In het nieuws

Nog nooit eerder gedaan: satelliet onderzoekt zon

Nog nooit eerder gedaan: satelliet onderzoekt zon

Kunstenaarsimpressie van de satelliet bij de zon / NASA Johns Hopkins APL Steve Gribben

Foto van 'Anne Kersten'

10 AUG 2018

Geen enkel vaartuig is ooit zo dicht bij de zon geweest: de satelliet Parker Solar Probe gaat op 6 miljoen kilometer afstand de ster bestuderen. Zaterdag wordt hij gelanceerd.

57 miljoen km verderop

Dat lijkt heel ver weg, maar ter vergelijking: de dichtstbijzijnde planeet is Mercurius en die staat 57 miljoen kilometer verderop. Als de Parker dichterbij de zon zou gaan, zou hij hoogstwaarschijnlijk verbranden. De satelliet is gebouwd om temperaturen van 1400 graden te weerstaan.

Het is de bedoeling dat de zonnesonde ons meer gaat leren over de atmosfeer van de zon, de komende zeven jaar gaat hij banen rond de zon draaien. De zon is namelijk nog een groot mysterie. In de atmosfeer is het bijvoorbeeld een miljoen graden, terwijl het op de zon zelf 'maar' 6000 graden is. Hoe en waarom, is een raadsel.

Zonnewind

De satelliet moet ook gaan uitzoeken hoe het precies zit met de 'zonnewind'. Dat zijn deeltjes die de zon naar planeten, waaronder de aarde, slingert. Als die deeltjes door de dampkring komen, veroorzaken ze het noorder- en zuiderlicht.

Veel vragen en tot nu toe weinig antwoorden. De hoop is op Parker Solar Probe gevestigd om het raadsel rondom de zon te ontrafelen.


Views

900+

Kinderen in het zuiden weer naar school

Kinderen in het zuiden weer naar school

Meisje met een rugzakje op weg naar school. Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

43 MIN

Voor de kinderen in het zuiden (Noord-Brabant, Limburg en Zeeland) is de pret voorbij, de vakantie is afgelopen dus ze moeten weer naar school. Een week later begint het schooljaar voor leerlingen in de regio Midden Nederland, waaronder de provincies Utrecht en Zuid-Holland evenals delen van Gelderland. De week daarna is de pret voorbij voor de overige scholieren.

'De scholen zijn weer begonnen'

Veilig Verkeer Nederland (VVN) begint maandag met zijn jaarlijkse campagne 'De scholen zijn weer begonnen'. Daarmee wil VVN automobilisten alert maken op kinderen die weer naar school gaan.


Views

49

Aanjaagster #metoo wordt zelf beticht van misbruik

Aanjaagster #metoo wordt zelf beticht van misbruik

Asia Argento. Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

56 MIN

De Italiaanse actrice en regisseuse Asia Argento, die als een van de eerste Harvey Weinstein beschuldigde van seksueel ontoelaatbaar gedrag, is zelf beschuldigd van aanranding. Argento heeft de man die haar beschuldigt een grote som geld gegeven. Dat schrijft de New York Times die zegt over papierwerk in de zaak te beschikken.

17 jaar

Jimmy Bennett (22) een acteur en rockmuzikant uit Los Angeles, heeft verklaard dat Argento hem in 2013 seksueel had aangevallen in een Californische hotelkamer. Hij was toen 17 jaar oud en Argento 37. In Californië is seks met personen onder 18 jaar strafbaar.


Views

88

We sparen niet voor later, maar wel voor een doel

We sparen niet voor later, maar wel voor een doel

Ons spaarvarkentje wordt nog vaak gevuld, maar ook net zo snel weer geleegd. / Foto's: Colourbox

Foto van 'Erik Jonk'

1 UUR

Sparen voor later? Voor dat spreekwoordelijke appeltje voor de dorst? Nee, dat is ‘middeleeuws’. We sparen voor een concreet doel.

Sparen voor een financieel wat gezondere toekomst is totaal niet meer van deze tijd. Die toekomst zien we qua euro’s toch wel zonnig in. We geven ons geld daarom zonder zorgen direct uit en als we sparen, dan hebben we voor de spaarpot een concreet doel voor ogen.

Spaargedrag en psychologie


Views

70

Friezen helpen Maarten de nacht door

Friezen helpen Maarten de nacht door

Zwemmer Maarten van der Weijden is in het holst van de nacht onderweg tijdens zijn monstertocht langs de elf Friese steden. Foto: ANP

Foto van 'metronieuws'

1 UUR

„De geestdrift en magie van de Elfstedentocht is na 1997 helemaal terug in Franeker", is geschreven op Twitter. Dorpsbewoners in het noorden van Friesland hebben zondagnacht massaal langs de waterkant zwemmer Maarten van der Weijden aangemoedigd, tijdens de tweede nacht van zijn monstertocht voor het goede doel langs de Friese elf steden.

Boeren schijnen met koplampen


Views

93

Lees de krant van morgen nu al online

Lees de krant van morgen nu al online

Lees de krant van morgen nu al online/ANP

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

De krant van maandag 20 augustus is morgenochtend weer te vinden op onder andere de grote treinstations in Nederland. Benieuwd en nieuwsgierig naar wat er in staat? Hierbij een voorproefje!

We hebben onder meer een interview met shorttrackkampioene Suzanne Schulting, ze legt uit hoe een pittige trainingsdag er precies uitziet. Ook helpen wij je 'n handje met je carrière: hoe zeg je je baan op? (lees: vooral niet zeggen dat je baas een eikel is). Daarnaast ontbreekt Maarten van der Weijden ook niet in de krant, de bikkel die 200 kilometer zwemt om geld op te halen voor kankeronderzoek.

Verder lees je over sparen en niet te vergeten: Lowlands!


Views

200+

Reuzenpoppen in Leeuwarden populairder dan verwacht

Reuzenpoppen in Leeuwarden populairder dan verwacht

De Duiker. Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

De Franse reuzenpoppen die dit weekend door Leeuwarden wandelden, zijn vaker bezocht dan verwacht. In totaal zijn er zo'n 425.000 mensen op de poppen afgekomen, zo schat de gemeente. De toeschouwers zagen vrijdag, zaterdag en zondag hoe een elf meter hoge duiker met een ouderwetse duikersklok, een hond genaamd Xolo (3 meter hoog) en een 'klein reuzenmeisje' van 5,5 meter zich een weg baanden door de Friese hoofdstad.

Daarmee was het nog iets drukker dan de gemeente vooraf had verwacht. Er werd vooraf gerekend op 400.000 bezoekers

Reuzenpoppen in Leeuwarden populairder dan verwacht

Een elf meter hoge duiker met een ouderwetse duikersklok. Foto: ANP


Views

600+

Moed voor Maarten: duizenden bezoekers juichen

Moed voor Maarten: duizenden bezoekers juichen

Moed voor Maarten: duizenden bezoekers juichen. Foto: ANP

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Veel mensen, lawaai en gejuich. Maarten van der Weijden wordt massaal gesteund door toeschouwers die aan de Friese oevers staan. Op de tweede dag van zijn epische zwemtocht van 200 kilometer, waarmee hij geld inzamelt voor onderzoek naar kanker, sloten bekende en onbekende Nederlanders aan om de gewezen Olympisch kampioen openwaterzwemmen een hart onder de riem te steken.

Nog meer support


Views

700+

Zondag tweede aardbeving op Lombok

Zondag tweede aardbeving bij Lombok

Gevallen gebouwen tijdens eerdere aardbeving op Lombok. Foto: AFP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Op Lombok is zondagavond (plaatselijke tijd) voor de tweede keer op dag een zware aardbeving geweest. De eerste beving zondag had een kracht van 6,3, de tweede beving had een kracht van 6,9.


Aanvankelijk had het Amerikaanse seismologisch instituut USGS voor die tweede schok een kracht van 7,2 gemeld.


Views

1k+

Speelse hond neergeschoten door politieagent Canada

De neergeschoten Missty. / Lucas Murphy

Foto van 'Daisy Heyer'

GISTEREN

Een Canadese hond is gereanimeerd en kan haar been verliezen nadat ze woensdag door een politieagent is neergeschoten.

Hondentraining

Het gaat om Missty, een Amerikaanse Staffordshire Bull Terrier. Ze werd neergeschoten door een officier uit Regina op een terrein waar officieren hondentraining deden in een gesloten honkbalveld op de luchthaven.


Views

800+

Vermist meisje (3) dood aangetroffen in Duinrell

Ingang Duinrell. / ANP

Foto van 'Daisy Heyer'

GISTEREN

Een urenlange zoektocht naar een meisje van 3 dat zondagmiddag vermist raakte in Duinrell, is dramatisch geëindigd. Het meisje is dood aangetroffen op de camping bij het attractiepark. De familie heeft het slechte nieuws te horen gekregen.

Zoekgeraakt

Het gezin waar het meisje bij hoorde verbleef op de camping van Duinrell. Rond 13.00 uur werden alle hulpdiensten ingeschakeld omdat het meisje verdwenen was. De familie kon haar nergens vinden.


Views

1k+

Enkhuizen zorgde voor start Gouden Eeuw

Enkhuizen zorgde voor start Gouden Eeuw

Jeroen C. Molenaar en Willemijn tijdens de voorstelling / De Ontdeckingh

Foto van 'Anne Kersten'

GISTEREN

Verhalen van Michiel de Ruyter kennen we wel: de heldhaftige zeeheld, die bekend staat als de grootste admiraal van zijn tijd. Toch zijn er ook nog veel onvertelde verhalen te zijn. Uit Enkhuizen bijvoorbeeld. De stad blijkt een rol te hebben gespeeld in het starten van de Gouden Eeuw en de onafhankelijkheid van Nederland.

Spannend jongensboek

In de theatervoorstelling de Ontdeckingh wordt de geschiedenis van Enkhuizen verteld, en dan specifiek het verhaal van Jan Huygen van Linschoten en Dirck China. De twee waren zeevaarders, vrienden en hebben er hoogstpersoonlijk voor gezorgd dat er een Gouden Eeuw in Nederland startte.


Views

400+

Dodental brugramp Genua officieel op 43

Dodental brugramp Genua officieel op 43

Auto's staan stil voor het gat / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Het dodental van de brugramp in het Italiaanse Genua staat officieel op 43. Daarmee zijn de niet-officiële cijfers van zaterdag bevestigd. Negen mensen liggen momenteel nog in het ziekenhuis, vier in kritieke toestand.

Doorzoeken

Lokale brandweer laat weten dat alle opgegeven vermisten gevonden zijn, maar ze blijven voor de zekerheid zoeken. Daarmee willen ze zeker weten dat er niemand meer onder het puin ligt.


Views

800+

Van der Weijden zit er mentaal doorheen

Van der Weijden had een zware nacht, maar zwemt door

Van der Weijden in het waterbed waar hij vannacht in sliep / mvdw foundation

Foto van 'Anne Kersten'

GISTEREN

Update 11:00: Wil jij de persoonlijke held van Maarten van der Weijden worden? De zwemmer heeft honger en heeft om een pizza Funghi gevraagd. Met ham, kaas en champignons. En die eet hij graag voor hij in Bolsward is.

Pizzeria Ponte Vecchio uit Bolsward gaf onmiddellijk gehoor aan de oproep en vertelde aan Metro bezig te zijn met een uitzonderlijk lekkere pizza Funghi. „De bakker is bezig met bakken en gaat hem zo langs brengen."


Views

4k+

Het gaat iets beter met Nouri

Het gaat iets beter met Nouri

Grote muurschildering van 'Appie' in Amsterdam / ANP

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Op neurologisch vlak is er een kleine vooruitgang te zien in de situatie van Abdelhak Nouri (21), zijn gezondheidssituatie is stabiel. Dat zegt de broer van Nouri, Abderrahim, in een interview met de NOS.

'Zwaar gehad'

Lichamelijk gezien is het echter moeilijk. „Er is achteruitgang, dat is puur omdat hij niet beweegt. Hij is bedlegerig en kan niet op eigen kracht zijn lichaam bewegen. Alleen zijn hoofd", vertelt Abderrahim. Toch gaat het op dit moment beter dan een paar maanden geleden.


Views

1k+

Lombok opgeschrokken van nieuwe aardbevingen

Lombok opgeschrokken van nieuwe aardbevingen

Man loopt langs eerder ingestort huis op Lombok / ANP

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Het Indonesische eiland Lombok is weer opgeschrikt door een stevige aardbeving. Deze had een kracht van 6,3 op de schaal van richter en kwam na een lichtere aardbeving van 5,2.


Views

1k+

Geloei uit je voortuin; koeien aan de wandel

Geloei uit je voortuin; koeien aan de wandel

Koeien in de voortuin / Paul Buijs

Foto van 'metronieuws'

18 AUG 2018

Je kijkt toch wel even raar op als je geloei uit je voortuin hoort komen, vooral als je in een stad woont. Om acht uur 's morgens ging vanmorgen niet de wekker, maar de koe in Breda. Een zevental koeien was uitgebroken en vermaakte zich prima in de Overkroetenlaan.

Geloei uit je voortuin; koeien aan de wandel

Koeien op de oprit / Paul Buijs

Tocht van tien kilometer


Views

1k+

Van der Weijden gaat gestaag met elfstedenzwemtocht

Van der Weijden gaat gestaag met elfstedenzwemtocht

Van der Weijden aan het zwemmen / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

18 AUG 2018

Maarten van der Weijden zwemt nog altijd door in Friesland. In ieder dorpje waar hij doorheen zwemt staat een grote, toegestroomde menigte luid te juichen.

Hallucinaties

Als alles volgens planning loopt, komt de Olympisch kampioen om 23 uur aan in Stavoren. Vervolgens zwemt hij de hele nacht door en dat is waar het volgens zijn woordvoerder zwaar zal worden. „Hij krijgt dan hallucinaties. Daarom vaart er dan vlak voor hem een boot met een verlichte klok om hem te helpen in het hier en nu blijven."


Views

1k+

Dief gepakt met schoenen ter waarde van 3300 euro

Dief gepakt met schoenen ter waarde van 3300 euro

De schoenen die de dief mee wilde nemen / Wijkagente via twitter

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

18 AUG 2018

Snel een zakcentje verdienen dat er helaas niet in voor een man in Rotterdam. Hij probeerde ervandoor te gaan met een paar schoenen van maar liefst 3300 euro, maar werd gepakt door beveiligers.

Achterna rennen


Views

1k+

Half miljard voor afwikkeling ramp Genua

Half miljard voor afwikkeling ramp Genua

Een brandweerman kijkt naar de overblijfselen van de brug / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

18 AUG 2018

De exploitant van de brug die afgelopen dinsdag in Genua instortte, heeft een half miljard toegezegd voor de afwikkeling van de ramp, dat zegt het bedrijf.

Compenseren voor leed

„We zullen alles op alles zetten om de slachtoffers en nabestaanden van de ramp met de ingestorte brug te compenseren voor hun leed", aldus Fabio Cerchiai en Giovanni Castellucci, hoofden van het bedrijf. Tijdens een persconferentie uitte het duo van Autostrade per I'Italia diepe bedroefdheid voor de slachtoffers en kondigden ze aan een fonds voor de nabestaanden op te richten.


Views

1k+