In het nieuws

Chauffeurstekort dreigt: 'De vraag is te groot'

Chauffeurstekort dreigt: 'De vraag is te groot'

Chauffeur rijdt op de snelweg / ANP

Foto van 'Anne Kersten'

2 AUG 2018

Binnen twee jaar ontstaat er een dreigend tekort aan vrachtwagenchauffeurs, dat stelt Klaas de Waardt, voorzitter van brancheorganisatie VERN. In zoverre een tekort, dat veel winkels, tankstations en bedrijven niet meer bevoorraad zouden kunnen worden.

Ernstig probleem

De Waardt vertelt aan Metro dat het bevoorraden van tankstations nu al een probleem is. „Er zijn al pompen die volop nee verkopen, ze krijgen mondjesmaat nieuwe brandstof toegevoerd. Puur omdat chauffeurs vakantie hebben.” Het probleem is ernstig volgens De Waardt. „Ik heb er jaren geleden al voor gewaarschuwd.” De voorzitter ziet een enorm tekort aan chauffeurs, mede omdat er zo’n 8800 werknemers met pensioen gaan, bovenop het al bestaande tekort van 7100 man.

Noodgedwongen carrièreswitch

Laurens werkt bij een klein familiebedrijf en is een carrièreswitch aan het overwegen. „Ik denk dat ik het vrachtwagenchauffeurvak ga verlaten en buschauffeur ga worden.” Noodgedwongen, hij kan het werk namelijk niet langer combineren met zijn gezin. „Ik wilde altijd al buschauffeur worden en heb het bijna dertien jaar met veel plezier gedaan, maar ik heb nu jonge kinderen en ik zie ze bijna niet meer.” Laurens maakt namelijk weken van 60 tot 65 uur. En dat is heel normaal in het chauffeursvak.

Volgens Quinten Snijders van Ondernemersorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) is er zeker een tekort, maar is het niet zo ernstig als De Waardt schetst. „Er is al jaren sprake van een chauffeurstekort”, vertelt hij. „Als het goed gaat met de economie, gaat het ook goed met het transport. Alles wat gekocht wordt, moet per slot van rekening ook vervoerd worden.” Maar lege schappen ziet hij nog niet zo snel. „We zijn namelijk ook hard bezig met het werven van nieuwe mensen.” Hij noemt initiatieven als ikwordvrachtwagenchauffeur.nl, een site die door TLN en de vakbonden opgezet is. Daarmee hopen ze meer chauffeurs binnen te krijgen, want feit is dat „er de komende tijd duizenden extra chauffeurs nodig zijn”.

'Erg zwart beeld'

Een deel van het probleem ligt in de zogenoemde ‘Code 95’. Je bent als vrachtwagenchauffeur verplicht deze te hebben en er gold een vrijstelling voor een bepaalde groep mensen. Deze vrijstelling vervalt binnenkort, waardoor die groep de weg niet meer op mag zonder een cursus. De Waardt vindt dat onzin. „Dat zijn vijf dagen waarop we stilstaan en daar moeten we dan ook nog eens 1000 euro voor neerleggen.” Hij wil dat de oudere chauffeurs, die nog een paar dagen per week in de wagen zitten, die code niet verliezen. Het gaat volgens hem namelijk om een groep van 11.000 man. Snijders schat het aantal getroffen chauffeurs op 2000 tot 3000. „Het is vervelend voor oude chauffeurs die wilden rijden zonder nascholing, maar het is niet zo dat er opeens tienduizend man mist. Deze groep zit sowieso al dicht op het pensioen of is in het bezit van een rijbewijs dat in 2020 verloopt en moet sowieso al een nieuwe aanvragen.” Snijders vindt dat De Waardt een „erg zwart beeld” schept.

Wim Rook van Vrachtbaan probeert jongeren en instromers te enthousiasmeren voor het chauffeursberoep, maar zegt eerlijk dat het zwaar is. „Als je iedere dag om vijf uur thuis wil zijn omdat je vrouw de piepers klaar heeft, dan moet je geen vrachtwagenchauffeur worden.” Het zijn lange zware dagen. „En dan neem je het fysieke aspect nog niet eens mee: je sleept namelijk ook nog je lading op en neer.” Combineer dat met iedere dag tussen twee en vijf uur opstaan en wetende dat 10 tot 12 uur werken op een dag heel normaal is; dan snap je wel dat je „fysiek goed in orde moet zijn”.

Geestelijk kapot

Natuurlijk is het ook mogelijk om 40 uur te werken in de week, maar „daar red ik het niet mee”, vertelt Laurens. Als hij een ‘gewone’ werkweek heeft, verdient hij maximaal 1800 euro in de maand. „Ik moet het hebben van de overuren, de nacht- en weekendtoeslagen.”Met een 60-urige werkweek brengt hij namelijk zo’n 2400 euro mee naar huis. Toch heeft hij geen spijt van zijn keuze voor het chauffeursvak:  „Het zijn mooie jaren geweest. Muziekje aan, koffie erbij en een beetje om je heen kijken. Vrijheid.” Die lange dagen en werkweken zijn een kwestie van volhouden. „Je bent kapot na zo’n dag, vooral geestelijk. ’s Ochtends om 6 uur beginnen en doorgaan tot een uurtje of 19 uur is niet niks.”

En daar ligt een groot deel van het probleem volgens Rook. „Het is een zwaar beroep en je moet het maar kunnen. Niet iedereen is geschikt om vrachtwagenchauffeur te worden, de vraag is momenteel te groot. En de vijver te klein.” Rook denkt dat alle beroepsgroepen met tekorten momenteel in dezelfde beroepsvijver aan het vissen zijn, een vijver die al flink uitgedund is doordat het een stuk beter gaat met de economie de laatste jaren. „De aanwas van goede kandidaten vanuit de zij-instroom wordt steeds minder, de vijver is opgedroogd.” En dat is problematisch, zeker als een groot deel van de chauffeurs op het punt staat om met pensioen te gaan. „We gaan nu scholen af om jongeren naar de transport te trekken, maar feit is dat niet iedereen geschikt is. Je moet meer in je mars hebben dan alleen aan een stuur kunnen trekken, je moet het lichamelijk gezien ook aankunnen. Dat maakt het moeilijk.”

Kortere dagen of hoger loon

Een directe oplossing voor het probleem is er niet. „Ja, kortere dagen werken. Maar die toeslagen en overuren zijn juist waar je het van moet hebben in deze sector”, aldus Rook. „Of een hoger loon.” Maar dat zit er voorlopig ook niet in. „De nieuwe cao is vorig jaar ingegaan en er komt voorlopig geen nieuwe. Plus dat de werkgever door de recessie al veel geld is kwijtgeraakt en het niet aankan om zijn werknemers nu meer te geven.”Rook is duidelijk over het loon. „Het is en blijft een mbo-opleiding. Als je meer had willen verdienen.. Tja, een dokter heeft natuurlijk ook veel meer verantwoordelijkheid dan een chauffeur. Die laatste krijgt wel goed betaald voor zijn overuren, maar daar werkt hij hard voor.”


Coronavirus eist vierde leven in Italië

Coronavirus eist vierde leven in Italië

Medisch personeel doet testen in het Italiaanse Vo' Euganeo. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

43 MIN

Het coronavirus heeft in Italië een vierde leven geëist. Dat meldt de Italiaanse omroep Rai.

Het gaat om een tachtiger die was opgenomen in het ziekenhuis vanwege een niet aan corona gerelateerde ziekte. Ook de drie patiënten die eerder overleden waren bejaard, twee van hen leden al aan andere aandoeningen, wat hen vatbaarder maakte voor de ziekte.

In het noorden van Italië zijn ruim 150 mensen besmet met het virus. Vooral de regio Lombardije is zwaar getroffen. In tien gemeenten in de regio zijn noodmaatregelen van kracht. Scholen en bedrijven moeten daar de deuren sluiten.


'Producten van webwinkels buiten de EU vaak onveilig'

'Producten van webwinkels buiten de EU vaak onveilig'

Tussen bestelde producten van webwinkels buiten de EU zit veel gevaarlijk spul, stelt de Consumentenbond. /Cosumentenbond

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

Tussen bestelde producten van webwinkels buiten de EU zit veel gevaarlijk spul dat constateren de Consumentenbond en vijf Europese zusterorganisaties na onderzoek. Twee derde van de onderzochte producten zou hier niet in de winkel mogen liggen.

Met 165 van de 250 producten die de onderzoekers bestelden, bleek iets mis te zijn. De spullen waren besteld bij webwinkels als AliExpress, Wish, Amazon, Light in the Box en eBay. Het grootste deel van de kinderproducten, sieraden, cosmetica en elektronica bracht volgende de Consumentenbond gezondheids- of veiligheidsrisico's met zich mee.

Tandenbleekmiddel, powerbanks en kerstverlichting


Kijken en vooral aanraken op 75ste Huishoudbeurs

Kijken en aanraken op Huishoudbeurs

Foto van 'Iris Hermans'

2 UUR

Schimmelsprayquiz tot fijn proefparadijs en aandoenlijke felroze varkenspootvibrators op Huishoudbeurs.

Buiten waait het zo stevig dat het annuleren van vele carnavalsoptochten geen storm in een glas bier is gebleken, binnen in RAI Amsterdam, waar de 75ste editie van de Huishoudbeurs in volle gang is, loopt het op een heel andere manier storm. Waar het ooit een echt huisvrouwbolwerk was, vol vrouwen met huishoudgeld van vaders de man mee, naarstig op zoek naar wasmiddelen, Brinta en eventueel een nieuwe krulspeldenset, is het anno 2020 een drukbezocht event waar van alles en iedereen op afkomt en waar van alles voor je keuken tot intiemste regio -en alles ertussenin- kan worden geshopt en beleefd.

Altijd blijven lachen, lacht Patty Brard


Aantal doden in China door coronavirus sterk gestegen

Aantal doden in China door coronavirus sterk gestegen

De lege straten van Wuhan. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

Het aantal sterfgevallen in China door het nieuwe coronavirus is fors gestegen. De nationale gezondheidscommissie meldde maandag nog eens 150 nieuwe doden.

Dat is het hoogste aantal dat tot nu toe in een etmaal is geregistreerd. Sinds de uitbraak zijn er 2592 mensen in China aan het virus overleden.

Het aantal besmette mensen steeg met 409 en komt uit op ruim 77.000 gevallen. Het overgrote deel van de nieuwe sterfgevallen en besmettingen is vastgesteld in de provincie Hubei.


Julian Assenge: Journalist of klokkenluider?

Julian Assange: Journalist of klokkenluider?

De aanklager verdenkt Assange onder andere van het aanzetten tot het stelen van geheime informatie. /ANP

Foto van 'Vincent Smit'

2 UUR

Sinds hij in 2006 klokkenluidersplatform WikiLeaks heeft opgericht, probeert Julian Assange uit handen te blijven van de Amerikaanse overheid. Hij zit op dit moment in een Britse cel. Een rechter in Londen buigt zich vanaf maandag over de vraag of Assange uitgeleverd mag worden aan de VS.

In de Verenigde Staten kan Julian Assange (48) tientallen jaren de gevangenis in moeten. De aanklager verdenkt hem onder andere van het aanzetten tot het stelen van geheime informatie. Assange heeft met Wikileaks duizenden vertrouwelijke documenten de wereld in gebracht. Bijvoorbeeld een video waarin te zien is hoe een Amerikaanse helikopter burgers doodt in Irak. Assange kreeg zijn info vaak van klokkenluiders.

Assange heeft veel vijanden gemaakt, maar heeft wellicht net zoveel aanhangers. Afgelopen zaterdag vond er een protestmars plaats van zijn ‘fans’. Ook de vader van Assange en een paar bekendheden liepen hierin mee.


Het was de natste dag van het jaar tot nu toe

De natste dag van het jaar tot nu toe is een feit

De vierde officiële storm van dit jaar is inmiddels voorbij. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De vierde officiële storm van dit jaar is inmiddels voorbij. Dat meldt Weeronline. In Zuid-Limburg verdwenen de zware windstoten van ruim 75 kilometer per uur iets na 17.00 uur als laatste.

Deze zondag gaat ook nog eens de boeken in als de natste dag van 2020 tot nu toe.

Stormachtig


Oostenrijk houdt Italiaanse trein tegen vanwege coronavirus

Oostenrijk houdt Italiaanse trein tegen vanwege coronavirus

De trein was van Venetië onderweg naar München. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Oostenrijkse autoriteiten hebben zondag een trein uit Italië tegengehouden bij de Brennerpas, omdat er twee Duitse reizigers aan boord waren die mogelijk besmet zijn geraakt met het gevreesde nieuwe coronavirus.

Ze hadden koorts. Dat heeft de nieuwssite Oe24 zondagavond bekendgemaakt.

Waarschuwing


Sloveense komiek raakt 'gewond' bij Duncan Laurence-imitatie

Sloveense komiek raakt 'gewond' bij Duncan Laurence-imitatie

Voor een deel van de kijkers was het niet duidelijk of het ongeluk echt was of in scène gezet. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het nationale songfestival van Slovenië begon zaterdag met een opvallend moment. Presentator en komiek Klemen Slakonja coverde Duncan Laurence' winnende songfestivallied Arcade, tot het plotseling mis leek te gaan.

Net zoals in Tel Aviv bij Duncan kwam er een lichtbal naar beneden maar de Sloveense bal viel uit de lucht en tikte de piano omver. Slakonja leek ook geraakt te worden, stortte ter aarde en kwam even later weer omhoog met een bebloed gezicht. Het optreden werd vervolgens stilgelegd.

Echt of nep?


Likeability of6

Sudoku

Foto van 'Metro'

21 FEB 2020

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


‘Minifigures brengen LEGO tot leven’

‘Minifigures brengen LEGO tot leven’

Naar schatting zijn er sinds 1978 zo’n acht miljard van deze minifigures gefabriceerd. /Foto's: Pierre Oitmann

Foto van 'Pierre Oitmann'

GISTEREN

Jens Nygaard Knudsen, de ontwerper van de LEGO-poppetjes, is op 78-jarige leeftijd overleden. Naar schatting zijn er sinds 1978 zo’n acht miljard van deze minifigures gefabriceerd; meer dan er mensen op aarde rondlopen.

Ruimtevaarder, ridder, autocoureur, piraat of brandweerman. Wat je als kind ook wilde zijn, LEGO had er een bijpassende minifigure bij. Sinds 1999 kregen de helden én schurken van het witte doek eveneens een minifigurevariant; of het nou Darth Vader was, Legolas, Jack Sparrow of Batman.

De eerste LEGO-figuurtjes


Omstreden carnavalsstoet Aalst leidt tot felle internationale kritiek

Omstreden carnavalsstoet Aalst leidt tot felle internationale kritiek

Diverse wagens voerden, net als vorig jaar, karikaturen van orthodoxe joden mee. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De omstreden carnavalsoptocht in het Vlaamse Aalst is zondag zonder incidenten verlopen, maar heeft wel tot felle internationale reacties geleid.

De burgemeester was niet ingegaan op oproepen vanuit onder meer Israël om de optocht te verbieden, vanwege de aanwezigheid van als ‘antisemitisch’ beoordeelde praalwagens.

Felle kritiek


Derde dode door coronavirus in Italië

Derde dode door coronavirus in Italië

Op een bordje bij de spoedeisende in Codogno hulp stond 'geen toegang'. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In Italië is een derde persoon overleden aan het nieuwe coronavirus. Dat maakten de autoriteiten zondag bekend. Het gaat om een oudere vrouw uit Crema, in de buurt van Milaan.

In totaal zijn in het noorden van Italië ruim 130 mensen besmet geraakt met het virus, dat eind vorig jaar voor het eerst uitbrak in de Chinese provincie Hubei. Italië is van alle Europese landen het hardst getroffen.

Sterfgevallen Europa


Chinese vrouw meldt bedreiging na opmerking over corona-lied
Likeability of3

Chinese vrouw meldt bedreiging na opmerking over corona-lied

Een vrouw met haar hond in Guangzhou, Guangdong, China. /EPA

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een vrouw (24) van Chinese afkomst heeft zaterdag aan de politie gemeld dat ze in een studentenflat in Tilburg is bedreigd met een mes nadat ze een opmerking had gemaakt over het omstreden corona-lied.

Dat bevestigt de politie na een bericht van RTL Nieuws. De politie ging zaterdagavond na een melding naar de studentenflat, waar de geëmotioneerde vrouw werd aangetroffen.

Zij vertelde dat in de lift een groepje van vier tot vijf personen het discriminerende carnavalslied 'Voorkomen is beter dan Chinezen' had gezongen. Toen ze daar een opmerking over maakte, werd naar eigen zeggen een mes getoond, aldus een woordvoerder van de politie.


dislike
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Forum klaagt Buitenhof aan na uitlatingen over Baudet

Forum klaagt Buitenhof aan na uitlatingen over Baudet

Thierry Baudet in de Tweede Kamer. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Forum voor Democratie stapt naar de rechter omdat het tv-programma Buitenhof uitlatingen over Forum-leider Thierry Baudet niet rectificeert.

De partij ziet zich genoodzaakt juridische stappen te ondernemen en spant een kort geding aan, laat een woordvoerder weten.

De redactie van het programma weigert tot nu toe ieder commentaar, ondanks herhaaldelijke verzoeken om rectificatie, aldus de zegsman. „Wij kunnen en willen deze aperte onwaarheden niet onweersproken laten en gaan ervan uit dat Buitenhof deze fouten recht zal zetten."


Luchtruim Canarische Eilanden opnieuw gesloten

Luchtruim Canarische Eilanden opnieuw gesloten

Zandstormen op het strand bij Las Palmas in Gran Canaria. /EPA

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het luchtruim van de Canarische Eilanden is zondagmiddag opnieuw gesloten wegens de storm die zand en stof uit de Sahara aanvoert, met windstoten van meer dan 100 kilometer per uur.

De autoriteiten waren voor de tweede keer binnen 24 uur gedwongen vluchten naar Gran Canaria en Lanzarote om te leiden, onder meer naar Agadir in Marokko.

Vluchten geannuleerd


Carnavalsvereniging: ‘afblazen optocht zure pil’

Carnavalsvereniging: ‘afblazen optocht bittere pil’

Carnavalsvierders trotseren de storm in het centrum van Maastricht. /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De storm houdt ons land al enkele weken in zijn greep. Na Ciara en Dennis, kwam dit weekend storm Ellen aanwaaien. Met als gevolg schade door heel het land en een flink aantal afgelaste carnavalsoptochten.

Het weerstation Vlissingen heeft zondagochtend een uur lang windkracht 9 gemeten. Daarmee is de vierde storm in amper twee weken tijd een feit. Er werd een uitschieter waargenomen van 111 kilometer per uur.

Niet veilig


Italianen zetten zich schrap voor noodmaatregelen om virus

Italianen zetten zich schrap voor noodmaatregelen om virus

Inwoners dragen masker bij een bakkerij in Codogno. /AFP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het nieuwe coronavirus blijft om zich heen grijpen in Italië. De autoriteiten hebben melding gemaakt van ruim 130 besmettingen. Vooral de regio Lombardije is zwaar getroffen. Inwoners maken zich grote zorgen.

Premier Giuseppe Conte kondigde zaterdag drastische maatregelen aan om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. „In zones die als hotspots worden gezien, moet speciale toestemming worden verleend voordat mensen mogen komen of gaan", stelde hij op een persconferentie.

Nog niet afgesloten


Storm zorgt voor schade in diverse delen van Nederland

Storm zorgt voor schade in diverse delen van Nederland

Schade in Sassenheim. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Op diverse plekken in het land heeft de storm zondag voor schade gezorgd. Bij de brandweer Zuid-Holland Zuid kwamen in de ochtend al veertig meldingen van overlast binnen.

Er zijn nog geen meldingen over gewonden. In de Tulpenstraat in Sassenheim waaiden stenen van een zijgevel van een woning. Tientallen stenen zijn naar beneden gevallen.

Op de Amerweg in Zwijndrecht was de brandweer druk in de weer met het opruimen van rond vliegend isolatiemateriaal. In Maassluis waaide een boom op de Westlandseweg om. In Bodegraven kwam door de storm een zonnepaneel van het dak. Door de harde wind vielen in Dordrecht glasplaten van een flat.


NS laat 'jodenliedje' horen in de trein
Likeability of3

NS laat 'jodenliedje' horen in de trein

De NS biedt excuses aan voor het liefje dat het treinpersoneel liet horen over de intercom van een nachttrein. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een treinconducteur van de NS heeft zaterdagnacht een 'jodenliedje' afgespeeld in een trein met passagiers die terugkwamen van het carnaval in Tilburg. 

Een ontstemde reiziger meldde het voorval via Twitter aan de NS: „'Waar komen die joden toch vandaan' over de NS-intercom. Ik hoop dat jullie trots zijn, NS."

Excuses


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar