Cerise van Vliet
Cerise van Vliet Nieuws 6 aug 2018 / 14:14 uur

Feministen willen verbod op ‘sexy’ ansichtkaarten

Lollig bedoelde ansichtkaarten met (half-)naakte vrouwen erop. We hebben ze allemaal weleens gezien, maar meestal lieten we ze gewoon links liggen. De Franse feministen van Femmes Solidaires doen dat niet. Zij willen een verbod op de seksistische en soms zelfs vernederende kaarten.

Volgens Sabine Salmon van de actiegroep Femmes Solidaires versterken de afbeeldingen „het stereotype van de vrouw als te consumeren wegwerpobject onder het mom van ontspanning en vermaak" en daar zijn de feministen het niet mee eens.

De kaartjes zorgen volgens de feministen voor een mentaliteit die tot aanrandingen kan leiden en geweld tegen vrouwen goedpraat. Daar moet nu een einde aan komen volgens de groep. Femmes Solidaires hierin nog wel eens iets in kunnen bereiken, want zij hebben namelijk een stem bij de Verenigde Naties. De club heeft daar een adviesrol en vertegenwoordigt 190 vrouwenorganisaties.

Wat de feministen graag willen is dat de uitgevers van de kaartjes de productie en verkoop stopzetten. Daarnaast doen ze ook op een beroep op de politiek. Ze vragen in het bijzonder de Franse staatssecretaris voor gelijkheid van mannen en vrouwen, Marlene Schiappa, om de zaak aan te pakken. Tot die tijd plaatst de organisatie elke dag foto’s van dergelijke ansichtkaarten op hun social media.

Op die manier krijgen ze aandacht voor het fenomeen en hopen ze dat er iets aan wordt gedaan. Ze blijven publiceren, tot er een reactie uit de politieke hoek komt. Onder de ‘normale’ Franse burgers heeft de groep in ieder geval al iets bereikt: online wordt er flink gepraat over het plan. Sommigen vinden dat de vrouwen niet zo moeten overdrijven, anderen vinden dit een uitstekend plan dat jaren geleden al ingevoerd had moeten worden. Wat vind jij?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Feministen willen verbod op ‘sexy’ ansichtkaarten
Sluiten