Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 6 aug 2018
Leestijd: 1 minuut

Droogte onthult sporen middeleeuws kasteel Groningen

Je zal het vast wel gemerkt hebben dat door de droogte het gras niet meer overal zo groen is. Dat blijkt nu ook een voordeel te hebben. Het maakt in het Groningse landschap namelijk de nodige sporen zichtbaar.

Gigantische cirkels

Op recente luchtfoto’s gemaakt door Areophoto Eelde is vanuit de lucht te zien dat er in het gras sporen van gigantische cirkels zitten. Die cirkels wijzen volgens experts op de vroegere grachten van de burchten, die ook nu ze niet meer als gracht dienen toch iets meer vocht bij zich lijken te houden.

„Deze luchtfoto’s behoren tot de mooiste die ik ooit heb gezien van zo’n bolwerk”, vertelt archeologe Diana Spiekhout, die bezig is om te promoveren op middeleeuwse kastelen in Noordoost-Nederland, tegenover Dagblad van het Noorden. „Mensen denken bij kastelen aan een sprookjeskasteel van Disney, maar militaire verdedigingswerken uit de middeleeuwen noemen wij ook kastelen.”

Op foto’s zijn ook twee kleinere plekken te zien met gelijke cirkels. „Dat kunnen kleine bolwerken zijn die bij hetzelfde complex horen. Maar het kunnen ook prehistorische grafheuvels zijn."

Beschermde plek

Helaas mag Spiekhout er niet direct aan de slag. „Dat kan zomaar niet. Dit soort plaatsen zijn beschermd. Als je er opgravingen wilt doen moet je een uitgebreide campagne organiseren. Dat kost heel veel geld. Voorlopig moeten we het doen met archiefmateriaal en dit soort prachtige luchtfoto’s."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.