Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 3 aug 2018
Leestijd: 3 minuten

‘In Nederland kun je elke dag iets anders doen’

Nederlanders lijken er vaker voor te kiezen in eigen land te verblijven, in plaats van dat ze naar verre oorden of de camping in Zuid-Frankrijk vertrekken. En waarom ook niet, er is tenslotte genoeg te doen. Metro sprak met Marjolein van der Stolpe van de Leisure Expert Group om haar te vragen hoe een dagje uit in eigen land eruit zou moeten zien.

Volgens van der Stolpe heeft Nederland enorm veel te bieden als het gaat om een dagje uit. „Hierbij kun je denken aan pretparken, dierentuinen, zwembaden, musea, maar bijvoorbeeld ook aan speciale rondvaartboten, de Keukenhof en escape rooms. Het aanbod is heel divers.”

Het Rijksmuseum in Amsterdam. / ANP

Er is dus veel te doen, maar waar moet een goed dagje uit nou eigenlijk uit bestaan?

Iedereen wil graag tijdens een dagje uit worden ‘vermaakt’ en herinneringen sparen. Oma die meegaat in een achtbaan met haar kleinkind, hoe uniek is dat? Daar wordt nog jaren over gepraat aan tafel bij Kerst. En dat vind ik zo tof aan onze industrie waarin we gasten de mogelijkheid geven te ontsnappen aan hun dagelijkse realiteit en zich onder te dompelen in een tijdelijke andere werkelijkheid en daarmee toch unieke ervaringen op te doen. Naar mijn mening is het delen van ervaringen essentieel.

Wat valt het meeste op aan dagjes uit in eigen land?

De attractie dichtheid in Nederland is heel groot en de diversiteit in het aanbod maakt het voor de Nederlander mogelijk de dagjes uit per jaar een verschillend karakter te geven. Vanuit mijn visie is bijvoorbeeld een dagje uit naar de Efteling pure nostalgie. Het is leuk als kind, als jongere met je vrienden, als ouder, en als opa en oma. Het is voor mij dan ook een uitdaging om ervoor te zorgen dat men in de verschillende samenstellingen van een groep, toch samen kan genieten en een mooie dag kan beleven. Het is opvallend dat er steeds meer mogelijkheden komen voor een bredere doelgroep. Naast de Efteling kun je hierbij ook denken aan dierenthemapark Wildlands. Hier kun je niet slechts dieren kijken maar zijn er ook attracties en is er entertainment.

actieve date, tips, tinder
De Efteling. / ANP Foto: ANP

Verschilt een dagje uit met vrienden van een dagje uit met familie?

Ja, zeker weten!  Gezinssamenstelling, leeftijd en interesse zijn heel belangrijk. Daarom zijn er juist ook zoveel verschillende ‘dagjes uit’ in Nederland. De Leisure branche speelt hier heel goed op in. Kijk bijvoorbeeld naar de attractie de Heineken Experience in Amsterdam. De jongere doelgroep voelt zich in deze omgeving uitermate thuis.

Een andere mooie combinatie van een doelgroepen mix is bijvoorbeeld te vinden op het festival de Zwarte Cross. Hier komen twee werelden bij elkaar en dat is echt super leuk om te zien hoe dat werkt. Het is leuk voor ouders want ze kunnen de festival beleving delen met hun gezin en voor de kids zelf zijn er leuke dingen te doen die passen in het cross thema, zoals rijden op allerlei voortuigen.

Kinderen op de Zwarte Cross

Waarom zouden Nederlanders vaker thuis moeten blijven? 

Nederland heeft zoveel te bieden, dat je 365 dagen per jaar iets anders kan doen. Natuurlijk is het weer een belangrijke factor in wat je kunt doen in Nederland maar met het grote en diverse aanbod is er altijd een keuze die je kunt maken. Welke dag van de week en wat voor weer ook is, het maakt eigenlijk niet uit want er is altijd een super leuke dag van te maken. En het hoeft tegenwoordig ook geen hele dag uit meer te zijn dat je erop uitgaat. Er zijn steeds meer mogelijkheden in Nederland om een dagdeel te besteden ergens in een attractie en de rest van de dag bijvoorbeeld de stad te bezoeken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.