Amarins de Boer
Amarins de Boer Nieuws 2 aug 2018
Leestijd: 2 minuten

Droogte leidt tot watertekort in heel Nederland

De warme zomer van 2018 gaat straks de boeken in als het nieuwe recordjaar als het gaat om de droogte in Nederland. Het neerslagtekort stijgt in de komende twee weken naar 308 millimeter en dat is hoger dan in dezelfde periode in het inmiddels beruchte jaar 1976, dat geldt als het recordjaar tot nu toe. Wat betekent het watertekort voor ons land?

Allereerst voorziet het KNMI nauwelijks regen en blijft het voorlopig warm. Daardoor zal het tekort aan water verder oplopen, meldt de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW). Dat is een samenwerking tussen Rijkswaterstaat, waterschappen, provinciebesturen en het KNMI. Aangezien er sprake is van een feitelijk watertekort, geldt nu code oranje.

Geen tekort uit de kraan

Het tekort aan water heeft vooral gevolgen voor de landbouw, de natuur, scheepvaart en industrie. Dat komt omdat er minder voorraad is aan water in rivieren, sloten en meren. Maar er is geen tekort aan water uit de kraan. Zelfs bij langdurig aanhoudende droogte komt de drinkwatervoorziening niet in het gedrang, laat het ministerie van Infrastructuur en Milieu weten.

De uitzonderlijke droogte treft onder meer boeren en telers. „Het is voor hen een zware en onzekere tijd”, aldus de woordvoerder van Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De ernst van de situatie, die per regio verschilt, wordt onderkend. Schouten heeft daarom besloten praktische knelpunten weg te nemen door regels te versoepelen. Zo mogen landbouwers vanwege de droogte langer mest uitrijden op de akkers. Door het langer uitrijden van mest hebben gewassen aan het eind van de zomer wat meer tijd om te groeien. Als de boeren wat meer tijd en ruimte krijgen, is er later in het jaar meer veevoer beschikbaar.

Scheepvaart

Ook de natuur en de waterkwaliteit staan door de droogte onder druk. Dat komt door botulisme (een vorm van voedselvergiftiging), vissterfte en een stijging van blauwalg in meren en plassen. Voor de scheepvaart geldt dat schepen door de lagere waterstand niet meer optimaal kunnen worden beladen en dat ook de wachttijden bij de sluizen toenemen.

Droogte leidt tot watertekort in heel Nederland
Foto: ANP.

Code oranje komt maar zelden voor in Nederland. Alleen in 2003, 2006 en 2011 is het eerder voorgekomen dat er sprake was van een watertekort. Hoewel er dus voldoende drinkwater is in heel ons land, wordt iedereen wel opgeroepen om zelf ook een bijdrage te leveren aan het verminderen van de vraag naar water. Dat doe je door zuinig te zijn met water op de piekmomenten (’s morgens en ’s avonds) en water uiteraard niet te verspillen, laat de woordvoerder weten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.