Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 10 aug 2018
Leestijd: 2 minuten

Europese vluchten meer vertraging dan vorig jaar

Van de Europese vluchten is deze zomer ruim dertig procent te laat vertrokken. Dat is acht procentpunt meer dan vorig jaar, blijkt uit een analyse van Vlucht-vertraagd.nl.

„De stijging van het aantal vertragingen is een trend die je de afgelopen jaren ziet. Toch is die acht procent echt uitzonderlijk", zegt Kevin Lamers van Vlucht-vertraagd.nl. Het bedrijf deed de analyse op basis van openbare gegevens en vergeleek die met eigen claimdata. Een vliegtuig geldt als vertraagd als het meer dan 15 minuten te laat vertrekt. „Op veel luchthavens wordt het de laatste jaren erg druk. Die bereiken onderhand hun plafond qua capaciteit. Als er dan bij één vlucht vertraging optreedt, ontstaat een domino-effect. Er is dan geen tijd tussen vluchten om de opgenomen vertraging op te vangen."

Eindhoven Airport

De luchthaven van Eindhoven Airport scoort het slechtst van Europa. Daar vertrok vorig jaar maar 36 procent van de vluchten op tijd. „Dat is een flinke toename ten opzichte van het jaar daarvoor. Toen vertrok ongeveer 55 procent van de vluchten op tijd."

Een woordvoerder van Eindhoven Airport zegt dat hij „zich niet in de uitkomst van het onderzoek herkent”. „De data van Vlucht-vertraagd.nl zijn deels gebaseerd op gegevens die luchthavens zelf op hun site zetten over vertragingen. Wij doen dat anders dan bijvoorbeeld Schiphol." Daarmee bedoelt hij dat bij Eindhoven de vertrektijd ingaat op het moment dat een vliegtuig van de grond los komt. „Bij Schiphol meten ze het moment waarop het vliegtuig van de gate wegrijdt. Het kan dan nog een half uur duren voor een vliegtuig in de lucht is", zegt de woordvoerder.

Beter dan Duitsland en Frankrijk

Andere Nederlandse luchthavens scoren beter. Ondanks het naderende groeiplafond in 2020, presteert Schiphol van de grote luchthavens in Europa het best. Daar vertrok namelijk 69 procent van de vluchten op tijd. Op Rotterdam Airport gaat het om 48 procent. Daarmee doen de Nederlandse vliegvelden het gemiddeld beter dan luchthavens in Duitsland en Frankrijk.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.