Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 2 jul 2018 / 14:27 uur

Zelf je examen verbeteren; examenfraude in Rijswijk

Na VMBO Maastricht en het lyceum in Vreewijk, zijn er nog meer problemen met examens opgedoken. Dit keer hebben docenten zich schuldig gemaakt aan fraude, door na het herexamen leerlingen de gelegenheid te bieden om onderdelen te verbeteren.

Bijzondere zaak

De Onderwijsinspectie noemt het een „bijzondere" zaak. „Het is voor het eerst dat meerdere docenten bij fraude zijn betrokken", aldus een woordvoerder van de inspectie. „In eerdere gevallen werd het werk door de docenten zelf aangepast, niet eerder kregen leerlingen de mogelijkheid om zelf hun examens te verbeteren."

Zeven leerlingen van het Rijswijkse lyceum kregen de „kans" om fouten te verbeteren. Vier docenten kregen direct ontslag, er wordt aangifte gedaan.

Ongeldig verklaard

De herexamens van de betrokken leerlingen zijn ongeldig verklaard, de leerlingen krijgen in augustus de kans om hun herexamen over te doen.

De fraude kwam aan het licht toen bij een tweede correctie van het herexamen werd geconstateerd dat de scores erg hoog waren. Ook kwamen veel antwoorden sterk overeen met het correctievoorschrift. De schoolleiding heeft toen gelijk een onderzoek ingesteld.

De leraren zeggen „ten behoeve van de school en de leerlingen" gehandeld te hebben.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zelf je examen verbeteren; examenfraude in Rijswijk
Sluiten