Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 1 aug 2018 / 13:30 uur

Beveiliging Schiphol mag werk 5 keer per dag stoppen

Vijf keer per dag maximaal vijftien minuten het werk neerleggen, dat mogen de beveiligers op Schiphol nu. Eerst ging het om drie keer per dag, maximaal tien minuten. De rechter in Haarlem deed woensdagochtend uitspraak in een kort geding dat door Schiphol was aangespannen.

De beveiligers op Schiphol voeren actie omdat ze een betere cao willen. Ze willen meer loon en een lagere werkdruk. De onderhandelingen tussen het beveiligingsbedrijf en de luchthaven liepen echter stuk en daarom staakte het personeel de afgelopen tien dagen zo nu en dan. Nu mogen ze die acties officieel verder opschalen. „We mogen van de rechter vijf keer per dag vijftien minuten werkonderbrekingen gaan houden tot 2 september. Daarna gelden er vooralsnog geen beperkingen meer", zegt Tanja Schrijver, bestuurder van FNV Beveiliging.

Tot nu toe beperkt

De beveiligers op Schiphol beperkten hun werkonderbrekingen tot nu toe tot drie keer per dag tien minuten, maar hadden aangekondigd deze te gaan verzwaren als Schiphol nog steeds niet aan hun eisen voor een goede cao tegemoet komt.

Schiphol wilde juist het tegenovergestelde: een totaalverbod op de acties tot 30 september. Volgens de luchthaven kunnen de acties namelijk leiden tot onveilige situaties. „Langere werkonderbrekingen in een drukke periode zal direct leiden tot stagnatie van de passagiersstroom, wat onveilige situaties in de terminal kan veroorzaken", schreef de luchthaven in een verklaring. De rechter ging daar niet in mee.

Niet langer dan 15 minuten

De rechter verbiedt wel de werkonderbrekingen op te voeren tot meer dan vijftien minuten per keer en meer dan vijf werkonderbrekingen per etmaal. De bonden hadden ook acties aangekondigd van twintig minuten.

Reageer op artikel:
Beveiliging Schiphol mag werk 5 keer per dag stoppen
Sluiten