Metro
Metro Nieuws 3 aug 2018 / 17:14 uur

Halfaap reist per ongeluk per schip naar Nederland

Vrijdag is in de haven van Vlissingen een Nederlands vrachtschip teruggekeerd vanuit Tanzania, met een halfaap aan boord. Het gaat hoogstwaarschijnlijk om een Garnett’s galago.

Quarantaine

Het schip de Rolldock Sun lag twee maanden in zee bij Tanzania. Het dier is in die tijd vermoedelijk onopgemerkt aan boord geklommen en daar gebleven. Op 8 juli, één dag na vertrek van het schip, werd de halfaap ontdekt door een bemanningslid.

Er werd contact opgenomen met stichting AAP om advies te vragen over de aankomst van het dier in Nederland. Het is gebruikelijk dat onbekende primaten bij aankomst in Nederland in quarantaine geplaatst worden.

Gezond of niet?

Deze periode duurt twaalf weken en heeft als doel vast te stellen of het dier gezond is of niet. Dit om te voorkomen dat het eventuele ziektes kan verspreiden. Galago’s, kunnen net als andere Afrikaanse primaatsoorten, besmettelijke ziektes als gele koorts bij zich dragen.

Na de quarantaineperiode zal er gezocht worden naar een geschikt onderkomen voor de halfaap. Momenteel verblijven er twintig van zijn soortgenoten in Europese dierentuinen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Halfaap reist per ongeluk per schip naar Nederland
Sluiten