Hester Ramaker
Hester Ramaker Nieuws 16 aug 2018
Leestijd: 1 minuut

Bedrijven leiden zelf op bij gebrek aan werknemers

Je ziet het steeds vaker: bedrijven die toekomstige werknemers zelf opleiden of omscholen. Dat is het resultaat van het aantal openstaande vacatures in Nederland, dat momenteel op het hoogste punt in ruim tien jaar tijd staat. De kosten van het omscholen nemen ze voor lief, zo schrijft RTL Z.

Er staan erg veel vacatures open. Eind juni stond de teller op 251.000 vacatures, 16.000 meer dan in het kwartaal daarvoor. In allerlei sectoren kampen bedrijven met het probleem van de krappere arbeidsmarkt. Potentiële werknemers missen de juiste vaardigheden of opleidingen blijken niet toereikend. Daardoor zien bedrijven zich genoodzaakt om zelf de werknemers op te leiden. De kosten lopen soms op tot duizenden euro’s per functie.

Spoedcursus

Op die functies komen allerlei mensen af. Niet alleen starters of mensen die tijdelijk zonder werk zitten, maar ook mensen die voor hun gevoel de verkeerde baan hebben gekozen of toe zijn aan een nieuwe uitdaging. Daarom moeten mensen omgeschoold worden of een spoedcursus volgen, die door het bedrijf georganiseerd wordt.

Vooral in de bouw is het moeilijk om mensen te vinden. Timmerlieden, metselaars, tegelzetters; ze zijn niet aan te slepen. Ook in de ICT is het moeilijk om goede werknemers te vinden. Ruim de helft van de werkgevers in deze sectoren geeft aan moeite te hebben met het invullen van vacatures.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.