Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 6 aug 2018
Leestijd: 1 minuut

Kalkoenen sterven in hete vrachtwagen zonder water

Bij het Noord-Brabantse Hazeldonk is een vrachtwagen door de politie aan de kant gezet, omdat er in de trailer veel pluimvee – voornamelijk kalkoenen – zat dat zwaar te lijden had onder de hitte. Een aantal was al overleden.

Naar schatting zaten er in totaal 1.650 kalkoenen in de vrachtwagen, maar de agent nam niet de tijd om binnenin te kijken. „We hebben ervoor gekozen de gegevens te noteren en de vrachtwagen snel door laten rijden. Dat leek ons op dat moment het beste voor de beesten. Hoe langer hij stilstond, hoe warmer het werd." Door de wind bleven de dieren daardoor op zijn minst een beetje koel, zo luidde de theorie.

Strengere regels

Door de hitte gelden er ook rondom veetransport strengere regels. Als het buiten warmer is dan 27 graden Celsius, dan mogen er minder dieren in een wagen gestopt worden. Verder moet er aandacht besteed zijn aan ventilatie en moeten de dieren genoeg kunnen drinken. De bestuurder in kwestie had geen materiaal bij zich om de kalkoenen te drinken te geven.

Daarnaast moeten de chauffeurs een noodplan hebben. Als het boven de 35 graden is, mogen de wagens sowieso niet met vee rondrijden. Dit is echter nog niet genoeg volgens de Dierenbescherming. Die zou graag zien dat veetransport tijdens hittegolven helemaal wordt verboden. Al bij 25 graden Celsius zouden varkens last krijgen van hittestress.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.