Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 30 aug 2018 / 21:05 uur

Coalitie bereikt akkoord over begroting volgend jaar

VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff bevestigde donderdagavond dat de begroting voor 2019 rond is. „We hoeven niet langer te vergaderen", zo zei hij na een coalitieoverleg.

De koopkracht gaat erop vooruit aldus Pechtold ©ANP

Blije coalitie

Over de inhoud van het akkoord wilden de fractieleiders niets kwijt. ,,Het CDA is heel blij met het resultaat", zei fractieleider Sybrand Buma. Vrijdag moet de ministerraad een hamerslag op het akkoord geven.

VVD, CDA, D66 en ChristenUnie moesten het eens worden over de financiering van de afschaffing van de dividendbelasting. Verder moesten ze het nog eens worden over de koopkrachtplaatjes.

„Mensen gaan er volgend jaar in koopkracht op vooruit en dat plaatje ziet er denk ik goed uit", zei D66-leider Alexander Pechtold.

De dividendbelasting blijft een lastig punt ©ANP

Dividendbelasting

De afschaffing van de dividendbelasting is het lastigste onderwerp voor de coalitie. D66 en ChristenUnie zijn er niet blij mee. Ook in de samenleving is er weinig steun, blijkt uit peilingen.

De afschaffing van de dividendbelasting kost een half miljard meer dan gepland door de sterke economische groei. Een voorstel dat op tafel lag, was dat banken en bedrijven die veel energie gebruiken hiervan 200 miljoen euro moeten betalen. Verder zou de bankenbelasting verhoogd worden met 40 miljoen euro en 100 miljoen worden gebruikt van de opbrengst van de afschaffing van de renteaftrek op converteerbare obligaties.

Een ander voorstel dat werd besproken ging over de winstbelasting voor grote bedrijven. Die zou minder worden verlaagd dan gepland.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Coalitie bereikt akkoord over begroting volgend jaar
Sluiten