Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 11 aug 2018
Leestijd: 1 minuut

Duizend varkens stikten in stal, NVWA wist van niets

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat de dood van zo’n 1.200 varkens in een stal in het Brabantse Haaren onderzoeken. De varkens stikten vorige maand in hun eigen stal door een defect ventilatiesysteem. De NVWA wist niets van de tragische dood van de varkens, totdat het AD hen erover benaderde. De autoriteit spreekt van een uitzonderlijke situatie.

Geen toezicht

Op het moment dat het ventilatiesysteem kapot ging, was er niemand aanwezig in de stal. De verzorging van de dieren is volledig geautomatiseerd waardoor er geen continu toezicht is. Een alarm en noodvoorziening werkten niet en dus kon niemand op tijd ingrijpen om de beesten nog te redden. De ruim duizend varkens waren letterlijk aan hun lot overgelaten.

Een melding over de massale varkenssterfte is nooit bij de NVWA gemaakt. En ondanks dat hiervoor geen meldingsplicht is, voor dierensterfte door een besmettelijke ziekte is dat wel, is het volgens de autoriteit toch een opmerkelijke situatie. Ook de gemeente Haaren is nooit op de hoogte gesteld over de gestikte varkens. De varkens zijn na hun dood op 18 juli binnen enkele uren afgevoerd zonder dat er ook maar iets over hun sterfte bekend was gemaakt.

Uitzonderlijke situatie

Het is uitzonderlijk dat door een technisch mankement als een defect ventilatiesysteem, zoveel varkens omkomen, vertelt de woordvoerder van de NVWA tegen het AD. De autoriteit gaat nu onderzoek doen naar de precieze oorzaak van de massale varkenssterfte. Ook wordt er gecheckt of de technische defecten daadwerkelijk zijn verholpen en of er sprake is van nalatigheid.

De verhuurder van de stallen zegt niets te weten. De man die de stallen op dit moment huurt, wil de krant niet te woord staan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.