Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 9 aug 2018
Leestijd: 1 minuut

Meer weigeraars geregistreerd in donorregister

Meer weigeraars hebben zich als dusdanig geregistreerd in het donorregister. Van de 6,3 miljoen registraties, zegt 1,9 miljoen geen organen te willen doneren. In 2016 lag dat aantal nog op 1,6 miljoen mensen, meldt het Centraal Bureau voor Statistiek.

Vrouwen vaker donor

In totaal heeft nu 42% van de bevolking een registratie in het donorregister. Meer dan de helft hiervan geeft aan donor te willen zijn met of zonder beperkingen. 30% geeft geen toestemming voor donatie en 11% laat de keuze aan nabestaanden over.

Opvallend is dat vrouwen vaker donor zijn dan mannen en dat ook het aantal vrouwelijke registraties hoger ligt. 45% van de vrouwen heeft zich namelijk in het donorregister geregistreerd, ten opzichte van 39% van de mannen.

Van de vier grootste groepen met een niet-westerse achtergrond, weigeren Nederlanders met een Marokkaanse achtergrond het vaakst toestemming voor donatie. Dit aantal steeg van 38 duizend in 2016, naar 82 duizend in 2018.

Meer jongeren weigeren donatie

Ook het aantal jongeren dat nee zegt tegen orgaandonatie is toegenomen, terwijl dat in voorgaande jaren juist afnam. Waar in 2017 nog 4% van de achttien tot twintigjarigen ‘nee’ zei, is dat in 2018 gestegen naar 11%.

In 2020 gaat de nieuwe donorwet van kracht, waarbij iedereen ouder dan achttien jaar als donor wordt geregistreerd, tenzij er een andere keuze is opgegeven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.