Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 30 aug 2018
Leestijd: 1 minuut

Imam roept moslims op: ‘Bescherm Wilders’

De Amsterdamse imam Yassin Elforkani heeft Nederlandse moslims opgeroepen om Geert Wilders te beschermen.

De PVV-leider wordt ernstig bedreigd vanwege de Mohammed-cartoonwedstrijd die hij op 10 november wil organiseren in de Tweede Kamer. Iedereen mag meedoen aan de wedstrijd, zolang het maar een spotprent over profeet Mohammed wordt.

‘Wees barmhartig’

„Beste verdedigen is de traditie van de profeet volgen en niet je eigen invullingen en je emoties", zegt de Amsterdamse imam op Twitter.

De imam vraagt Nederlandse moslims nu om Wilders te beschermen. „Mijn profeet vraagt dat van mij", schrijft hij verder. „In verschillende verzen in de Koran wordt mij gevraagd barmhartig om te gaan met mensen die jou aanvallen. De profeet ging barmhartig om met mensen die hem zelf uitscholden. Het beste is dus om de profeet te volgen."

Deze week werd in Den Haag een 26-jarige Pakistaan aangehouden, omdat hij in een video op Facebook had gezegd Geert Wilders te gaan vermoorden. Dat gaat Elforkani veel te ver. „Ik vind het schrikbarend dat hij bedreigd wordt”, vertelt de imam uit Slotervaart aan AT5. „De vrijheid van meningsuiting is heel belangrijk voor moslims. We mogen dit niet goedkeuren, ook niet als Nederlandse samenleving.”

Veiligheidsdiensten bezorgd

Wilders wordt al jaren bedreigd, maar met de aanstaande cartoonwedstrijd komt de bedreiging nu ook uit het buitenland. Veiligheidsdiensten hebben aan de NOS laten weten dat zij bezorgd zijn om de geplande cartoonwedstrijd.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft woensdag ook het reisadvies voor Pakistan verscherpt. Nederlanders moeten in dat land geen drukke plaatsen bezoeken en uit de buurt blijven van demonstraties.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.