Merel Driessen
Merel Driessen Nieuws 30 jul 2018
Leestijd: 2 minuten

Waarom we de laatste tijd zoveel zeevonk zien

De zeevonk: of het nou een plantje of diertje is, is niet duidelijk. Wat wel bekend is, is dat het een prachtige, bijna surrealistische, helderblauwe gloed geeft als het zeewater ’s avonds laat beweegt. Grote kans dat je het zeldzame natuurverschijnsel in de afgelopen maanden een keer aan zee hebt gezien, want het komt momenteel veel voor. Marloes Goethals (28), het gezicht achter het Twitteraccount @ZeevonkAlert, vertelt hoe dat komt.

Zeldzaam

„Zeevonk is een heel apart verschijnsel. Het is eigenlijk een eencellig plantje met dierlijke kenmerken”, vertelt Marloes aan Metro. „Het plantje is heel klein, een halve millimeter groot.” In bepaalde situaties straalt zeevonk licht uit door een chemische reactie. „Als ze met heel veel zijn en in beweging zijn, lichten ze op. Dat doen ze om roofdieren af te schrikken zodat ze niet opgegeten worden.”

Aan de hoeveelheid tweets van @ZeevonkAlert de afgelopen tijd valt te zien dat het zeldzame natuurverschijnsel de laatste tijd vaak is gespot. „Zeevonk kan leven en groeien door veel zonlicht en warme temperaturen. Daardoor zie je het vaak op warme dagen.” De omstandigheden voor de zeevonk zijn volgens Marloes nu dan ook ongekend. Ze vertelt dat de zeevonk dit jaar al vanaf mei te zien was.

‘Je moet geluk hebben’

Ondanks de ongekende omstandigheden is het nog steeds lastig te voorspellen waar je de zeevonk ergens kan vinden. „Ik ga er vaak op uit om Zeevonk te zoeken. Op het strand waarvan ik dan denk dat de omstandigheden ideaal zijn, zie ik niets. Maar als ik twintig minuten doorloop zie ik ineens heel veel.” Niet alleen warm rustig zomerweer zorgt ervoor dat je de helderblauwe gloed kan zien. Marloes legt uit dat het ook te maken heeft met de wind en met hoog en laag water. „Het is en blijft lastig te voorspellen. Alles moet kloppen en je moet geluk hebben.”

Mocht je deze zomer ook graag het bijzondere zeevonk willen zien, houd dan goed het Facebook-, Instagram- en Twitteraccount (@ZeevonkAlert) van Marloes in de gaten. Daarop meldt ze het wanneer ergens zeevonk is gespot en deelt ze er de mooiste plaatjes van.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.