Anne Kersten
Anne Kersten Nieuws 3 aug 2018 / 06:32 uur

Duitsland in de ban van de vraag: waar is Merkel?

Dat het land in paniek is, gaat misschien nog net een stapje te ver. Maar Duitse media breken zich over het vraagstuk waar hun bondskanselier eigenlijk uithangt.

Man weg zonder Merkel

Waar ze vorige week nog in München gespot is, blijft het nu stil rondom de vrouw. Merkel’s agenda is namelijk leeg en ze is niet bij haar man in Zuid-Tirol, die is namelijk met zoonlief in een stoeltjeslift gespot. Vorig jaar hingen Merkel en haar man nog samen in de bergen. Waar is de bondskanselier dan?

De Duitse krant Bild buigt zich over de vraag en komt tot de voorspelbare conclusie dat ze een paar dagen vrij heeft. Een woordvoerster van de regering verzekert de krant dat „Angela Merkel altijd beschikbaar is, volledig in staat om op elk moment te werken en op de hoogte te blijven van de huidige ontwikkelingen".

Gebrek aan foto’s

Ook Ter Tagesspiegel vraagt zich af waar Merkel is, naar aanleiding van de foto van haar echtgenoot Joachim Sauer. Vooral het gebrek aan foto’s van de vrouw roept op tot vraagtekens. Normaal gesproken is Merkel, volgens de krant, iedere zomer in dezelfde outfit wel ergens te zien. De afwezigheid van die foto’s zorgt voor wilde speculaties in de Duitse media, zoals over een ontslag bijvoorbeeld.

De Bild vraagt zich af of het toegestaan is dat de bondskanselier vrijaf heeft, nog tot 14 augustus welteverstaan. Jurist Uwe Lipinski zegt tegen de krant dat dat zeker mag. „Zolang het maar is gewaarborgd dat ze altijd beschikbaar is voor haar werknemers en de vice-kanselier." Volgens advocaat Christiaan Schertz geldt het volgende principe: „Als de minister zaken privé wil houden, dan maakt het niemand iets uit." En dus is de agenda van Merkel leeg en blijven Duitse kranten zoeken naar hun bondskanselier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Duitsland in de ban van de vraag: waar is Merkel?
Sluiten