In het nieuws

Walvisvaarders doden 'per ongeluk' blauwe vinvis

Het reusachtige dier werd aan land gehaald ©Sea Shepherd

Foto van 'Jelmer Visser'

12 JUL 2018

IJslandse walvisvaarders worden door Sea Shepherd beschuldigd van het illegaal bejagen en ombrengen van een blauwe vinvis. De onfortuinlijke - en beschermde - blauwe vinvis is de eerste in een halve eeuw die door een commercieel walvisschip is binnengehaald. Op beelden is te zien hoe er een gigantisch zeezoogdier aan wal wordt gebracht.

Experts denken dat het een blauwe vinvis is. „En dit wist de bemanning van het schip dondersgoed," meent Sea Shepherd. De bemanning van het schip zou zelfs geposeerd hebben met het dode dier door er naast en bovenop te gaan staan om foto's te maken.

De vermeende blauwe vinvis (links) en een normale vinvis (rechts) ©Sea Shepherd

Ongeluk of opzet?

Het bedrijf dat het dier met een harpoen aan zijn einde bracht was volgens Sea Shepherd het walvisvaartbedrijf van Kristján Loftsson. Dit bedrijf heeft toestemming van de IJslandse overheid om walvissen voor commerciële doeleinden te bejagen. Toch zijn ook de regels hier op het gebied van walvisjacht duidelijk: blauwe vinvissen zijn een bedreigde diersoort en daarom is jacht op ze verboden. Andere soorten zoals normale- en dwergvinvissen mogen wel gevangen worden.

Philip Clapham van Alaska Fisheries Science Centre vertelt aan de Britse Metro dat er een grote kans is dat het inderdaad om een blauwe vinvis gaat. „Hoewel ik niet volledig kan uitsluiten dat het een hybride is - een jong van een blauwe vinvis en de minder bedreigde normale vinvis - ik zie echter geen enkel uiterlijk kenmerk dat dit bevestigt. Het kleurpatroon en de lichaamsbouw duiden erop dat het om de blauwe vinvis gaat. En het is bijna niet mogelijk dat een ervaren waarnemer dit dier heeft verward met een andere soort.

De vinvis werd nadat hij aan land werd gebracht in stukken gesneden.

Het dier terwijl hij net aan land is gebracht ©Sea Shepherd

Walvisvaart

Robert Read, uitvoerend leider van de Britse Sea Shepherd eist dat er DNA van het dier wordt afgenomen om te bevestigen dat het inderdaad om een blauwe vinvis gaat. Het dier is op dit moment opgeslagen in een loods van het bedrijf. Maritiem onderzoeker Mark Simmonds is eveneens stellig. „Het lijkt erop dat er in IJsland voor het eerst in een halve eeuw een blauwe vinvis is afgemaakt door mensen en dat is verschrikkelijk nieuws. Het is al erg dat dit land op inhumane wijze op walvissen jaagt, maar dat de bemanning niet eens het verschil kan zien tussen een normale en een blauwe vinvis is gruwelijk en verbazingwekkend."

Ondanks een wereldwijd verbod op walvisjacht, sturen drie landen toch nog commerciële walvisjagers de zee op. Het gaat om Japan, Noorwegen en IJsland. De blauwe vinvis is het grootste dier dat ooit op Aarde heeft geleefd. De gigantische baleinwalvis wordt gemiddeld 25 meter lang en weegt 100 ton. Hoewel ze in alle diepe oceanen voorkomen, worden ze met uitsterven bedreigd. Inschattingen maken van hoeveel er precies op de planeet rondzwemmen, is lastig. De dieren leggen duizenden kilometers af op kilometers diepte. Het gigantische lijf moet zo'n 3500 kilo aan voedsel op een dag binnenkrijgen. Dit voedsel bestaat voornamelijk uit kreeftachtigen van minder dan 10 centimeter groot. Omdat blauwe vinvissen vrij zeldzaam zijn, is er relatief weinig over ze bekend.

Het IJslandse bedrijf achter de walvisvaart heeft nog niet gereageerd op de beschuldigingen van experts en dierenwelzijnsorganisaties.


Views

3k+

Eén minuut te laat, en dus is de Vierdaagse voorbij

Eén minuut te laat, en dus is de Vierdaagse voorbij

Ze was een minuut te laat. Foto: Printscreen YouTube / Omroep Gelderland

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Ze was een minuut te laat, Ingrid van Ballegooij uit Haren. En ja, omdat regels nu eenmaal regels zijn, mag ze morgen niet opnieuw verschijnen aan de start van de Nijmeegse Vierdaagse.

'Ik wil niet stoppen'

Van Ballegooij werd gediskwalificeerd. „Als ik dit had geweten, was ik vanmorgen al niet meer gestart", zegt ze al huilend vlak na de finish tegen Omroep GelderlandZe werd het laatste stukje gedragen door omstanders, maar eenmaal bij de finish - om 17.01 - bleek dat helaas voor niets te zijn geweest. „Vanochtend dacht ik bij m'n eigen: Ik wil niet stoppen, ik ga door. Nu mag ik morgen alsnog niet starten. Dat is gewoon balen."


Views

1k+

Ophef over Marokkaanse anti-bikiniactie #WeesEenMan

Ophef over Marokkaanse anti-bikiniactie #WeesEenMan

Op een strand dichtbij de Marokkaanse stad Rabat draagt één vrouw een bikini, terwijl de andere volledig bedekt de zee in is gegaan. / AFP

Foto van 'Imre Himmelbauer'

VANDAAG, 09:14

In Marokko is ophef ontstaan over een campagne die ervoor moet zorgen dat mannen hun vrouwen ontmoedigen om met bikini naar buiten te gaan. Met de hashtag #WeesEenMan worden mannen opgeroepen hun vrouw niet onbedekt of 'onzedig' naar buiten te laten gaan.

Dat meldt de NOS. De campagne is opgezet door een op de islam geïnspireerde Facebook-pagina. Hun oproep met de hashtag #WeesEenMan werd ruim 14.000 keer gedeeld en krijgt veel aandacht in grotere steden als Rabat.

Macho-ideeën


Views

500+

Hittegolf op komst: 'Grootste droogte van deze eeuw'
Likeability of 3

Hittegolf op komst: 'Grootste droogte van deze eeuw'

Houd je van warm weer? Dan zit je de komende dagen goed in Nederland. / Pexels

Foto van 'Imre Himmelbauer'

2 UUR

Wie hoopt de komende dagen lekker van het strand te genieten, kan zijn geluk waarschijnlijk niet op. Nederland gaat namelijk een flinke hittegolf tegemoet en dat betekent dat de temperaturen regelmatig boven de 30 graden uitkomen.

Dat zegt weerman Marco Verhoef tegen het AD. Het wordt de komende dagen al warm met temperaturen van boven de 25 graden, maar vanaf dinsdag wordt het overal in het land meer dan 30 graden.

15 dagen


sad
user_f58943cf89efe018d85a873d205f595cdfa98138_avatar

Views

300+

Volop zomer, maar in Gelderland rijden strooiwagens

Volop zomer, maar in Gelderland rijden strooiwagens

De strooiwagens rijden in de Geldermalsen. Foto: ANP.

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Het is een gek gezicht, maar in de Gelderse gemeente Geldermalsen zijn voor even de strooiwagens uit de schuur gehaald.

Gesmolten asfalt

Door de aanhoudende droogte en hitte dreigt er namelijk schade te ontstaan aan het asfalt. Gesmolten asfalt blijft kleven aan autobanden en laat overal sporen na. En daarom wordt er gestrooid met zout, want dat helpt daar tegen. Het strooien heeft dus niets te maken met eventuele gladheid.


Views

1k+