Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 27 aug 2018
Leestijd: 2 minuten

‘Limburger stond in nauw contact met IS-topman’

Hij is 29 jaar, wordt verdacht van betrokkenheid bij een fataal afgelopen ontvoering in Zuid-Afrika, heeft in nauw contact gestaan met de hoogstgeplaatste woordvoerder van Islamitische Staat (IS) en woont gewoon in Limburg. Mohammed G.

Het Openbaar Ministerie (OM) zegt dat uit informatie van de Amerikaanse opsporingsdienst FBI blijkt dat de man nu ook beschuldigd kan worden van deelname aan een terroristische organisatie. Dit vertelde de officier van justitie maandag tijdens een niet-inhoudelijke zitting voor de rechtbank in Rotterdam. Omdat de Limburger nu ook wordt beschuldigd van deelname aan een terroristische organisatie – en niet alleen van betrokkenheid bij een fataal afgelopen ontvoering – blijft de man voorlopig vastzitten.

Eerdere straffen

De Limburger zat eerder al drie jaar in de cel voor pogingen tot deelname aan de gewapende strijd in Syrië. Toen hij die straf had uitgezeten, heeft hij tot begin dit jaar opnieuw contact gehad met internationale jihadisten, zegt het OM. Onder hen zijn de twee verdachten van de ontvoering van een Brits echtpaar in Zuid-Afrika en een andere tussenpersoon uit Somalië. De IS-topman, die bekendstond als Abu Fida, werd al in 2016 opgepakt in Kenia.

Terroristische plannen

De Nederlandse verdacht heeft volgens het OM al sinds 2015 met hen samengewerkt aan terroristische plannen. Hij hield zich vooral bezig met het regelen van reizen naar Syrië en Libië, het opzetten van een trainingskamp in Somalië en het kopen van wapens. Ook wilden ze vrouwen naar Libië lokken om ze daar te verkopen op de slavenmarkt.

Ontvoering

Het Britse stel Rodney en Rachel Saunders woonde in Zuid-Afrika en werd in februari ontvoerd, twee weken later werden hun lichamen teruggevonden. De verdachten zouden op hun geld uit zijn geweest, waarmee ze terroristische activiteiten wilden betalen. G. zou hebben geprobeerd met 127 dollar van de omgekomen vrouw bitcoins te kopen. Het onderzoek naar deze zaak loopt nog volop en vindt niet alleen plaats in Zuid-Afrika.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.