Sofie Smulders
Sofie Smulders Nieuws 16 aug 2018 / 13:59 uur

Klaver: Rutte, neem afstand van uitspraken Stef Blok

Jesse Klaver verwijt Mark Rutte dat hij nog niet openlijk afstand heeft gedaan van de omstreden uitspraken van minister Blok vorige maand. Dit schrijft de GroenLinks-leider in een open brief aan de premier.

Op een besloten bijeenkomst in Den Haag zei Stef Blok, partijgenoot van Rutte, dat hij geen voorbeeld kon noemen van een geslaagde multiculturele samenleving.

Failed state

„Als je in Benoordenhout woont, is het hartstikke leuk om op zondag naar de Turkse bakker te gaan. Je hebt ook geen last van een aantal bijeffecten. Maar als je er middenin woont, heb je enorm last”, zei Blok onder meer. Ook noemde onze minister van Buitenlandse Zaken Suriname een ‘failed state’.

Dat Rutte in de afgelopen weken nog niet eerder afstand heeft genomen van deze „onzinnige, schadelijke en kwetsende uitspraken”, kan Klaver niet begrijpen. Hij vindt dat een minister „altijd en overal” namens het kabinet spreekt.

„Waarom komt de premier van Nederland niet op voor de Turkse bakker in Amsterdam-West? Voor de 650.000 Nederlanders die een gemengde relatie hebben? En hun kinderen?”, vraagt Klaver aan Rutte.

Afstand

Vrijdag komen de ministers voor het eerst sinds het zomerreces weer bij elkaar en zullen de politici ook de pers weer te woord staan. Dan verwacht Klaver van Rutte dat hij afstand neemt van de uitspraken van Blok.

„Dus als er een journalist vraagt, bestaat er een voorbeeld van een vreedzame multi-etnische of multiculturele samenleving? Zou het mooi zijn als het antwoord is: Zeker. Het is een ontzettend gaaf land. Ons Nederland”, besluit Klaver zijn brief.

Donderdag liet Blok overigens zelf in een brief aan de Tweede Kamer weten afstand te doen van zijn omstreden uitspraken over onder andere de multiculturele samenleving. Hij betreurt de ontstane ophef en zijn woorden zijn ‘ongelukkig en onzorgvuldig’ gekozen, zegt hij.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Klaver: Rutte, neem afstand van uitspraken Stef Blok
Sluiten