Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 17 aug 2018
Leestijd: 2 minuten

Hoteldieven geven zichzelf aan na online klopjacht

Een ouder echtpaar dat dacht gratis in hotels te verblijven, is daar niet zo gemakkelijk mee weggekomen. De twee werden op social media gezocht, verschillende media besteedden hier aandacht aan en ‘Henk en Jolanda’ gaven het op: de media-aandacht werd hen te veel. Ze gaven zichzelf donderdagmiddag aan.

Bij een politiebureau in Assen stapten de twee donderdagmiddag naar binnen, schrijft de politie. Het duo gaf aan dat ze werden gezocht vanwege oplichting en flessentrekkerij bij onder andere horecagelegenheden. Vanwege alle aandacht besloot het duo zich vrijwillig te melden. Het Openbaar Ministerie gaf opdracht om de man en de vrouw aan te houden, dus dat is gebeurd. Beide verdachten zitten in de cel en de politie doet onderzoek.

Oplichters

Dat zou nog weleens een uitgebreid onderzoek kunnen worden, want ‘Henk en Jolanda’ zijn ondertussen ongeveer de Nederlandse Bonnie en Clyde geworden onder horeca-ondernemers en hotel-eigenaren. De zestigers die eigenlijk Jan en Maria heten, hebben in het verleden al verschillende ondernemers opgelicht. In 2017 aten ze zelfs mee met een bed and breakfast-eigenaar en zijn vrouw en leenden ze hun fietsen. De fietsen zag het stel nooit meer terug en ook Henk en Jolanda bleken van de aardbodem verdwenen toen er afgerekend moest worden.

Ook uit een ander hotel vluchtten de twee weg, een dag voordat ze eigenlijk uit zouden checken. Ze lieten wat oude kleren achter om de schijn te wekken dat ze nog in de kamer verbleven. Bij een kerk lichtten ze mensen op door te zeggen dat ze geen geld hadden. Barmhartige kerkbezoekers leenden het stel geld dat ze de volgende dag terug zouden krijgen. Dit is uiteraard nooit gebeurd. De slachtoffers meldden zich één voor één nadat de foto van de twee dieven online werd gezet.

https://www.facebook.com/marcant.tubbergen/photos/a.173163383215668/389246981607306/?type=3&theater

Zelf aangifte

Dat de twee zichzelf hebben aangegeven, heeft nog een extra reden: ze doen zelf aangifte tegen het hotel. Zij vinden het namelijk absoluut niet kunnen dat het hotel de beelden van het stel openbaar op internet heeft gezet. De Bond van Wetsovertreders doet namens Jan L. en Maria C. aangifte tegen hotel Marcant in Tubbergen. Het hotel wordt, volgens RTV Drenthe, smaad en laster ten laste gelegd omdat zij de gezichten van ‘Henk en Jolanda’ duidelijk herkenbaar op internet plaatste.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.