Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 28 aug 2018 / 04:50 uur

Honderden knaagdieren dood door dierproeven Defensie

Circa 200 cavia’s en 200 ratten zijn in de afgelopen vijf jaar overleden nadat Defensie ze had gebruikt voor proeven met zenuwgas. Wanneer de diertjes niet zelf overleden, werden ze na afloop van de proeven gedood. De zenuwgassen waar ze aan werden blootgesteld, zijn levensgevaarlijk.

Kennisopbouw

De dierproeven met zenuwgas worden gedaan om Nederland beter te beschermen tegen een chemische aanval. „Defensie is verantwoordelijk voor bescherming tegen chemische wapens, zowel in Nederland als in missiegebieden”, aldus een defensiewoordvoerder tegen het AD. Volgens de woordvoerder dragen de dierproeven bij aan de kennisopbouw.

Voor de proeven zijn onder meer haarloze cavia’s en ratten gebruikt. Bij de haarloze cavia’s werd onderzocht op welk moment het beste een tegengif tegen zenuwgas kan worden toegediend. De ratten kregen het extreem gevaarlijke zenuwgas soman toegediend, met ernstig gewichtsverlies, hersenbeschadiging met epileptische aanvallen en beroertes tot gevolg. Sommige ratten stierven al na vier minuten. De diertjes die de test wel overleefden, werden onthoofd om de hersenen te onderzoeken.

‘Gruweldaden’

„Deze experimenten zijn niets minder dan gruweldaden en passen niet in een beschaafde samenleving", zegt Robert Molenaar van dierenrechtenorganisatie Animal Rights, die een brandbrief over de praktijken naar minister Ank Bijleveld van Defensie heeft gestuurd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Honderden knaagdieren dood door dierproeven Defensie
Sluiten