Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 15 aug 2018
Leestijd: 1 minuut

Grootschalig kindermisbruik door priesters in de VS

Schokkend nieuws kwam er dinsdag naar buiten. In de Amerikaanse staat Pennsylvania zijn er zo’n driehonderd priesters geweest die samen duizend verschillende kinderen hebben misbruikt. Dit gebeurde verspreid over verschillende decennia. Ze werden lange tijd beschermd door de bovenlaag van de kerk.

Bizarre details

Dat stond in een grootschalig onderzoek waarvan de inhoud woensdag werd vrijgegeven met bizarre details. ,,Priesters verkrachtten kleine jongens en meisjes, en de mannen van God die verantwoordelijk voor deze priesters waren, deden niet alleen niets, ze probeerden alles te verstoppen. Decennia lang. Bisschoppen, kardinalen en anderen werden beschermd en een aantal in dit rapport kreeg zelfs promotie."

Een aantal priesters heeft verschrikkelijke verklaringen afgegeven. Een stelt het menstruatiebloed van meisjes te hebben bewaard, terwijl een andere toegeeft een meisje zwanger te hebben gemaakt en haar te hebben gedwongen tot een abortus.

De staat Pennsylvania herbergt ruim drie miljoen katholieken. Naar schatting bidt ongeveer de helft van hen in de nu in opspraak geraakte bisdommen van Allentown, Erie, Greensburg, Harrisburg, Pittsburgh en Scranton.

Vervolging

Overigens is het nu nog maar de vraag of en hoe alle schuldigen vervolgd zullen worden. ,,Als gevolg van het stilhouden is bijna elke misbruikzaak die we hebben gevonden verjaard." Veel slachtoffers zouden de voorbije jaren geen aangifte hebben durven doen, terwijl er ook veel dossiers zouden zijn ‘kwijtgeraakt’. Ook zijn er veel daders overleden.

Volgens de openbaar aanklager Josh Shapiro hebben katholieke bestuurders in zowel de Verenigde Staten als in Het Vaticaan geholpen om de kwesties in de doofpot te stoppen. Op een persconferentie in Harrisburg sprak hij van het ‘systematisch wegpoetsen door de kerk’.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.