Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 28 aug 2018
Leestijd: 1 minuut

Mantelzorg en werk steeds moeilijker te combineren

Door onder meer vergrijzing en bezuinigingen op de zorg gaat het in de toekomst steeds moeilijker worden om mantelzorg en werk te combineren. Volgens werkgeversorganisaties willen bedrijven hun werknemers ruimte bieden voor de mantelzorg, maar er zitten volgens hen grenzen aan wat mogelijk is.

1 op 5 werknemers ook mantelzorger

Vooral voor kleine bedrijven wordt het steeds lastiger om rekening te houden met de zorgsituatie van hun werknemers, zegt woordvoerder Mieke Rikpen van de werkgeversorganisatie VNO-NCW en MKB-Nederland tegen De Volkskrant. Inmiddels is een op de vijf werknemers ook mantelzorger en dat aantal gaat waarschijnlijk nog groeien, denkt het kabinet.

Volgens vakbond FNV zijn er situaties bekend waarbij er geen afspraken zijn gemaakt tussen werkgevers en werknemers, zelfs niet als de werknemer voor bijvoorbeeld een terminaal zieke moet zorgen. Werknemers willen vaak niet korter gaan werken en durven niet met hun baas te bespreken dat ze mantelzorger zijn.

‘Mantelzorgvriendelijk’

Toch zijn er ook een hoop werkgevers die er wel willen zijn voor hun werknemers die ook mantelzorger zijn. Zo’n driehonderd werkgevers hebben inmiddels het predikaat ‘mantelzorgvriendelijk’ van de Stichting Werk en Mantelzorg gekregen. Deze werkgevers houden aantoonbaar rekening met zorgende werknemers.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.