Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 14 aug 2018
Leestijd: 1 minuut

‘Aanslagpleger Londen is 29-jarige Brit

De man die dinsdagochtend vlakbij het Britse parlement in een auto met hoge snelheid op fietsers inreed en daarna tegen een veiligheidsbarrière tot stilstand kwam is een 29-jarige Brit. De autoriteiten beschouwen de daad als een terroristische aanslag.

Zeker drie mensen raakten gewond. Agenten konden de bestuurder ter plekke aanhouden.

Geen wapens

„Aangezien sprake lijkt te zijn van opzet en gezien de methode en het feit dat dit een iconische locatie is, behandelen we dit als een terroristisch incident”, zegt het hoofd van de Britse antiterreurdienst, Neil Basu. In de auto zijn verder geen wapens gevonden.

Niet bekend

Basu zei de verdachte niet bekend is bij de veiligheidsdiensten en dat hij niet meewerkt aan zijn verhoor. De Britse minister van Veiligheid Ben Wallace zei dat hij een Brits staatsburger is die „oorspronkelijk uit een ander land afkomstig is”. De man zou uit de omgeving van Birmingham komen, meldden bronnen aan de BBC.

De politie heeft later op de dag van de aanslag drie adressen doorzocht. Eén in Nottingham en twee in Birmingham.

Gewonden

De aanslag heeft gelukkig geen dodelijke slachtoffers opgeleverd. Na de aanrijding werden twee van de drie mensen die gewond waren naar het ziekenhuis gebracht. Volgens de BBC hebben die twee het ziekenhuis weer verlaten. Premier Theresa May liet weten mee te leven met de slachtoffers.

Door een vergelijkbare aanslag bij het Britse parlement vielen vorig jaar nog vijf doden. De dader reed destijds met een wagen in op voetgangers op de Westminster Bridge, om vervolgens met een mes in te steken op agenten. Een gewapende agent schoot de aanvaller, Khalid Masood, vervolgens dood.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.