Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 23 aug 2018 / 17:55 uur

“Luiheid is een effectieve overlevingsstrategie”

Luiheid loont. Dit is althans het geval volgens de analyses van wetenschappers die onderzoek hebben gedaan naar de stofwisseling van zeeweekdieren zoals zeesterren, zeeslakken en schelpdieren. Hierin kwam naar voren dat soorten die meer energie verspilden en grotere risico’s namen, een grotere kans hadden om uit te sterven.

De ontdekkingen werden deze week gepubliceerd in een gerenomeerd wetenschappelijk tijdschrift. En ze gaan nog een stapje verder: de kantjes er vanaf lopen is een effectieve overlevingsstrategie voor de langere termijn.

https://giphy.com/gifs/10k5Q7kMKo6pW

Survival of the laziest

De onderzoekers namen de extinctie-cijfers van zeeweekdieren onder de loep. Deze soorten kwamen in de voorbije vijf miljoen jaar voor in het westelijk gebied van de Atlantische Oceaan. „De soorten die met minder energie uit de voeten konden, hadden een grotere kans om te overleven dan soorten met een sneller metabolisme”, vertelt Luke Strotz, een onderzoeker aangesloten bij de University of Kansas Kansas’ Biodiversity Institute en natuurhistorisch museum aan UPI.

De onderzoekers kozen voor weekdieren omdat er talrijke fossiele resten te vinden zijn op aarde. Met deze keuze konden ze dus makkelijker verschillende soorten met elkaar vergelijken. De gegevens uit dit onderzoek kunnen een basis vormen voor het risico op uitsterven van moderne diersoorten. „Op de lange termijn is de beste manier om miljoenen jaren te overleven een passieve en lakse attitude. In plaats van ‘survival of the fittest‘ zou ‘survival of the laziest‘ wellicht een betere metafoor zijn, aldus Bruce Lieberman, professor in de ecologie en evolutionaire biologie.

S Reactions Winter GIF - Find & Share on GIPHY

Liever lui dan moe

Toch zegt stofwisseling niet alles. De auteurs erkennen dat er meer onderzoek nodig is om alle risicofactoren voor het uitsterven van een soort inzichtelijk te maken. Het feit dat een lager metabolisme kan worden gekoppeld aan een evolutionair voordeel is echter wel nieuwe informatie die ook in de toekomst zeer nuttig kan zijn. Vooral diersoorten die in weinig ecosystemen en habitats voorkomen, zouden extra gevoelig zijn voor uitsterving door een overactief metabolisme.

In de toekomst zijn de onderzoekers van plan om het verband tussen stofwisseling en extinctie te zoeken bij andere diersoorten. „Deze resultaten gelden in elk geval voor zeeweekdieren, maar we willen eigenlijk ook zien of dit het geval is bij gewervelde zeedieren zoals vissen", aldus Strotz. „Daarna kunnen we misschien bekijken of het ook buiten de oceaan een rol speelt en of luiheid ook loont bij insecten, reptielen, vogels en zoogdieren", blikt hij vooruit.

Dus mocht je ooit nog het verwijt krijgen dat je laks bent? Zeg dan gewoon dat je druk bezig bent om het voortbestaan van de homo sapiens sapiens veilig te stellen voor de aankomende miljoenen jaren. Je hebt de wetenschap – een klein beetje – aan jouw zijde. Hoewel er natuurlijk bij mensen ook genoeg andere factoren dan stofwisseling meespelen in het al dan niet overleven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
“Luiheid is een effectieve overlevingsstrategie”
Sluiten