Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 24 aug 2018
Leestijd: 2 minuten

Asielkinderen Lili en Howick moeten ons land uit

De twee Armeense tieners uit Amersfoort Lili (12) en Howick (13) worden ons land uitgezet. Dat heeft de Raad van State besloten. Als ze niet vrijwillig vertrekken, dan mag de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid hen uitzetten naar Armenië.

Geen gevaar

De staatssecretaris oordeelde eerder ook al dat Lili en Howick terug moeten naar hun geboorteland Armenië, maar volgens de advocaat van de twee is het er niet veilig genoeg voor ze. Dat vindt ook de Raad voor de Kinderbescherming. Maar de Raad van State oordeelt nu dat dit niet het geval is en dat de kinderen geen gevaar lopen. De kinderen worden volgens de Raad in hun geboorteland door niemand bedreigd.

Een andere reden om de kinderen in Nederland te laten blijven, zou zijn als Lili en Howick in Armenië in een mensonterende situatie terecht zouden komen. Maar ook daarvan is volgens de Raad van State geen sprake.

Moeder

Lili en Howick kwamen in 2008 met hun moeder naar Nederland en proberen sindsdien asiel te krijgen. Tevergeefs, want de moeder van de kinderen moest vorig jaar ons land verlaten. De kinderen konden toen niet mee, omdat de moeder hen had verstopt.

Volgens de Raad voor de Kinderbescherming moeten de kinderen nu zo snel mogelijk met hun moeder worden herenigd. Volgens de advocaten van de kinderen is dit Armenië niet mogelijk. De moeder heeft geen werk en geen passende huisvesting. Ook weigert ze hulp voor haar psychische problemen. Maar dit betekent niet dat de kinderen in Armenië in een mensonterende situatie terecht zullen komen, zo luidde vrijdag de uitspraak.

Hulpverlening

De staatssecretaris heeft zich voldoende ingespannen om te zorgen dat de kinderen bij aankomst in Armenië zullen worden opgevangen. Hij heeft hierover afspraken gemaakt met de Armeense autoriteiten en met de hulpverleningsinstellingen. Als de moeder de kinderen niet wil of kan opvangen, zullen deze hulporganisaties dat doen. De staatssecretaris stelt daarvoor ook geld beschikbaar als dat nodig is. De kinderen komen dus niet op straat terecht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.