Sarah Sitanala
Sarah Sitanala Nieuws 8 aug 2018 / 13:59 uur

Ondernemers geraakt door hitte: ‘geen inkomen’

Met het dalen van de temperatuur komt er een einde aan een lange periode van extreme hitte. Na twee hittegolven op rij is er vannacht eindelijk een flinke hoeveelheid regen gevallen, en dat was hard nodig. Want hoewel zomer in eigen land ook best prettig was, had het ook zo zijn keerzijde.

Zo kwamen boeren in de problemen omdat door de hitte en de daarmee gepaard gaande droogte een deel van het huidige veevoer verpieterde. Maar niet alleen boeren hadden last van de hitte. Ook bloemiste Tessa Zagt kan hierover meepraten.

Verse bloemen kunnen niet tegen de hitte

Zagt startte twee jaar geleden haar eigen bedrijf in bloemabonnementen voor bedrijven en particulieren, en sinds dit jaar staat ze met haar eigen bloemenstal in Abcoude. „Mijn bloemen koop ik vers in, maar de bloemen kunnen niet tegen de warme buitenlucht. Ik heb daarom besloten om niet te gaan staan.”

Naast boeren en bloemisten, blijken ook juristen minder werk te hebben door de hitte. Zijn juridische problemen dan niet het hele jaar door aan de orde? „Dat is zeker wel het geval” zegt Charlotte Meindersma, jurist en eigenaar van een juridisch adviesbureau. Ze vervolgt: „maar wij werken alleen voor ondernemers en door de hitte werken ondernemers minder en daardoor krijgen wij minder werk.”

Geen inkomen

Volgens Meindersma is ze tegenwoordig blij vijf e-mails per dag te ontvangen, in plaats van het gebruikelijke gemiddelde van veertig tot vijftig e-mails per dag. Ook Zagt zegt opgelucht te zijn omdat ze naast haar bloemenstal ook wekelijks bloemen aflevert bij bedrijven. „Anders had ik nu geen inkomen gehad.”

Hoewel de zomer voor beide vrouwen – en veel andere beroepsgroepen – altijd een rustigere periode is, zorgde de hitte naast extreme temperaturen, ook voor extreme werkomstandigheden. Het tij lijkt echter te keren en de temperaturen zullen naar verwachting weer gaan zakken. Hopelijk kunnen Zagt en Meindersma hun werkzaamheden onverminderd voort gaan zetten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Ondernemers geraakt door hitte: ‘geen inkomen’
Sluiten