Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 28 aug 2018
Leestijd: 1 minuut

Kabinet wil grotere verkoop elektrische auto’s

Het kabinet gaat autodealers een cursus aanbieden om meer elektrische auto’s te verkopen. De cursus moet ervoor zorgen dat autodealers de voordelen van elektrische auto’s beter gaan uitleggen aan mensen die een nieuwe auto willen.

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur gaat nog met de autobranche in gesprek over eventuele verplichting van de cursussen. Ze vindt dat autodealers beter aan klanten moeten uitleggen dat de hoge aanschafprijs van een elektrische auto zich terugverdient doordat de kosten voor brandstof en het onderhoud lager zijn dan bij een reguliere auto. „De verkoop van elektrische auto’s vereist een ander verhaal dan die van reguliere modellen”, zegt haar woordvoerder tegen het AD.

Geen oplossing

De autobranche zelf denkt er anders over. Volgens een woordvoerder van RAI, de vereniging van autofabrikanten en -importeurs gaat een speciale cursus niets helpen. Het probleem ligt bij de hoge aanschafprijs. „Die is al snel 40.000 euro en dat geld hebben veel mensen niet", zegt hij tegen de krant. De branche vindt dat het kabinet de verkoop beter kan stimuleren met een aanschafsubsidie.

Nog geen drie procent van alle auto’s die vorig jaar in Nederland werden verkocht, was elektrisch. In 2020 moet dat 10 procent zijn en in 2025 zelfs de helft.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.