Elselotte Smink
Elselotte Smink Nieuws 18 aug 2018
Leestijd: 2 minuten

Fokker verwaarloost 56 honden in smerig hok

Ruim 50 honden, waaronder puppy’s, zijn door de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming deze week aangetroffen in een schuur onder „erbarmelijke omstandigheden.”

De verwaarloosde honden in de regio IJsselland lagen in veel gevallen in hun eigen uitwerpselen, op vervuild beton, soms zonder water. Er werden ook puppy’s gevonden in kale bakken, die in hun eigen vuil lagen. Tegen de eigenaar is een proces-verbaal opgemaakt. Ook moest hij de hokken voor het weekend schoonmaken.

Inspectie

Dat is goed gebeurd, volgens een inspecteur, en de honden zijn er nog. De fokker werkte jarenlang legaal met anderen, maar zou nu alleen te werk gaan. Een woordvoerder vertelt dat hij het werk ‘duidelijk niet aankon in zijn eentje’. Ook beschikte hij niet over de benodigde papieren.

Er was meer mis in de fokkerij. Een deel van de oude varkensstal doet dienst als pension, daar werden kennels met scherpe gaaspunten gevonden. Het eten voor de honden, kippenvlees dat verwerkt werd tot hondenvoer, werd te warm opgeslagen.

Waarom zijn de dieren er nog?

De vraag rijst: hoe kan het dat een fokker die zo met de dieren omgaat, deze wel mag houden? Dik Nagtegaal, woordvoerder van de Dierenbescherming, vertelt aan AD dat dit niet direct de oplossing is. „Als je nu alle honden meeneemt, heeft hij over een maand weer nieuwe honden en dan hebben wij er, als hij bijvoorbeeld verplaatst, geen zicht meer op.”

Op het adres van een hondenfokker in de regio IJsselland werden, in voormalige varkensstallen, 56 fokhonden in vaak…

Posted by Dierenbescherming on Saturday, August 18, 2018

Met de gezondheid van de dieren was volgens Nagtegaal niets ernstig mis. „Anders waren er strengere maatregelen genomen. Schoonmaken moest meteen gebeuren en dat heeft hij gelukkig begrepen. Je probeert te kijken of je samen met de eigenaar de zaak kan opknappen, zodat hij ook begrijpt wat er is misgegaan.”

De fokkerij blijft op de radar van de inspectie van de Dierenbescherming.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.