In het nieuws

Chauffeurstekort dreigt: 'De vraag is te groot'

Chauffeurstekort dreigt: 'De vraag is te groot'

Chauffeur rijdt op de snelweg / ANP

Foto van 'Anne Kersten'

2 AUG 2018

Binnen twee jaar ontstaat er een dreigend tekort aan vrachtwagenchauffeurs, dat stelt Klaas de Waardt, voorzitter van brancheorganisatie VERN. In zoverre een tekort, dat veel winkels, tankstations en bedrijven niet meer bevoorraad zouden kunnen worden.

Ernstig probleem

De Waardt vertelt aan Metro dat het bevoorraden van tankstations nu al een probleem is. „Er zijn al pompen die volop nee verkopen, ze krijgen mondjesmaat nieuwe brandstof toegevoerd. Puur omdat chauffeurs vakantie hebben.” Het probleem is ernstig volgens De Waardt. „Ik heb er jaren geleden al voor gewaarschuwd.” De voorzitter ziet een enorm tekort aan chauffeurs, mede omdat er zo’n 8800 werknemers met pensioen gaan, bovenop het al bestaande tekort van 7100 man.

Noodgedwongen carrièreswitch

Laurens werkt bij een klein familiebedrijf en is een carrièreswitch aan het overwegen. „Ik denk dat ik het vrachtwagenchauffeurvak ga verlaten en buschauffeur ga worden.” Noodgedwongen, hij kan het werk namelijk niet langer combineren met zijn gezin. „Ik wilde altijd al buschauffeur worden en heb het bijna dertien jaar met veel plezier gedaan, maar ik heb nu jonge kinderen en ik zie ze bijna niet meer.” Laurens maakt namelijk weken van 60 tot 65 uur. En dat is heel normaal in het chauffeursvak.

Volgens Quinten Snijders van Ondernemersorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) is er zeker een tekort, maar is het niet zo ernstig als De Waardt schetst. „Er is al jaren sprake van een chauffeurstekort”, vertelt hij. „Als het goed gaat met de economie, gaat het ook goed met het transport. Alles wat gekocht wordt, moet per slot van rekening ook vervoerd worden.” Maar lege schappen ziet hij nog niet zo snel. „We zijn namelijk ook hard bezig met het werven van nieuwe mensen.” Hij noemt initiatieven als ikwordvrachtwagenchauffeur.nl, een site die door TLN en de vakbonden opgezet is. Daarmee hopen ze meer chauffeurs binnen te krijgen, want feit is dat „er de komende tijd duizenden extra chauffeurs nodig zijn”.

'Erg zwart beeld'

Een deel van het probleem ligt in de zogenoemde ‘Code 95’. Je bent als vrachtwagenchauffeur verplicht deze te hebben en er gold een vrijstelling voor een bepaalde groep mensen. Deze vrijstelling vervalt binnenkort, waardoor die groep de weg niet meer op mag zonder een cursus. De Waardt vindt dat onzin. „Dat zijn vijf dagen waarop we stilstaan en daar moeten we dan ook nog eens 1000 euro voor neerleggen.” Hij wil dat de oudere chauffeurs, die nog een paar dagen per week in de wagen zitten, die code niet verliezen. Het gaat volgens hem namelijk om een groep van 11.000 man. Snijders schat het aantal getroffen chauffeurs op 2000 tot 3000. „Het is vervelend voor oude chauffeurs die wilden rijden zonder nascholing, maar het is niet zo dat er opeens tienduizend man mist. Deze groep zit sowieso al dicht op het pensioen of is in het bezit van een rijbewijs dat in 2020 verloopt en moet sowieso al een nieuwe aanvragen.” Snijders vindt dat De Waardt een „erg zwart beeld” schept.

Wim Rook van Vrachtbaan probeert jongeren en instromers te enthousiasmeren voor het chauffeursberoep, maar zegt eerlijk dat het zwaar is. „Als je iedere dag om vijf uur thuis wil zijn omdat je vrouw de piepers klaar heeft, dan moet je geen vrachtwagenchauffeur worden.” Het zijn lange zware dagen. „En dan neem je het fysieke aspect nog niet eens mee: je sleept namelijk ook nog je lading op en neer.” Combineer dat met iedere dag tussen twee en vijf uur opstaan en wetende dat 10 tot 12 uur werken op een dag heel normaal is; dan snap je wel dat je „fysiek goed in orde moet zijn”.

Geestelijk kapot

Natuurlijk is het ook mogelijk om 40 uur te werken in de week, maar „daar red ik het niet mee”, vertelt Laurens. Als hij een ‘gewone’ werkweek heeft, verdient hij maximaal 1800 euro in de maand. „Ik moet het hebben van de overuren, de nacht- en weekendtoeslagen.”Met een 60-urige werkweek brengt hij namelijk zo’n 2400 euro mee naar huis. Toch heeft hij geen spijt van zijn keuze voor het chauffeursvak:  „Het zijn mooie jaren geweest. Muziekje aan, koffie erbij en een beetje om je heen kijken. Vrijheid.” Die lange dagen en werkweken zijn een kwestie van volhouden. „Je bent kapot na zo’n dag, vooral geestelijk. ’s Ochtends om 6 uur beginnen en doorgaan tot een uurtje of 19 uur is niet niks.”

En daar ligt een groot deel van het probleem volgens Rook. „Het is een zwaar beroep en je moet het maar kunnen. Niet iedereen is geschikt om vrachtwagenchauffeur te worden, de vraag is momenteel te groot. En de vijver te klein.” Rook denkt dat alle beroepsgroepen met tekorten momenteel in dezelfde beroepsvijver aan het vissen zijn, een vijver die al flink uitgedund is doordat het een stuk beter gaat met de economie de laatste jaren. „De aanwas van goede kandidaten vanuit de zij-instroom wordt steeds minder, de vijver is opgedroogd.” En dat is problematisch, zeker als een groot deel van de chauffeurs op het punt staat om met pensioen te gaan. „We gaan nu scholen af om jongeren naar de transport te trekken, maar feit is dat niet iedereen geschikt is. Je moet meer in je mars hebben dan alleen aan een stuur kunnen trekken, je moet het lichamelijk gezien ook aankunnen. Dat maakt het moeilijk.”

Kortere dagen of hoger loon

Een directe oplossing voor het probleem is er niet. „Ja, kortere dagen werken. Maar die toeslagen en overuren zijn juist waar je het van moet hebben in deze sector”, aldus Rook. „Of een hoger loon.” Maar dat zit er voorlopig ook niet in. „De nieuwe cao is vorig jaar ingegaan en er komt voorlopig geen nieuwe. Plus dat de werkgever door de recessie al veel geld is kwijtgeraakt en het niet aankan om zijn werknemers nu meer te geven.”Rook is duidelijk over het loon. „Het is en blijft een mbo-opleiding. Als je meer had willen verdienen.. Tja, een dokter heeft natuurlijk ook veel meer verantwoordelijkheid dan een chauffeur. Die laatste krijgt wel goed betaald voor zijn overuren, maar daar werkt hij hard voor.”


Views

1k+

CDA: lagere heffing sport- en muziekverenigingen

ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

1 UUR

Sportclubs, muziekverenigingen, de scouting, maar onder meer ook dorpshuizen en speeltuinverenigingen profiteren vanaf volgend jaar mogelijk van een lager tarief voor de onroerendezaakbelasting (OZB). Het voorstel van regeringspartij CDA met steun van coalitiepartners ChristenUnie en D66 kan rekenen op een meerderheid in de Tweede Kamer, melden de christendemocraten zelf.

Goedkoper lidmaatschap

Door de lagere gemeentelijke heffing kan bijvoorbeeld een lidmaatschap goedkoper, wat tot meer leden kan leiden. Of een club kan betere velden laten aanleggen.


Views

92

Politie zal straks ook 'nee' moeten zeggen

Politie zal straks ook 'nee' moeten zeggen

De werkdruk bij de politie is zo hoog, dat het aantal overtredingen van de Arbeidstijdenwet dit jaar zal uitkomen op 200.000. Foto: ANP.

Foto van 'Amarins de Boer'

VANDAAG, 17:41

Te veel nacht- en piketdiensten, te weinig pauzes en vrijwel standaard overwerken. De problemen in de politiesector blijven zich opstapelen. Dit jaar is de Arbeidstijdenwet, een wet waarin staat hoe lang je per dag mag werken en wanneer je recht hebt op pauze, bij de politie al ruim 173.000 keer overtreden.

Jan Struijs, voorzitter van de Nationale Politiebond (NPB), baalt van de cijfers. „Dit is nu al het zesde jaar op rij dat de jaarlijkse cijfers naar buiten worden gebracht. En iedere keer weer blijkt dat de politie te maken heeft met structurele onderbezetting. Voortdurend wordt gezegd dat er iets aan wordt gedaan, maar ondertussen verandert er niks.”

Noodmelding


Views

500+

Chauffeur krijgt energie van betekenisvol werk

Camera videoChauffeur krijgt energie van betekenisvol werk

Jeroen: Ik kom met energie thuis en ben trots op het mooie en belangrijke werk dat ik heb gedaan.

In samenwerking met Olympia Nederland

VANDAAG, 07:00

Jeroen (38) is vrachtwagenchauffeur via Olympia en gaat genietend over de wegen. Waarom is zijn energie toegenomen, waar is hij trots op en hoe betekenisvol is zijn werk?

„Tien jaar lang was ik steigerbouwer. Er was veel vraag naar vrachtwagenchauffeurs en ik kom uit een familie in de transport, dus ik dacht: waarom niet? Nu rijd ik voor een groot bouwbedrijf.”

Chauffeur krijgt energie van betekenisvol werk

Views

700+

Een toekomst voor de nieuwe Blokker, het kan

De familie Blokker doet de gelijknamige winkelketen in de verkoop. Foto: ANP

Foto van 'Kyrie Stuij'

VANDAAG, 17:24

Huishoudwinkel Blokker staat in de verkoop. Daarmee neemt de familie Blokker na 122 jaar afscheid van hun familiebedrijf. De taak is aan de nieuwe eigenaar om het merk nieuw leven in te blazen.

Een ‘survival pakket’ voor studenten die voor het eerst op kamer gaan. Een interieurstylist die op Instagram toont hoe je betaalbaar je huis inricht en een spaaractie voor écht mooi bestek. Huishoudwinkel Blokker heeft nog volop potentie, denken trendwatcher Lieke Lamb en retaildeskundige Paul Moers.

Straatbeeld


Views

400+

Vader 4,5 jaar cel na mishandelen stalker dochter

Vader 4,5 jaar cel na mishandelen stalker dochter

Foto: Unsplash.

Foto van 'metronieuws'

VANDAAG, 15:02

De ‘wraakvader’ die de stalker van zijn tienerdochter zelf hardhandig aanpakte, is in hoger beroep veroordeeld tot 4,5 jaar cel. De 53-jarige Helmonder Mario H. kreeg eerst tien maanden celstraf vanwege mishandeling, maar daar was het Openbaar Ministerie (OM) het niet mee eens.

Ex-tbs’er

Mario H. ging door het lint omdat zijn 14-jarige dochter door een veel oudere man uit Eindhoven werd lastiggevallen via internet. De 46-jarige ex-tbs’er Jack S. probeerde af te spreken met zijn dochter. Mario H. mishandelde Jack S. zodanig dat hij in het ziekenhuis belandde. H., ook wel bekend als de ‘wraakvader’, had voor zijn daad aangekondigd dat hij naar de man toe zou gaan en mikte volgens het OM met een schep op zijn hoofd. De man kreeg van de rechtbank in het eerste vonnis tien maanden celstraf opgelegd.


Views

500+

Rechter: Piloot met vliegangst onterecht ontslagen

Rechter: Piloot met vliegangst onterecht ontslagen

Op een vlucht naar Florence ging het mis en werd hij misselijk en duizelig. Foto: Getty Images

Foto van 'metronieuws'

VANDAAG, 12:46

Een Britse piloot is onterecht ontslagen door zijn werkgever vanwege zijn vliegangst. De rechter oordeelt dat de desbetreffende luchtvaartmaatschappij, Flybe, meer had moeten doen om de man te laten reïntegreren.

Al zeven jaar vloog de piloot korte vluchten zonder enig probleem, toen hij in 2014 ineens op lange vluchten ingedeeld werd. Op een vlucht naar Florence ging het mis en werd hij misselijk en duizelig: een gevoel wat hem daarna steeds bekroop als hij moest gaan vliegen. In de daaropvolgende maanden werd de man steeds overvallen door buikpijn, hartkloppingen en paniekaanvallen. Zodra hij een lange vlucht moest vliegen, voelde hij zich alsof hij in het toestel opgesloten zat.

Kruiswoordpuzzel


Views

900+

Nog meer doden en vermisten door branden Californië

Nog meer doden en vermisten door branden Californië

De bosbranden zijn dit jaar extra hevig door de harde Santa Ana-wind die het vuur aanwakkert. Foto: AFP.

Foto van 'metronieuws'

VANDAAG, 11:15

Er worden nog zeker 228 mensen vermist in Californië door de hevige bosbranden die daar woedt. Het dodental is inmiddels opgelopen tot 31. Verwacht wordt dat dit aantal nog zal oplopen door de harde droge wind die de branden aansterkt.

Van de overledenen kwamen er 29 mensen om in het noordelijke Butte County en twee in Malibu, ten noorden van Los Angeles. Vooral het stadje Paradise in Butte County is zwaar getroffen. De plaats werd grotendeels verwoest; zo’n 6500 huizen zijn sinds donderdag in vlammen opgegaan. Vijf zoekteams zoeken in Paradise naar slachtoffers. Volgens de sheriff van Butte County zijn er sinds gisteren zes nieuwe slachtoffers gevonden en is de kans groot dat het dodental nog verder oploopt. Als dat daadwerkelijk gebeurt, wordt de brand de dodelijkste bosbrand ooit in Californië.

Nog meer doden en vermisten door branden Californië

Foto: ANP.


Views

500+

video icon
01:17

In samenwerking met Desperados

6 NOV 2018

Dansvloer... op 42 meter diepte

Bizar! Desperados ging onlangs in de buurt van Venetië de diepte in en creëerde de ultieme dansvloer onder water. Met Elrow en DJ's Peggy Gou en Artwork, 4.3 miljoen liter water én 's werelds diepste zwembad. Vierhonderd mensen inclusief duikuitrusting, vierden het dansfeestje mee. Check meer videos hier! #FindYourDancefloor #Deephouse


Views

1k+

Stichting: 'Seksuele intimidatie strafbaar stellen'

Stichting Stop Straatintimidatie pleit voor het strafbaar stellen van seksuele intimidatie. Foto: ANP

Foto van 'Kyrie Stuij'

VANDAAG, 10:39

„Dit valt zeker onder seksuele intimidatie”, reageert Pleun Onzenoort, voorzitter van stichting Stop Straatintimidatie, op het verhaal van Melanie, die te maken kreeg met een opdringerige versierpoging in een trein 's avonds laat. Deze stichting lobbyt om straatintimidatie strafbaar te stellen en pleit voor voorlichting waarin ook aandacht is voor wederzijdse instemming.

De definitie van seksuele intimidatie laat zich het beste omschrijven als, ‘iedere vorm van toenadering of seksueel gedrag dat door het slachtoffer als ongewenst wordt ervaren’. Een breed begrip en daardoor vaak lastig om het concreet aan te pakken.

„Ook in deze casus zie je dat”, vervolgt Onzenoort. „De man bedreigt haar niet, randt haar niet aan en beledigt ook niet. Dat zijn strafbare vormen. Seksuele intimidatie valt daar vaak tussen waardoor iemand ermee wegkomt, terwijl die een ander wel degelijk intimideert.”


Views

300+

Maak een tijdreis door de historische driehoek

Ontdek Enkhuizen, Medemblik en Hoorn.

Partnercontent

7 NOV 2018

Toeristen weten de Holland boven Amsterdam de laatste jaren steeds beter te vinden. In deze serie: wat vinden zij daar eigenlijk in de Kop van Noord-Holland? In het laatste deel geeft Metro je tips om de geschiedenis van de Gouden Eeuw van Holland boven Amsterdam beter te leren kennen.

Overal ter wereld heeft de Verenigde Oost-Indische Compagnie sporen achtergelaten. In de Noord-Hollandse steden Hoorn, Medemblik en Enkhuizen slenter je langs de havens en imposante panden uit die roemrijke tijd. De geschiedenis van de VOC-steden is nog steeds zichtbaar in vele grachtenpanden, musea, kerken, stadsmuren en havens. Wil je Holland boven Amsterdam beter leren kennen? Maak dan een spannende tijdreis met boot en stoomtram van Enkhuizen-Medemblik-Hoorn. Deze dagtocht begint bij de aanlegsteiger van de boot bij station Enkhuizen.


Views

2k+

NS: Cijfers seksuele intimidatie is 'grijs gebied'

Hoeveel meldingen de NS per jaar binnenkrijgt van seksuele meldingen is niet duidelijk. Foto: ANP

Foto van 'Kyrie Stuij'

VANDAAG, 10:24

Onacceptabel. Zo noemt de NS de situatie waarin Melanie Kranenburg zich bevond, toen zij in een zo goed als lege coupé te maken kreeg met een opdringerige versierpoging van een medereiziger.

„Onze treinen en stations horen een veilige plek te zijn voor reizigers en medewerkers”, zegt Iris Reshef, hoofd mediarelaties bij de NS. De NS wil niet bekendmaken hoeveel meldingen er per jaar binnenkomen. ,,Seksuele intimidatie valt vaak binnen een grijs gebied en daarom is het lastig een realistische weergave te geven. Navraag leert dat we helaas weleens meldingen binnenkrijgen, maar niet op grote schaal.”

Twee conducteurs op de trein


Views

400+

Likeability of 5

Seksuele intimidatie in trein: 'Ik betaal je ervoor'

Tekenaar Melanie Kranenburg verwerkte haar ervaring in deze illustratie.

Foto van 'Kyrie Stuij'

VANDAAG, 09:25

Student Comic Design Melanie Kranenburg stapte ’s avonds laat in de trein en kreeg te maken met een opdringerige versierpoging van een medereiziger. In een zo goed als lege coupé ondervond ze hoe je als jonge vrouw je plotseling onveilig kunt voelen binnen de normaal gesproken vertrouwde omgeving van de trein. Ze verwerkte haar ervaring in een illustratie

Het is zaterdagavond. Na een bezoek aan haar ouders op de Veluwe, besluit de 21-jarige Melanie Kranenburg ’s avonds laat de trein te pakken naar haar vriend in Amersfoort. Buiten is het koud en donker. Dik ingepakt stapt ze op de fiets en snelt ze naar het station. De klok slaat dan elf uur. Ze is op tijd om één van de laatste treinen richting de Randstad te pakken.

Flirterige lach


lol
user_48e35435a07dbfbeb5eef2280126bbaba92f7b39_avatar

Views

1k+

Blokkeeractie tegen Sinterklaasjournaal op Mediapark

Blokkeeractie tegen Sinterklaasjournaal op Mediapark

Het Sinterklaasjournaal is de komende weken elke dag te zien om 18.00 uur bij NPO Zapp en wordt ook dit jaar weer gepresenteerd door Dieuwertje Blok. Foto: ANP.

Foto van 'metronieuws'

VANDAAG, 09:24

De blokkeeractie van tegenstanders van Zwarte Piet op station Mediapark in Hilversum is afgelopen. De actievoerders hielden een onaangekondigde demonstratie tegen het Sinterklaasjournaal, dat maandagavond weer begint. Ze blokkeren de loopbrug op het Mediapark en protesteren tegen de NTR, de makers van het Sinterklaasjournaal.


Views

2k+

Aantal arme huishoudens gestegen

Aantal arme huishoudens gestegen

Het CBS wijst erop dat een deel van de huishoudens die door de crisis het inkomen zagen dalen, daar niet meer bovenop is gekomen. Foto: ANP.

Foto van 'metronieuws'

VANDAAG, 09:04

Het aantal huishoudens met een laag inkomen is vorig jaar toegenomen. In totaal moesten 599.000 huishoudens in 2017 rondkomen van een laag inkomen. Dat is 27.000 meer dan in het voorgaande jaar.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Volgens het CBS komt het voor een groot deel door de toestroom van Syrische vluchtelingen, die sinds 2015 een verblijfsvergunning hebben gekregen. Die moeten vaak van een uitkering rondkomen en daardoor ligt hun inkomen onder de armoedegrens.

Volgens het CBS heb je een laag inkomen als je als alleenstaande minder dan 1040 euro per maand verdient. Voor een gezin met twee kinderen geldt een grens van 1960 euro.


Views

1k+

Blokker-familie zet nu ook Blokker in de verkoop

Blokker-familie zet nu ook Blokker in de verkoop

In totaal staan meer dan 500 Blokker-vestigingen in Nederland en België in de etalage.

Foto van 'metronieuws'

VANDAAG, 08:34

Winkelketen Blokker staat te koop. Het 122 jaar oude familiebedrijf is al lange tijd aan het kwakkelen en reorganiseren. In totaal staan meer dan 500 Blokker-vestigingen in Nederland en België in de etalage.

„Blokker is 122 jaar gemanaged vanuit een familie-optiek, en soms is het beter om het vanuit een andere optiek te benaderen", zegt president-commissaris Michiel Witteveen in Het Financieele Dagblad. Volgens een woordvoerder van Blokker zijn er momenteel verkennende gesprekken gaande.

Focus op Blokker


Views

1k+

Woedende Max Verstappen duwt coureur Esteban Ocon

Esteban Ocon zorgde ervoor dat Max in de 44e ronde van de baan schoot.  Foto: Twitter

Foto van 'Lisa Vermeij'

GISTEREN

Op Twitter zijn beelden te zien van Max Verstappen die de Franse coureur Esteban Ocon een duw geeft. Max Verstappen behaalde de tweede plek in Brazilië. Esteban Ocon zorgde ervoor dat Max in de 44e ronde van de baan schoot.

Verstappen had kunnen winnen, maar net toen hij op de eerste plek in de race kwam, was er contact met de racewagen van de Fransman die een ronde achter hem reed.


Views

2k+

Max Verstappen tweede in Brazilië na aanrijding

Max Verstappen heeft bij de Grote Prijs van Brazilië na een aanrijding genoegen moeten nemen met de tweede plaats. Foto: ANP

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Max Verstappen heeft bij de Grote Prijs van Brazilië na een aanrijding genoegen moeten nemen met de tweede plaats. De 21-jarige Limburger rukte op het circuit van Interlagos vanaf de vijfde startplaats met goede inhaalacties op naar de leiding in de race, maar raakte die door een botsing kwijt aan Lewis Hamilton.

Aanrijding

Verstappen schoot in de 44e ronde van de baan na een aanrijding met achterblijver Esteban Ocon. De Britse wereldkampioen Hamilton profiteerde en pakte de leiding terug. In de slotfase kon Verstappen Hamilton niet meer opnieuw inhalen, waardoor Mercedes de constructeurstitel binnenhaalde. De Fin Kimi Räikkönen werd derde.


Views

700+

Topless activiste springt voor Trumps auto in Parijs

Verschillende wereldleiders zijn zondag in Parijs samen gekomen om te herdenken dat het honderd jaar geleden is dat de Eerste Wereldoorlog eindigde. Foto: ANP

Foto van 'Lisa Vermeij'

GISTEREN

Verschillende wereldleiders zijn zondag in Parijs samen gekomen om te herdenken dat het honderd jaar geleden is dat de Eerste Wereldoorlog eindigde. Een activiste van de feministische protestbeweging Femen heeft de zwaarbeveiligde stoet met daarin de Amerikaanse president Donald Trump belaagd.

'Fake peacemaker'

Donald Trump was samen met 70 andere wereldleiders in Parijs. Voorafgaand aan de plechtigheid rende een topless vrouw de Champs-Elysees op om de colonne waarin Trump reed tot op een paar meter te naderen. De politie greep al snel in en probeerde haar mee te nemen.


Views

1k+

Vrouw valt dood bij het maken selfie op Sri Lanka

Het tragische ongeluk vond plaats in Horton Plains, zo'n 150 kilometer ten oosten van de hoofdstad Colombo. Foto: Colourbox

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Een 35-jarige Duitse vrouw is zondag om het leven gekomen toen ze een selfie wilde maken in een natuurpark in Sri Lanka. Het tragische ongeluk vond plaats in Horton Plains, zo'n 150 kilometer ten oosten van de hoofdstad Colombo.

Afgrond

Volgens de politie viel de vrouw terwijl ze zichzelf aan de rand van een afgrond probeerde te vereeuwigen. De vrouw was in het gebied op trektocht met een andere vrouw.


Views

1k+