In het nieuws

Chauffeurstekort dreigt: 'De vraag is te groot'

Chauffeurstekort dreigt: 'De vraag is te groot'

Chauffeur rijdt op de snelweg / ANP

Foto van 'Anne Kersten'

2 AUG 2018

Binnen twee jaar ontstaat er een dreigend tekort aan vrachtwagenchauffeurs, dat stelt Klaas de Waardt, voorzitter van brancheorganisatie VERN. In zoverre een tekort, dat veel winkels, tankstations en bedrijven niet meer bevoorraad zouden kunnen worden.

Ernstig probleem

De Waardt vertelt aan Metro dat het bevoorraden van tankstations nu al een probleem is. „Er zijn al pompen die volop nee verkopen, ze krijgen mondjesmaat nieuwe brandstof toegevoerd. Puur omdat chauffeurs vakantie hebben.” Het probleem is ernstig volgens De Waardt. „Ik heb er jaren geleden al voor gewaarschuwd.” De voorzitter ziet een enorm tekort aan chauffeurs, mede omdat er zo’n 8800 werknemers met pensioen gaan, bovenop het al bestaande tekort van 7100 man.

Noodgedwongen carrièreswitch

Laurens werkt bij een klein familiebedrijf en is een carrièreswitch aan het overwegen. „Ik denk dat ik het vrachtwagenchauffeurvak ga verlaten en buschauffeur ga worden.” Noodgedwongen, hij kan het werk namelijk niet langer combineren met zijn gezin. „Ik wilde altijd al buschauffeur worden en heb het bijna dertien jaar met veel plezier gedaan, maar ik heb nu jonge kinderen en ik zie ze bijna niet meer.” Laurens maakt namelijk weken van 60 tot 65 uur. En dat is heel normaal in het chauffeursvak.

Volgens Quinten Snijders van Ondernemersorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) is er zeker een tekort, maar is het niet zo ernstig als De Waardt schetst. „Er is al jaren sprake van een chauffeurstekort”, vertelt hij. „Als het goed gaat met de economie, gaat het ook goed met het transport. Alles wat gekocht wordt, moet per slot van rekening ook vervoerd worden.” Maar lege schappen ziet hij nog niet zo snel. „We zijn namelijk ook hard bezig met het werven van nieuwe mensen.” Hij noemt initiatieven als ikwordvrachtwagenchauffeur.nl, een site die door TLN en de vakbonden opgezet is. Daarmee hopen ze meer chauffeurs binnen te krijgen, want feit is dat „er de komende tijd duizenden extra chauffeurs nodig zijn”.

'Erg zwart beeld'

Een deel van het probleem ligt in de zogenoemde ‘Code 95’. Je bent als vrachtwagenchauffeur verplicht deze te hebben en er gold een vrijstelling voor een bepaalde groep mensen. Deze vrijstelling vervalt binnenkort, waardoor die groep de weg niet meer op mag zonder een cursus. De Waardt vindt dat onzin. „Dat zijn vijf dagen waarop we stilstaan en daar moeten we dan ook nog eens 1000 euro voor neerleggen.” Hij wil dat de oudere chauffeurs, die nog een paar dagen per week in de wagen zitten, die code niet verliezen. Het gaat volgens hem namelijk om een groep van 11.000 man. Snijders schat het aantal getroffen chauffeurs op 2000 tot 3000. „Het is vervelend voor oude chauffeurs die wilden rijden zonder nascholing, maar het is niet zo dat er opeens tienduizend man mist. Deze groep zit sowieso al dicht op het pensioen of is in het bezit van een rijbewijs dat in 2020 verloopt en moet sowieso al een nieuwe aanvragen.” Snijders vindt dat De Waardt een „erg zwart beeld” schept.

Wim Rook van Vrachtbaan probeert jongeren en instromers te enthousiasmeren voor het chauffeursberoep, maar zegt eerlijk dat het zwaar is. „Als je iedere dag om vijf uur thuis wil zijn omdat je vrouw de piepers klaar heeft, dan moet je geen vrachtwagenchauffeur worden.” Het zijn lange zware dagen. „En dan neem je het fysieke aspect nog niet eens mee: je sleept namelijk ook nog je lading op en neer.” Combineer dat met iedere dag tussen twee en vijf uur opstaan en wetende dat 10 tot 12 uur werken op een dag heel normaal is; dan snap je wel dat je „fysiek goed in orde moet zijn”.

Geestelijk kapot

Natuurlijk is het ook mogelijk om 40 uur te werken in de week, maar „daar red ik het niet mee”, vertelt Laurens. Als hij een ‘gewone’ werkweek heeft, verdient hij maximaal 1800 euro in de maand. „Ik moet het hebben van de overuren, de nacht- en weekendtoeslagen.”Met een 60-urige werkweek brengt hij namelijk zo’n 2400 euro mee naar huis. Toch heeft hij geen spijt van zijn keuze voor het chauffeursvak:  „Het zijn mooie jaren geweest. Muziekje aan, koffie erbij en een beetje om je heen kijken. Vrijheid.” Die lange dagen en werkweken zijn een kwestie van volhouden. „Je bent kapot na zo’n dag, vooral geestelijk. ’s Ochtends om 6 uur beginnen en doorgaan tot een uurtje of 19 uur is niet niks.”

En daar ligt een groot deel van het probleem volgens Rook. „Het is een zwaar beroep en je moet het maar kunnen. Niet iedereen is geschikt om vrachtwagenchauffeur te worden, de vraag is momenteel te groot. En de vijver te klein.” Rook denkt dat alle beroepsgroepen met tekorten momenteel in dezelfde beroepsvijver aan het vissen zijn, een vijver die al flink uitgedund is doordat het een stuk beter gaat met de economie de laatste jaren. „De aanwas van goede kandidaten vanuit de zij-instroom wordt steeds minder, de vijver is opgedroogd.” En dat is problematisch, zeker als een groot deel van de chauffeurs op het punt staat om met pensioen te gaan. „We gaan nu scholen af om jongeren naar de transport te trekken, maar feit is dat niet iedereen geschikt is. Je moet meer in je mars hebben dan alleen aan een stuur kunnen trekken, je moet het lichamelijk gezien ook aankunnen. Dat maakt het moeilijk.”

Kortere dagen of hoger loon

Een directe oplossing voor het probleem is er niet. „Ja, kortere dagen werken. Maar die toeslagen en overuren zijn juist waar je het van moet hebben in deze sector”, aldus Rook. „Of een hoger loon.” Maar dat zit er voorlopig ook niet in. „De nieuwe cao is vorig jaar ingegaan en er komt voorlopig geen nieuwe. Plus dat de werkgever door de recessie al veel geld is kwijtgeraakt en het niet aankan om zijn werknemers nu meer te geven.”Rook is duidelijk over het loon. „Het is en blijft een mbo-opleiding. Als je meer had willen verdienen.. Tja, een dokter heeft natuurlijk ook veel meer verantwoordelijkheid dan een chauffeur. Die laatste krijgt wel goed betaald voor zijn overuren, maar daar werkt hij hard voor.”


Stichting Leeuw haalt verwaarloosde Simba uit Irak

Stichting Leeuw haalt verwaarloosde Simba uit Irak

Stichting Leeuw wil Simba een mooie en nieuwe start geven / ANP

Foto van 'Metro'

3 UUR

Stichting Leeuw is hard aan het werk om een verwaarloosde leeuw uit Irak naar Nederland te halen. Het dier, dat Simba heet, werd in een wijk in Bagdad te koop aangeboden.

Gered

De opvang in Anna Paulowna wacht momenteel op de import- en exportpapieren zodat Simba naar Nederland kan komen. Het verhaal van Simba kwam de stichting ter ore na een tip van Nederlanders die in Irak werken. Het was de stichting duidelijk dat het dier „snel gered moest worden". Een medewerker ging met de tipgever kijken bij het dier en schrok van de leefomgeving en de gezondheid van de leeuw.


Hoe nu verder met de brexit?

De brexitdeal van May werd dinsdag al weggestemd / ANP

Foto van 'Anne Kersten'

GISTEREN

De kogel is door de kerk. Theresa May heeft de motie van wantrouwen overleefd en gaat door als premier van het Verenigd Koninkrijk (VK). De stemming overleefde ze met een krappe 325 stemmen tegen de motie.

Maar wat nu, is de grote vraag die zowel in het land als in de Europese Unie (EU) gesteld wordt. Haar brexitdeal, zoals hij begin deze week was, is op spectaculaire wijze weggestemd. Betekent dat dat er helemaal geen brexit meer gaat komen?

Tijd


May overleeft motie van wantrouwen

May overleeft motie van wantrouwen

May's brexitdeal werd dinsdag afgewezen / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Theresa May heeft de motie van wantrouwen die was ingediend tegen haar regering overleefd. De uitslag is overigens niet heel overweldigend: er waren 325 tegen de motie en 306 voor. Een verschil van 19 stemmers.

„Iedereen die geen vertrouwen heeft in May, zeg ay." „AYYYY." „En iedereen die tegen deze motie van wantrouwen is, zeg nee." „NEEEEE."

Brexitdeal


Krikke dacht dat vreugdevuur Scheveningen veilig was

Krikke dacht dat vreugdevuur Scheveningen veilig was

Het ging mis dit jaar bij het vreugdevuur in Scheveningen / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

„Want mag ik het eens anders zeggen: dacht u echt dat als ik er niet van overtuigd was dat het veilig zou zijn, dat ik dan niet zou ingrijpen?" Burgemeester Pauline Krikke van Den Haag dacht echt dat de vreugdevuren op het strand van Scheveningen en Duindorp „veilig konden branden".

Forse kritiek

Tot die conclusie kwam ze nadat ze op Oudjaarsdag alle informatie en adviezen had doorgenomen, en die had besproken met de politie en het Openbaar Ministerie. Krikke moest zichzelf woensdag tijdens de eerste commissievergadering van het jaar verantwoorden voor haar optreden na de vonkenregen in Scheveningen. De raad had forse kritiek.


Voorwaardelijke celstraf geëist tegen rapper Boef.

Voorwaardelijke celstraf geëist tegen rapper Boef

Voorwaardelijke celstraf geëist tegen rapper Boef. Foto: ANP.

Foto van 'Julia Onclin'

GISTEREN

De officier van justitie heeft woensdag een voorwaardelijke celstraf en een rijverbod van 2,5 jaar geëist tegen Boef. De rapper die eigenlijk Sofiane B. heet, begin in 2016 twee grote snelheidsovertredingen op de snelweg in Tilburg. Op een video die hij in 2016 op internet heeft geplaatst is te zien hoe hij met bijna 300 kilometer per uur over de snelweg bij Tilburg racet. Naast een voorwaardelijke celstraf en een rijontzegging van 2,5 jaar eist de officier van justitie ook dat de rapper 7000 euro geeft aan een fond voor verkeersslachtoffers.

Eerder werd de Audi RS6 waarmee Boef over de snelweg scheurde al in beslag genomen door de politie. Uit de rittenregistratie kwamen nog diverse andere snelheidsovertredingen naar voren. Volgens de officier van justitie bewijst dit dat de rapper ook achter het stuur zat toen de auto met 165 kilometer per uur door de bebouwde kom van Tilburg reed. ,,Dit soort snelheden horen thuis op een circuit. Het is een wonder dat er geen ongelukken zijn gebeurd'', stelde de aanklager.

Voorwaardelijke celstraf geëist tegen rapper Boef.

Voorwaardelijke celstraf geëist tegen rapper Boef. Foto: ANP.


Sjinkie Knegt. Foto: ANP

Gelukkig: het gaat beter met gewonde Sjinkie Knegt

Sjinkie Knegt. Foto: ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Hoopvol nieuws vanuit de sportwereld: shorttracker Sjinkie Knegt heeft de intensive care van het ziekenhuis in Groningen verlaten. Hij belandde daar donderdag nadat hij fikse brandwonden opliep bij het aansteken van een houtkachel in zijn woning.

Ondanks het tragische ongeluk blijft Knegt positief. Zijn manager Dennis Klaster verklaart zelfs tegenover de Leeuwarder Courant dat de topsporter „vol vertrouwen" is. Hij zou het volgende seizoen weer op de training willen verschijnen.

'Geluk gehad'


Zoektocht naar verloren containers gaat door

Zoektocht naar verloren containers gaat door

Eerder werd een container in Lauwersoog gebergd / AN

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Er wordt nog steeds gezocht naar de verloren zeecontainers, die begin dit jaar van het containerschip MSC Zoe vielen. Het ministerie van Defensie heeft bekend gemaakt dat het marineschip Zr. Ms. Luymes zal gaan helpen met het opsporen.

Twee containers

Afgelopen weekend waren twee bergingsschepen al gestart met de operatie. Het gaat om de Atlantic Tonjer en de Geosund. Het was eigenlijk de bedoeling dat er in het weekend al geborgen werd, maar daar was het weer te slecht voor. De Luymes heeft tot nu toe al twee containers op weten te sporen en maakt gebruik van zijn sonarapparatuur om de containers te vinden.


Yes: er is schaatsweer op komst. Foto: ANP

Er is sneeuw op komst, en snel ook

Yes: er is schaatsweer op komst. Foto: ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Als we weerman Piet Paulusma mogen geloven (en laten we wel wezen: wie doet dat niet) moet onze échte winterjas over niet al te lange tijd weer uit de kast gehaald worden. Er is flink winterweer op weg naar ons land en dit weekend kunnen we al rekenen op een graad of zes vorst.

Gladder dan glad

Op de weg wordt het dus weer flink oppassen geblazen, want vorst gaat -zoals altijd- gepaard met verraderlijke gladheid. Vanaf vrijdagochtend is 't al van belang om op te letten, vertelt de weerman.


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

11 DEC 2018

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


Voor het eerst groeien er planten op de maan

Het kiemen van de katoenzaadjes op die plek wordt gezien als een grote stap binnen de ruimteverkenning op lange termijn. Foto: Colourbox

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Is dit het begin van leven op de maan? Katoenzaadjes die door een Chinese ruimtesonde naar de maan zijn gebracht, zijn uitgekomen. Dat heeft de Chinese ruimtevaartorganisatie CNSA bevestigd. Het is voor het eerst dat er planten groeien op de maan.

Nog nooit eerder gebeurd

Op 7 december vorig jaar lanceerde China de ruimtesonde Chang'e-4 richting de maan. Het ruimteschip werd naar de achterkant van het hemellichaam gestuurd. Een robot doet daar voor het eerst onderzoek naar het maanoppervlak.


Protesten in Groot-Brittannië rondom de Brexit. Foto: ANP

De Brexit even gemist? Vijf dingen die je moet weten

Protesten in Groot-Brittannië rondom de Brexit. Foto: ANP

Foto van 'Sanne van Rij'

GISTEREN

Knappe kop die het reilen en zeilen van de Brexit netjes bij kan houden. Daarom: vijf prangende vragen om je bij te praten.

1. Even opfrissen: waarom is er ook alweer sprake van de Brexit?

Over de Brexit, een combinatie van de Engelse woorden ‘Britain’ en ‘exit’, werd in juni 2016 middels een raadgevend referendum gestemd. De bevolking kon voor ‘leave’ of ‘remain’ (in de EU, dus) kiezen. Een kleine meerderheid, 51,9 procent, was vóór een toekomst zonder de Europese Unie. Ze waren klaar met de bemoeienis vanuit Brussel. Waarom dit referendum er überhaupt kwam? Dat heeft te maken met de vorige premier, David Cameron, die in aanloop naar de Britse verkiezingen in 2015 –onder zware druk- een referendum bij overwinning beloofde. Tegen alle verwachtingen in won zijn partij én werd er vóór de Brexit gestemd, terwijl Cameron zelf publiekelijk tegen was. Hij achtte zichzelf niet meer als de ‘juiste leider voor het land’ en trad af. Theresa May volgde hem op: zij is nu de hoofdpersoon in kwestie Brexit.


Lerarentekort in primair onderwijs blijft groeien

Een klaslokaal van een basisschool. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het lerarentekort in het primair onderwijs blijft groeien. Het aantal vacatures blijft oplopen en scholen geven aan dat het alsmaar moeilijker wordt goede mensen te vinden. Dat schrijft minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs) in een brief aan de Tweede Kamer.

Aantal tijdelijke krachten gestegen

Van de vacatures die in het schooljaar 2017/2018 openstonden, was voor 20 procent na drie maanden nog niemand gevonden. Een jaar eerder was dat nog 13 procent. Bij maar liefst 70 procent van de openstaande functies solliciteerden er minder dan vijf mensen, vergeleken met 43 procent een jaar eerder.


Nieuw huis? Dat komt straks uit de printer

Eindhoven heeft een wereldprimeur, dit jaar krijgt de stad de eerste bewoonbare 3D-beton geprinte woningen. Houben / Van Mierlo architecten Eindhoven, artist impressions: Backbone visuals and concepts, Eindhoven

Foto van 'Lisa Vermeij'

GISTEREN

Deze week werd de eerste Europese productielocatie voor driedimensionaal geprint beton geopend in Eindhoven. In deze futuristische printfabriek kunnen betonnen bouwelementen worden geprint die gebruikt worden voor betonnen fietsbruggen en woningen. Eindhoven heeft een wereldprimeur, dit jaar krijgt de stad de eerste bewoonbare 3D-beton geprinte woningen

Droomhuis via de 3D-printer?

,,De ultieme droom is dat de 3D betonprinter op locatie kan worden ingezet. Het idee is dan dat een potentiële huizenkoper met een usb-stick naar de printer gaat en vanuit daar kun je een persoonlijk droomhuis laten printen,” zegt Marco Vonk, marketing manager bij Weber Beamix, een van de bedrijven die de 3D printer heeft ontwikkeld.


OM eist 6 jaar cel en tbs voor huisarts om ontucht

Een rechter. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De rechtbank in Den Haag eist een celstraf van zes jaar en tbs met dwangverpleging tegen een 38-jarige huisarts uit Leiden. Dit wegens ontucht met zijn dochtertje, drie andere zeer jonge meisjes en zeven minderjarige patiëntes in zijn behandelkamer.

Ook beschuldigt het Openbaar Ministerie (OM) verdachte Maarten B. van het maken van kinderporno en het bezit daarvan. Hij maakte onder meer heimelijk tientallen filmpjes van ontblote meisjes en jonge vrouwen in twee huisartsenpraktijken in Schiedam en veelal in Amstelveen.

Wel gemaakt, niet verspreid


Ook Linda de Mol stapt over naar Talpa

Ook Linda de Mol stapt over naar Talpa

Ook Linda de Mol stapt over naar Talpa. Foto: ANP.

Foto van 'Amarins de Boer'

GISTEREN

Het zat eraan te komen: Linda de Mol gaat terug naar Talpa. Na meer dan tien jaar RTL maakt ook zij nu de overstap naar de zender van haar broer John.

Geen geheim

De Mol (54) zal vanaf 1 juli aan de slag gaan bij Talpa Networks. RTL CEO Sven Sauvé laat aan RTL Boulevard weten dat ze er nooit een geheim van heeft gemaakt over te stappen naar Talpa Network als haar broer haar nodig heeft. „Dat moment is nu daar."


Rijksmuseum zoekt Rembrandts

Bezoekers begeven zich massaal naar de ingang van het Rijksmuseum. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Alle Rembrandts opgelet! Het Rijksmuseum zoekt jou en alle andere mensen in Nederland die Rembrandt heten. Het museum wil dat zij samen op donderdagavond 14 februari de tentoonstelling Alle Rembrandts openen.

Het is dit jaar 350 jaar geleden dat de beroemde zeventiende-eeuwse meester Rembrandt (1606-1669) overleed. 2019 is daarom uitgeroepen tot het Jaar van Rembrandt. De tentoonstelling Alle Rembrandts vindt dan ook plaats in het kader van die 350e sterfdag.

Gehele eigen collectie


Kunstmatige intelligentie moet politie helpen

Politie logo. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Door de politie worden nog eens vier promovendi ingezet. Zij doen onderzoek naar hoe kunstmatige intelligentie politiewerk kan ondersteunen. Sinds begin 2018 werken al drie promovendi van de Universiteit van Amsterdam hieraan in het zogenoemde Politielab Data Science, dat eerder in Amsterdam werd geopend.

Verbanden leggen

Woensdag opent het Nationaal Politielab AI bij de Universiteit Utrecht, waar nog eens vier promovendi aan de slag gaan. De promovendi zijn in dienst van de politie en worden gekoppeld aan ervaren politiemensen.


Gelukkig blijven in je werk is hard werken

Gelukkig blijven in je werk is hard werken

De baby's van nu zouden zo'n zestig jaar moeten werken / Colourbox

Foto van 'Anne Kersten'

GISTEREN

De discussie rondom de AOW-leeftijd verjaart niet. Of het gaat om het pensioensparen, de levensverwachting of over de stijging van de AOW-leeftijd.

Zestig jaar lang werken

De Telegraaf heeft uit laten rekenen hoe lang de baby’s van nu zouden moeten werken, mocht de huidige trend zich op deze wijze doorzetten. Nu staat één jaar ouder worden gelijk aan één jaar langer doorwerken. Er wordt uitgegaan van een levensverwachting van gemiddeld honderd jaar en dan zouden we het over zestig jaar werken hebben. Zestig jaar!


Foto ter illustratie. Beeld: Unsplash

Verslaafd aan tweedehands pareltjes

Foto ter illustratie. Beeld: Unsplash

Foto van 'Amarins de Boer'

GISTEREN

Tweedehands kleding neemt ondanks de groeiende welvaart toe in populariteit. Zowel fysieke als online winkels die gebruikte kleding verkopen nemen toe. De oorzaak zit ‘m naast de economische groei in de ‘verhipping’.

Ze noemen zichzelf de Airbnb onder de kleding. United Wardrobe, de marktplaats voor kleding, schoenen en accessoires viert deze week haar vijfjarig jubileum. Inmiddels zijn er meer dan 3 miljoen mensen uit de Benelux en Frankrijk die hun kleding op het online platform kopen en verkopen.

Fuck fast fashion