Amarins de Boer
Amarins de Boer | LinkedIn Nieuws 9 aug 2018 / 09:24 uur

Olieprijs stijgt verder, tanken wordt nog duurder

De prijs voor een vat olie zal volgend jaar harder oplopen dan gedacht. Dat voorspellen economen van ABN AMRO.

Prijs loopt op

De gemiddelde prijs voor Brent-olie loopt volgens de bank over 2019 op tot 85 dollar per vat, nu is dat nog 73 dollar. Eerder gingen de economen uit van een stijging tot 78 dollar per vat.

Omdat duurdere olie zorgt voor hogere brandstofprijzen, zal tanken nog duurder worden. Ook al gaat het vaak sluipend, met een halve of hele cent per keer. De benzineprijs staat nu met gemiddeld 1,79 euro per liter op het hoogste niveau in zo’n drie jaar. Ook diesel piekt met 1,45 euro.

Vraag blijft groeien

De verwachte prijsstijging is het gevolg van meerdere factoren. Zo wordt er verwacht dat de vraag naar olie blijft groeien. En dat terwijl het aanbod achterblijft. Olievoorraden staan inmiddels onder druk en de reserveproductiecapaciteit is wellicht niet toereikend om aan de mondiale vraag te kunnen blijven voldoen.

De komende maanden zal het aanbod van olie verder onder druk komen te staan. Dat komt onder meer ook door onverwachte productiedalingen binnen de OPEC, het kartel van grote olie-exporterende landen. Vooral in Venezuela en Libië hebben ze te maken met grote interne problemen. Dat heeft ertoe geleid dat andere OPEC-leden hun productie hebben moeten verhogen, maar dat blijkt lastiger dan gedacht.

Tanken

De Verenigde Staten zouden meer olie kunnen produceren om vraag en aanbod meer in balans te brengen. Maar het land is niet in staat alle tekorten op te vangen, want de infrastructuur om aardolie naar havens te vervoeren is niet goed genoeg. Pas in 2020 komt er nieuwe infrastructuur beschikbaar waardoor de export sneller kan groeien en het prijsverschil weer kan afnemen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Olieprijs stijgt verder, tanken wordt nog duurder
Sluiten