van juwelenroof

Koningin Maxima. / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Een Belgische visagist wordt ervan verdacht niet alleen oog te hebben voor de natuurlijk schoonheid van zijn klantenkring, - die bestaat uit niemand minder dan koningin Máxima - maar ook voor hetgeen om hun nek hangt. J.V. is in Brussel aangehouden op verdenking van juwelendiefstal.

Indrukwekkende klantenkring

Volgens Franstalige en Belgische media is de man in Schaarbeek opgepakt en gehoord over het verdwijnen van juwelen van de familie van de groothertog van Luxemburg. De visagist vertelde enkele jaren geleden nog op tv dat koningin Máxima en de Belgische koningin Mathilde deel uitmaken van zijn indrukwekkende klantenkring. Dit televisiegesprek vond plaats niet lang nadat koning Filip hem het predikaat hofleverancier had verleend.


Saturnus verliest kenmerkende ringen in 'rap tempo'

Een foto gemaakt door de Cassini ©Getty Images

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

Saturnus is misschien wel de meest kenmerkende planeet van ons zonnestelsel. De ijskoude gasreus, die 95 maal massiever is dan de Aarde, staat vooral bekend om zijn bewegende ringbanen.

Nu is er met deze ringen iets aan de hand, het 'regent' structureel grote hoeveelheden waterijs uit de ringsystemen. Volgens wetenschappers zullen ze daarom op termijn verdwijnen.


Willem Holleeder over bandjes zus: 'mindfuck'

Een compilatie rechtbanktekening (panoview) met Willem Holleeder met zijn advocaat Robert Malewicz links van hem en advocaat Sander Janssen rechts, tijdens de voortzetting van de strafzaak. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Willem Holleeder kwam dinsdag in de rechtbank met zijn eigen uitwerkingen van de gesprekken die zijn zus Astrid stiekem opnam. Holleeder probeerde aan te tonen dat zijn zus met haar uitleg van de opnamen de waarheid zou verdraaien. Tegen de rechtbank sprak hij van een „mindfuck.”

Bepaalde richting

Op de 49e dag van zijn strafproces ontkende Holleeder opnieuw met klem dat hij moordopdrachten heeft gegeven. „Ik heb vandaag weer een hele reeks beschuldigingen gehoord, maar ik heb nooit iets te maken gehad met liquidaties", zei hij. Eerder op de dag had hij zijn zus Astrid hoofdschuddend aangehoord tijdens haar vermoedelijk laatste getuigenverhoor in het proces. „Het wordt hier steeds gekker", mompelde hij.