Cerise van Vliet
Cerise van Vliet Nieuws 6 aug 2018
Leestijd: 4 minuten

Nieuwe trend: gratis kano als je afval verzamelt

Warm hé? Met dit weer en de extra vrije tijd in de vakantie, is het goed verdienen voor de kajak- en kanoverhuurders in ons land. Vanaf het water is Nederland nog mooier en dat willen toeristen en wij zelf maar al te graag bewonderen. Maar wat als deze verhuurders hun boten nu eens gratis zouden uitlenen? Met dat ideetje verovert Nuseir Yassin, oftewel NAS Daily, het internet.

Nuseir maakt elke dag een nieuwe video, heeft 7,4 miljoen volgers en wat ons betreft zo nu en dan een geniaal idee. Natuurlijk wil hij bootverhuurders geen oor aannaaien door hen winst mis te laten lopen, hij wil het milieu een handje helpen en bewustwording creëren. We horen en lezen veel over de plasticsoep in onze oceanen. In het water drijft zoveel afval, dat dieren eraan overlijden en het water inmiddels ernstig vervuild is. Knappe koppen denken steeds na over slimme, efficiënte en relatief goedkope oplossingen om de oceanen schoon te krijgen.

Begin bij jezelf

Geen makkelijke klus dus, maar een betere wereld begint natuurlijk altijd bij die ene persoon in de spiegel: jezelf. We gaan er vanuit dat jij sowieso geen afval op straat gooit, maar als het aan Facebook-legende NAS ligt, kun je nog beter helpen. Hij roept kajak- en kanoverhuurders namelijk op hun boten gratis te verhuren aan mensen die tijdens het rondvaren afval uit het water halen. Een beetje zoals een strandwandeling maken en meteen maar even meenemen wat er niet hoort dus.

https://www.youtube.com/watch?v=vOzBWEWhxXM

De videomaker deed het zelf in Kopenhagen en roept zijn miljoenen volgers nu op het initiatief door te geven in hun eigen stad. Als iedereen dit doet, kan er heel veel afval uit het water worden gehaald. Je hebt een heerlijk – gratis! – dagje op het water, ziet het land vanuit een ander perspectief, bent sportief bezig en maakt de wereld een beetje schoner, wat wil je nog meer? In Zwolle snappen ze dit maar al te goed, want daar gaan ze er met dit weer wel drie keer per week op uit om per kajak afval uit het water te vissen.

Zomer en winter

„Als het weer het toelaat beginnen we al in het voorjaar”, vertelt initiatiefnemer van Water Schoonmaak Service Zwolle Tjiel de Munck Mortier (43) aan Metro. „Vorig jaar waren we ook van plan in de winter door te gaan, maar dat werd toch iets te koud.” Meestal gaan initiatiefnemers Tjiel de Munck en Teun Toornstra het water op met een volle ploeg van zes tot acht mensen, terwijl ze in het begin gewoon samen voeren.

https://www.facebook.com/wsszwolle/photos/a.145837076003964.1073741828.145830399337965/266526743934996/?type=3&theater

„Teun en ik begonnen met recreatief te kajakken” vertelt Tjiel. „Tijdens het varen zagen we zoveel flesjes, blikjes en ander afval dat we vanzelf begonnen met opruimen, vanuit daar is dit initiatief eigenlijk ontwikkeld.” Hoeveel je tijdens zo’n tochtje precies uit het water haalt, houden de mannen niet bij, maar „gemiddeld heeft elke kajak wel een volle vuilniszak. Het ligt natuurlijk heel erg aan wat je uit het water haalt, soms zijn het kleine flesjes maar soms ook autobanden of fietsen.”

Koffer vol kleding

Wat je tegenkomt op het water varieert dus heel erg. „Het raarste was tot nu toe denk ik een reiskoffer, volledig met inhoud. De kleren zaten er gewoon nog in. Die waren helaas niet meer te redden om te recyclen.” Als de mannen door de weken heen hetzelfde rondje varen door de Zwolse wateren merken ze wel dat er tijdens de laatste ronde minder afval ligt, maar ook dat verschilt nogal eens. „Het ligt er ook aan of het druk is in de stad… als er een festival of iets dergelijks is geweest, vinden we allemaal van die plastic bekertjes in het water. Dan heb je een enorme verzameling.”

Goed initiatief

De 18-jarige Daan Janssen die bij Kanoverhuur de Rijnstroom in Utrecht werkt, vindt het initiatief van NAS daily heel mooi. „Goed initiatief, lekker makkelijk!” zegt hij tegen Metro. „Je kan wel van alles inhuren om de sloten schoon te maken, maar als de mensen die toch al een leuke dag op het water hebben gewoon links en rechts wat afval meepakken is het veel makkelijker.”

Of het bedrijf door boten uit te lenen voor afvalinzameling ook echt veel winst zou mislopen, durft de jonge werknemer niet te zeggen, maar een goed idee: dat vindt hij het wel. Een kano lijkt dan ook de perfecte kandidaat om dit klusje te klaren. Met zo’n bootje kan je in heel ondiep water komen en omdat je zelf zorgt voor de beweging, is het ook nog eens hartstikke groen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.