Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 31 jul 2018
Leestijd: 5 minuten

Vrouw overlijdt na wespensteek: zo blijf jij veilig

Wespen. Met dit warme weer zijn ze in groten getale aanwezig. Ga jij een dagje naar een pretpark? De wespen ook. Lekker zonnen in de tuin? De wespen ook. Even een appeltje eten? Pas dan maar op voor extra crunch.

Dat wespen gevaarlijk kunnen zijn, is maar weer gebleken. In de nacht van zondag op maandag is een Nederlandse vrouw in Frankrijk overleden nadat zij door een mega-wesp, oftewel hoornaar, werd gestoken. Of de vrouw allergisch was voor wespen is niet bekend. Volgens de Franse krant Le Dauphiné Libéré hebben hulpverleners de vrouw geprobeerd te reanimeren, maar mocht het niet meer baten. De 59-jarige vrouw overleed tijdens haar vakantie in het zuidoosten van Frankrijk.

De hoornaar. Bron: Commons

De wesp die haar stak is er een van het grootste formaat. De hoornaar kan zo’n 3,5 centimeter lang worden, veel langer dan een normale ‘limonadewesp’ die tussen de 1 en 1,5 centimeter lang zijn. De limonadewesp is de meest voorkomende wesp en doet zijn naam eer aan, vaak gaan deze dieren op zoek naar zoetigheid. Naast de gewone wesp en de grote hoornaar komen in Nederland vooral de Duitse wesp en blokhoofdwesp voor. Als leek is het verschil tussen een Duitse wesp en gewone wesp amper te zien, dus worden beide vaak limonadewesp genoemd. De blokhoofdwesp is wel goed te herkennen aan zijn, jawel, blokhoofd.

De blokhoofdwesp. Bron: Flickr

Van al die soorten lijkt de hoornaar dan de gevaarlijkste. Een vrouw overleed na zijn steek en ze zijn groter, maar volgens verschillende wespen bestrijdings centra is de wesp door zijn grootte niet per se gevaarlijker. De superwesp zou juist minder agressief zijn dan normale wespen en door zijn grootte zie en hoor je hem makkelijker aankomen. Het tragere dier maakt met zijn vleugels ook meer lawaai. Ondanks dat een steek van de grotere angel wel meer pijn doet, is het gif niet sterker dan dat van een normale wesp. Mensen met een allergie hoeven zich daarom niet extra druk te maken als ze worden gestoken door een megawesp.

Wespen limonadewesp wespenoverlast
De 'gewone' limonadewesp. Bron: Flickr Foto: Flickr

Maar hoe weet je eigenlijk of je allergisch bent voor wespen? Nou, meestal weet je dat gewoon niet tot je gestoken wordt en ziet hoe jouw lichaam erop reageert. Natuurlijk hoop je niet gestoken te worden, dan zit je sowieso goed, maar mocht het toch gebeuren, let er dan op of je op andere plekken bulten krijgt dan waar je bent gestoken. Als een wesp je prikt krijg je op die plek een rode vlek en een bult. Hoe groot de bult is verschilt sowieso per persoon. Als je niet allergisch bent zal er een bultje komen die na een paar uur al een stuk minder pijn doet.

Allergisch?

Ben je wel allergisch? Dan kan het zijn dat de bult blijft groeien, of je krijgt meer bulten op andere plekken of je voelt je benauwd. Neem in deze gevallen zo snel mogelijk contact op met een arts, want hoe klein wespen ook lijken, een steek kan zoals eerder bleek weldegelijk fataal zijn.

Omdat voorkomen nu eenmaal beter is dan genezen, zetten we nog een keer op een rijtje hoe je de kans om gestoken te worden flink verkleint:

  1. Stop je hysterie
    Zodra er een wesp in de buurt is, beginnen veel mensen nog steeds wild in de rondte te slaan met hun handen. Anderen rennen weg of beginnen te gillen. Doe dat maar niet. Wespen steken niet, tenzij ze zich bedreigd voelen. Voel jij je meer bedreigd door iemand die rustig zit? Of iemand die je probeert te slaan/ iemand die gilt? Juist. Rustig blijven dus. Die wesp komt waarschijnlijk alleen maar even langs. Gaat hij echt op je zitten, of komt hij veel te dichtbij, probeer hem dan zachtjes weg te blazen.

  2. Let een beetje op
    Omdat wespen alleen steken als ze zich bedreigd voelen, moet je die situaties dus zien te voorkomen. De dieren zijn zelf niet zo slim als wij, dus soms gaan ze in je kleding of drankje zitten. Let daarom extra goed op als je wat te drinken neemt of je kleding aantrekt. De wesp kan zich hierdoor in het nauw gedreven voelen en prikken.

    Rond deze tijd wordt het sowieso afgeraden uit blikjes of flesjes te drinken waar je niet in kunt kijken. Als je een wesp inslikt die uit paniek jouw mond of slokdarm prikt, ben je verder van huis. Doorzichtige flesjes dus, of een open bekertje/ glas zodat je alles goed in de gaten kunt houden.

  3. Spraytje minder
    Wespen komen af op zoetigheid. Frisdranken en limonade maar wat dacht je van deodorant of parfum? Ga je deze dagen dus op pad en ben je heel bang voor wespen? Dan is het wellicht een goed idee een spraytje parfum minder op te spuiten. Deodorant raden we met deze temperaturen natuurlijk niet af, maar probeer geen wandelende suikerspin te worden.

  4. Black on black on black
    Naast geur komen wespen ook af op kleur. Ze zitten graag op bloemetjes, dus als jij eruit ziet als een felgekleurde bloem ben je automatisch aantrekkelijker. Donkere kleding is in de zomer meestal niet zo’n goed idee, maar in dit geval heeft het toch een voordeel.

Alle wespen kunnen steken en ja, we hebben er dit jaar meer dan gemiddeld, maar met deze tips zorg jij ervoor dat je uit de problemen blijft en vergeet niet: als je niet allergisch bent, is er meestal niets aan de hand dus maak je vooral niet te druk.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.