Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 30 aug 2018 / 15:50 uur

Blokhuis: ‘Krat bier? 20,-; Pakje sigaretten? 10,-‘

Staatssecretaris Paul Blokhuis (ChristenUnie) van Volksgezondheid heeft het helemaal gehad met schadelijke gevolgen van alcohol en roken. Om Nederland gezonder te krijgen, pleit hij voor een pakket aan maatregelen dat drinken en roken duurder en onaantrekkelijker maakt.

Eerder werd al bekend dat de prijzen van sigaretten flink gaan stijgen, nu moet ook alcohol fors duurder worden. In 2020 zou een krat bier 20 euro moeten gaan kosten. Dit blijkt uit de uitgelekte conceptstukken van het zogenaamde preventieakkoord, die journalisten van RTL Nieuws in handen kregen.

Paul Blokhuis wil een ongezonde levensstijl onaantrekkelijker maken ©ANP

Ontmoedigen

Het plan omvat meerdere maatregelen die een gezondere levensstijl onder de Nederlanders moet realiseren. Een van de plannen is een verbod op aanbiedingen van alcoholhoudende dranken. Supermarkten mogen niet langer stunten met prijzen en ook slijterijen ontspringen de dans niet. Daarnaast moeten de aanschafprijzen van bier en sterke drank geleidelijk omhoog gaan door de accijnzen mee te laten groeien met de inflatie.

Ook wordt er onderzocht of het in Nederland mogelijk is om met zogenaamde minimumprijzen te gaan werken. Hierdoor wordt het verboden om alcohol onder een bepaalde prijs te verkopen. Minimumprijzen voor alcoholhoudende dranken werden in mei dit jaar al ingevoerd in Schotland. Het uitgangspunt van deze wet is dat een standaardeenheid alcohol niet minder dan 55 eurocent mag kosten.

Sommige flessen sterke drank zijn hierdoor voor de Schotten drie keer zo duur geworden. Ook flessen wodka en whisky hebben te maken gehad met een prijsstijging van ongeveer 3 euro. Omdat het prijskaartje voor alcoholhoudende dranken in de horeca doorgaans hoger liggen, zijn de prijzen in restaurants en kroegen niet gestegen door de minimumprijs.

De neutrale pakjes uit Australië ©Getty Images

Saaie, dure pakjes

Blokhuis gaat ook de rokers aanpakken. Er waren al plannen om de prijzen van een pakje sigaretten in 2024 naar minstens tien euro te laten stijgen, maar dit lijkt nog niet alles te zijn. De staatssecretaris wil dat het rookverbod op openbare plekken verder wordt uitgebreid. In 2020 wordt het terrein rond scholen rookvrij en in 2025 moet dit voor speeltuinen het geval worden. Het rookverbod in de horeca gaat in de toekomst tevens voor waterpijpen, e-sigaretten en kruidenmengsels gelden.

Ook de pakjes moeten eraan geloven. Sinds een aantal jaar worden deze verplicht met schokkende afbeeldingen van pechvogels met longziekten, geamputeerde benen, bedorven gebitten en sneue kindjes met een sigaret in hun mond. Om de verpakkingen nog onaantrekkelijker te maken, moet in 2020 ‘plain packaging’ worden ingevoerd. Tabaksmerken mogen dan niet langer hun eigen huisstijl en kleuren op verpakkingen zetten en alle rookwaar zal in een olijfgroene ‘saaie’ kleur worden verstrekt. Plain packaging komt al voor in Australië en Groot-Brittannië.

De combinatie van de uitbreiding van het rookverbod en de neutrale pakjes met schokkende afbeeldingen en waarschuwingsteksten van minstens tien euro, moeten jongeren nog meer ontmoedigen om te beginnen met roken. Het uitgangspunt hierin is dat het de sociale norm moet veranderen. „Roken is niet normaal en jongeren moeten er tegen beschermd worden", zo staat in het conceptstuk.

Omdat het een conceptversie is, kan nog niet gezegd worden of al deze maatregelen ook daadwerkelijk worden ingevoerd. Wel is een gezondere levensstijl afdwingen een belangrijke peiler in het regeerakkoord.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Blokhuis: ‘Krat bier? 20,-; Pakje sigaretten? 10,-‘
Sluiten