Hester Ramaker
Hester Ramaker Nieuws 29 aug 2018 / 11:00 uur

Geplande staking beveiligers Schiphol van de baan

Reizigers die volgende week dinsdag vliegen via Schiphol kunnen opgelucht ademhalen. De geplande staking door beveiligers van het vliegveld is namelijk van de baan. Er is een akkoord bereikt tussen de bonden Unie Security, FNV, CNV en met de werkgevers van de beveiligers op de luchthaven.

Afspraken

Dinsdagavond laat werd het akkoord gesloten. Er zijn afspraken gemaakt over het verlagen van de werkdruk en het verkorten van de werktijden. Er is ook een overeenkomst gesloten over de loonsverhoging. De beveiligers krijgen eenmaal 700 euro in 2018 en in totaal 5 procent over de jaren 2019 en 2020 afgesproken.

„De belangen van de beveiligers en onze leden zijn belangrijk. Maar die van de reizigers ook. De mensen die via Schiphol reizen zijn onze klanten en ik ben er trots op dat het ons is gelukt te voorkomen dat zij de dupe zouden worden”, zegt Gertjan Tommel, onderhandelaar bij De Unie. Ook Schiphol is opgelucht. „We zijn blij dat ze eruit zijn. Goed nieuws voor reizigers, luchtvaartmaatschappijen en andere partijen op Schiphol”, zegt een woordvoerder.

Ernstige gevolgen

De luchthaven maakte een dag eerder bekend dat er een juridische procedure werd voorbereid om de staking te voorkomen. Een staking door de 4000 beveiligingsmedewerkers die op Schiphol werken zou ernstige gevolgen hebben voor luchtvaartmaatschappijen en zo’n 200.000 reizigers.

De nieuwe cao geldt alleen voor de beveiligers die op Schiphol werken, en die in dienst zijn van G4S Aviation Security, Securitas en I-Sec. Voor de bijna 30.000 beveiligers die onder de landelijke cao particuliere beveiliging vallen, is nog geen akkoord bereikt. „De acties op andere locaties waar beveiligers werken, gaan de komende tijd dus gewoon door”, zegt Erik Maas van CNV. De beveiligers en werkgevers ruziën al tijden over een nieuwe cao voor de branche.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Geplande staking beveiligers Schiphol van de baan
Sluiten