In het nieuws

Vrouw overlijdt na wespensteek: zo blijf jij veilig

Bron: ANP

Foto van 'Metro'

31 JUL 2018

Wespen. Met dit warme weer zijn ze in groten getale aanwezig. Ga jij een dagje naar een pretpark? De wespen ook. Lekker zonnen in de tuin? De wespen ook. Even een appeltje eten? Pas dan maar op voor extra crunch.

Dat wespen gevaarlijk kunnen zijn, is maar weer gebleken. In de nacht van zondag op maandag is een Nederlandse vrouw in Frankrijk overleden nadat zij door een mega-wesp, oftewel hoornaar, werd gestoken. Of de vrouw allergisch was voor wespen is niet bekend. Volgens de Franse krant Le Dauphiné Libéré hebben hulpverleners de vrouw geprobeerd te reanimeren, maar mocht het niet meer baten. De 59-jarige vrouw overleed tijdens haar vakantie in het zuidoosten van Frankrijk.

De hoornaar. Bron: Commons

De wesp die haar stak is er een van het grootste formaat. De hoornaar kan zo’n 3,5 centimeter lang worden, veel langer dan een normale ‘limonadewesp’ die tussen de 1 en 1,5 centimeter lang zijn. De limonadewesp is de meest voorkomende wesp en doet zijn naam eer aan, vaak gaan deze dieren op zoek naar zoetigheid. Naast de gewone wesp en de grote hoornaar komen in Nederland vooral de Duitse wesp en blokhoofdwesp voor. Als leek is het verschil tussen een Duitse wesp en gewone wesp amper te zien, dus worden beide vaak limonadewesp genoemd. De blokhoofdwesp is wel goed te herkennen aan zijn, jawel, blokhoofd.

De blokhoofdwesp. Bron: Flickr

Van al die soorten lijkt de hoornaar dan de gevaarlijkste. Een vrouw overleed na zijn steek en ze zijn groter, maar volgens verschillende wespen bestrijdings centra is de wesp door zijn grootte niet per se gevaarlijker. De superwesp zou juist minder agressief zijn dan normale wespen en door zijn grootte zie en hoor je hem makkelijker aankomen. Het tragere dier maakt met zijn vleugels ook meer lawaai. Ondanks dat een steek van de grotere angel wel meer pijn doet, is het gif niet sterker dan dat van een normale wesp. Mensen met een allergie hoeven zich daarom niet extra druk te maken als ze worden gestoken door een megawesp.

De 'gewone' limonadewesp. Bron: Flickr

Maar hoe weet je eigenlijk of je allergisch bent voor wespen? Nou, meestal weet je dat gewoon niet tot je gestoken wordt en ziet hoe jouw lichaam erop reageert. Natuurlijk hoop je niet gestoken te worden, dan zit je sowieso goed, maar mocht het toch gebeuren, let er dan op of je op andere plekken bulten krijgt dan waar je bent gestoken. Als een wesp je prikt krijg je op die plek een rode vlek en een bult. Hoe groot de bult is verschilt sowieso per persoon. Als je niet allergisch bent zal er een bultje komen die na een paar uur al een stuk minder pijn doet.

Allergisch?

Ben je wel allergisch? Dan kan het zijn dat de bult blijft groeien, of je krijgt meer bulten op andere plekken of je voelt je benauwd. Neem in deze gevallen zo snel mogelijk contact op met een arts, want hoe klein wespen ook lijken, een steek kan zoals eerder bleek weldegelijk fataal zijn.

Omdat voorkomen nu eenmaal beter is dan genezen, zetten we nog een keer op een rijtje hoe je de kans om gestoken te worden flink verkleint:

 1. Stop je hysterie
  Zodra er een wesp in de buurt is, beginnen veel mensen nog steeds wild in de rondte te slaan met hun handen. Anderen rennen weg of beginnen te gillen. Doe dat maar niet. Wespen steken niet, tenzij ze zich bedreigd voelen. Voel jij je meer bedreigd door iemand die rustig zit? Of iemand die je probeert te slaan/ iemand die gilt? Juist. Rustig blijven dus. Die wesp komt waarschijnlijk alleen maar even langs. Gaat hij echt op je zitten, of komt hij veel te dichtbij, probeer hem dan zachtjes weg te blazen.

 2. Let een beetje op
  Omdat wespen alleen steken als ze zich bedreigd voelen, moet je die situaties dus zien te voorkomen. De dieren zijn zelf niet zo slim als wij, dus soms gaan ze in je kleding of drankje zitten. Let daarom extra goed op als je wat te drinken neemt of je kleding aantrekt. De wesp kan zich hierdoor in het nauw gedreven voelen en prikken.

  Rond deze tijd wordt het sowieso afgeraden uit blikjes of flesjes te drinken waar je niet in kunt kijken. Als je een wesp inslikt die uit paniek jouw mond of slokdarm prikt, ben je verder van huis. Doorzichtige flesjes dus, of een open bekertje/ glas zodat je alles goed in de gaten kunt houden.

 3. Spraytje minder
  Wespen komen af op zoetigheid. Frisdranken en limonade maar wat dacht je van deodorant of parfum? Ga je deze dagen dus op pad en ben je heel bang voor wespen? Dan is het wellicht een goed idee een spraytje parfum minder op te spuiten. Deodorant raden we met deze temperaturen natuurlijk niet af, maar probeer geen wandelende suikerspin te worden.

 4. Black on black on black
  Naast geur komen wespen ook af op kleur. Ze zitten graag op bloemetjes, dus als jij eruit ziet als een felgekleurde bloem ben je automatisch aantrekkelijker. Donkere kleding is in de zomer meestal niet zo’n goed idee, maar in dit geval heeft het toch een voordeel.

Alle wespen kunnen steken en ja, we hebben er dit jaar meer dan gemiddeld, maar met deze tips zorg jij ervoor dat je uit de problemen blijft en vergeet niet: als je niet allergisch bent, is er meestal niets aan de hand dus maak je vooral niet te druk.


Views

3k+

Na ongeval Oss online steun aan elkaar en gedichten

De stint wordt van het spoor getakeld. Foto: ANP

Foto van 'metronieuws'

3 MIN

Gedichten, muziek en lieve woorden, ze kunnen in donkere tijden zoals die na het dodelijke ongeval in Oss steun bieden. Mensen delen dan ook in groten getale versjes met elkaar op social media. Vooral veel ouders beseffen nog maar eens extra dat ze hun kind vanavond een dikke knuffel geven, omdat het kan.

Naast het feit dat er op de plaats waar het noodlottige ongeval donderdagochtend plaatsvond beertjes en bloemen worden neergelegd, hebben mensen door heel Nederland online steun aan elkaar. Het nieuws komt overal hard binnen.


Views

6

Kan een smartphone je digitale zakelijke partner zijn?

Een smartphone die ook je digitale zakenpartner is

In samenwerking met Huawei

18 SEP 2018

Speciaal ontwikkeld voor de ambitieuze young professional: de nieuwste Mate 20 lite smartphone van Huawei. De vraag of je smartphone ook je digitale zakenpartner kan zijn kan met deze serie direct met ‘ja’ worden beantwoord. Die young professionals hebben uiteraard te maken met tal van zakelijke partners in levenden lijve, maar zij hebben er nu ook een digitale ‘collega’ bij.

Nu al in Nederland

Werd eerder dit jaar de Huawei P20 Pro gelanceerd (de smartphone met tal van bijzondere fotografiemogelijkheden), onlangs was het op consumentenelektronicabeurs de beurt aan de Mate 20 lite. Met de woorden ‘ideale combinatie van beauty & brains, met kracht, functionaliteit en fotografie in een strak en eigentijds zakenjasje’ werd het nieuwe pronkstuk uit Azië gelanceerd.


Views

1k+

Vermeende Korrewegschutter toont geen enkel berouw

De verdachte ontkent alle aantijgingen ©Opsporing Verzocht

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

1 UUR

De 21-jarige Azim A. moet twaalf jaar de cel in en tbs met dwangverpleging krijgen. Dat vindt het Openbaar Ministerie. De rechtszaak tegen de Korrewegschutter is donderdagochtend van start gegaan. Het OM verdenkt A. uit Groningen van poging tot moord.

Hij zou in de vroege ochtend van 15 oktober vorig jaar een 21-jarige student uit dezelfde stad zonder enige aanleiding dusdanig ernstig hebben mishandeld dat hij voor de rest van zijn leven in een rolstoel moet zitten.

Blijvend verlamd


Views

100+

Ongeval Oss gefilmd door treincamera

Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

1 UUR

De politie heeft een vreselijk confronterend, maar zeer handig hulpmiddel in het onderzoek naar het drama dat zich donderdagochtend afspeelde in Oss. De trein die daar een elektrische bolderkar met kinderen schepte, is uitgerust met een frontcamera. De beelden worden bestudeerd voor het onderzoek naar de toedracht, zei directeur Pier Eringa van ProRail op een persconferentie.

De politie stelt de beelden veilig en ze zullen ook worden gedeeld met de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en de Onderzoeksraad voor Veiligheid die ook onderzoek doen naar het ongeluk. Personeel van de NS heeft de beelden uit de trein donderdagmiddag voor het eerst bekeken, aldus Marjan Rintel van de Raad van Bestuur. Ook camera's op station Oss West nabij de overweg worden bekeken om informatie te verzamelen.

Op dit moment zijn alleen nieuwe treinstellen standaard uitgerust met een frontcamera. Het gaat dan om maximaal tien procent van de treinen. De frontcamera is vooral ingevoerd om na een zelfdoding snel een misdrijf uit te kunnen sluiten om het treinverkeer weer snel op te starten.


Views

200+

Vrouwen dubbel zoveel kans op kanker door alcohol

Foto ter illustratie. Bron: Arzu Cengiz/ Unsplash

Foto van 'metronieuws'

2 UUR

Roken, veel vet en een ongezonde levensstijl in het algemeen: er zijn verschillende factoren die het risico op kanker verhogen. Ook alcohol kan het risico op het krijgen van kanker verhogen. Voor onderzoekers dus tijd om te kijken hoeveel we mogen drinken om het risico binnen de perken te houden.

Het nieuwe onderzoek kijkt naar de bijdrage van verschillende hoeveelheden alcohol op het risico op de twintig meest voorkomende kankersoorten. Als de risico’s van de kankersoorten worden samengevoegd blijkt dat tot vijftien gram alcohol per dag het totale risico niet is verhoogd. Vanaf vijftien gram alcohol per dag is er wel een risicoverhoging. De studie is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Nutrition and Health Sciences

Nieuwe aanpak


Views

100+

Zelfde tijdzone voor Nederland, België en Luxemburg

Zelfde tijdzone voor Nederland, België en Luxemburg

Illustratie van start zomertijd / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

3 UUR

De premiers van Nederland, België en Luxemburg zijn het erover eens dat de Benelux-landen in dezelfde tijdzone zouden moeten blijven. De vraag is nog of dat de zomer- of de wintertijd moet worden.

Consequenties

Om die vraag te beantwoorden zullen de bewoners van de Benelux-landen gevraagd worden naar hun voorkeur. Volgens een woordvoerster vindt Rutte het „prima" gezamenlijk naar het vraagstuk klokverzetten te kijken. Dit naar aanleiding van het voorstel van de Europese Commissie eerder dit jaar, om een einde te maken aan het twee keer per jaar klokverzetten in de Europese Unie. Elk land zou zelf moeten bepalen of het permanent op zomer- of wintertijd overschakelt in 2019. Voordat het zo ver is, moet het voorstel nog goedgekeurd worden.


Views

200+

Woede om oproep 'mazelenfeestjes' anti-vaxxer

De enige manier hoe je kinderen wél tegen mazelen beschermd ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

3 UUR

Een oproep van een moeder in besloten Facebookgroep voor zogenaamde 'anti-vaxxers' heeft voor grote woede gezorgd op sociale media.

In het bericht is te lezen dat de vrouw op zoek is naar speelkameraadjes voor haar zoontjes van 2,5 en 10 jaar oud die ze kunnen besmetten met ziektes als waterpokken en mazelen. Dit om hen en 'een voltallige generatie sterker te maken'.

De bizarre oproep in een besloten Facebookgroep ©Facebook


Views

200+

Likeability of 3

'Bestuurster Oss schreeuwde nog om hulp'

Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

3 UUR

Buurtbewoners en ooggetuigen die donderdagochtend de dramatische aanrijding met een elektrische stint op het spoor in Oss hebben gezien, zijn heel erg geschrokken. Getuigen die de botsing zagen gebeuren zijn direct opgevangen, maar ook veel mensen die de klap hebben gehoord en zijn gaan kijken, staan te trillen als ze vertellen wat ze hebben gezien.

Uit alle ooggetuigenverslagen komt het beeld naar voren dat de bestuurster van de elektrische bakfiets tussen de gesloten slagbomen bij station Oss West is terechtgekomen en dat ze nog heeft geschreeuwd om hulp. Het vermoeden bestaat dat ze de controle over de bakfiets was verloren. De politie onderzoekt dit nog.

Vijf kinderen


sad
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Views

300+

Tientallen zieke mensen op cruiseschip in Rotterdam

Tientallen zieke mensen op cruiseschip in Rotterdam

Het schip ligt in Rotterdam aan de Wilhelminakade, pal naast de Erasmusbrug

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

3 UUR

Update: Het cruiseschip is inmiddels vrijgegeven, de passagiers mochten het schip weer verlaten.

Een cruiseschip is in Rotterdam in quarantaine geplaatst. Veiligheidsdiensten hebben alarm geslagen nadat een fors aantal passagiers van cruiseschip Aida Perla ziek was geworden. Dat meldt de veiligheidsregio Rijnmond. Het schip ligt aan de Wilhelminakade, pal naast de Erasmusbrug.

Virus


Views

200+

Kinderen spoorongeval zaten in een 'stint'

De elektrische bolderwagen voor 10 kinderen. Foto: Stint Urban Mobility

Foto van 'metronieuws'

3 UUR

Naar aanleiding van het ernstige ongeval donderdagochtend in Oss, zijn veel mensen op social media verdrietig maar ook boos: zij wantrouwen het vervoersmiddel waarmee de kinderen van a naar b werden gebracht. De vier overleden kinderen en het zwaargewonde kindje zaten namelijk in een zogenaamde 'stint', een elektrisch aangedreven kar die speciaal werd ontworpen voor de buitenschoolse opvang. De vrouw die zwaargewond raakte, bestuurde het voertuig.

Maar wat is de stint? Het karretje is een Nederlands ontwerp. In 2011 zijn Edwin Renzen en Peter Noorlander begonnen met de ontwikkeling en productie ervan. Het wagentje biedt plaats aan maximaal tien kinderen. De bestuurder staat rechtop achter de bak waarin de passagiers zitten. De stint valt in de verkeerscategorie 'bijzondere bromfiets'. Om het voertuig te mogen besturen moet je ouder dan zestien zijn en een korte cursus gevolgd hebben. Een helm, rijbewijs of kenteken zijn niet nodig.

Snelheid en remweg


Views

400+

Na naald-aardbeien, nu ook naaldmango in Australië

De naalden zijn aangetroffen in aardbeien, bananen, appels en bananen ©Facebook

Foto van 'Jelmer Visser'

VANDAAG, 11:00

De maand september is voor fruitliefhebbers in Australië een ware nachtmerrie. Nadat er over het hele land verspreid al naalden werden aangetroffen in aardbeien, is er woensdag ook eentje aangetroffen in een mango.

Deze naaldmango is afkomstig uit een supermarkt in Brisbane, meldt de Daily Telegraph. Er raakte niemand gewond, de politie is een onderzoek gestart om de dader op te sporen. In de afgelopen weken zijn er meer dan honderd meldingen geweest van fruitsabotage in Australië. Tenminste 13 mensen raakten sinds 9 september gewond. Onder de slachtoffers zitten onder meer studenten, kinderen en een onfortuinlijke hond.

Een foto van een naald-aardbei ©Facebook


Views

300+

Camera videoVier kinderen omgekomen bij ongeval trein in Oss

Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 09:04

In het Brabantse Oss zijn vier kinderen in de leeftijd van vier tot elf jaar omgekomen door een botsing tussen een elektrische bakfiets en een trein. Een volwassen vrouw en een vijfde kind liggen zwaargewond in het ziekenhuis. Uit een persconferentie blijkt dat meerdere betrokken kinderen uit één gezin komen. Het gaat om twee kindjes die omkwamen en het kind dat zwaargewond in het ziekenhuis ligt.

Veel verschillende hulpdiensten zijn donderdagochtend met de hoogste prioriteit naar de locatie geroepen. De brandweer, politie en ambulance waren aanwezig. De brandweer heeft de omgeving afgezet met schermen. Ambulancepersoneel ontfermde zich direct over alle slachtoffers. Ook zijn er twee traumahelikopters ingeschakeld.


Views

2k+

Vliegtuigpassagiers bloeden uit oren door foutje

Foto ter illustratie. / ANP

Foto van 'Cerise van Vliet'

VANDAAG, 08:54

Vliegtuigen zijn voor veel mensen al een horrorlocatie op zich: er kan van alles fout gaan en je hebt er zelf geen controle over. Zo kan bijvoorbeeld de luchtdruk wegvallen in de cabine, in dat geval komen er kapjes naar beneden waar je - vooral rustig - door moet ademen. Maar in India stelde het vliegtuigpersoneel zelf even de verkeerde cabinedruk in, waardoor passagiers aan boord bloed uit de oren en neus hadden lopen.

Angstige momenten dus voor de passagiers van het Indiase toestel. Bij dertig van de 166 passagiers kwam bloed uit de oren en neus, meldt burgerluchtvaartautoriteit DGCA in de krant Hindustan Times. Andere inzittenden kregen alleen last van hoofdpijn.


Views

500+

Levensgevaarlijke springkussens te huur in Nederland

Levensgevaarlijke springkussens te huur in Nederland

Voorbeeld van zo'n multiplay-kussen / RTL Nieuws

Foto van 'metronieuws'

VANDAAG, 08:29

In Nederland zijn honderden gevaarlijke springkussens in omloop die door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) niet teruggehaald zijn. De fabrikant en de toezichthouder zijn op de hoogte van het feit dat de springkussens voor schedelbasisfracturen bij kinderen hebben gezorgd, schrijft RTL Nieuws na onderzoek.

Gelanceerd

Het gaat om de zogenoemde multiplay-springkussens. Binnenin zit een opblaasbare tunnel en een trap naar een glijbaan. In de praktijk blijkt dat kinderen die gebruiken om op de ruim twee meter hoge wanden van het kussen te klimmen, waarna zij kunnen worden gelanceerd.


Views

500+

Door Amerikaanse orkaan kans op Nederlandse storm

Door Amerikaanse orkaan kans op Nederlandse storm

Mensen op het strand van Hoek van Holland tijdens storm eerder dit jaar / ANP

Foto van 'metronieuws'

VANDAAG, 07:27

Het is donderdag de laatste kans om nog wat zonnestralen mee te pakken, vrijdag is het namelijk gedaan met het nazomerweer. Sterker nog, het kan gaan stormen.

Storm

Donderdagmiddag is er hier en daar nog kans op wat regen en richting de avond zal de bewolking toenemen. Vanaf vrijdag wordt het onstuimig, schrijft Weeronline. Zaterdag gaat het ook regenen en op zondag is er kans op storm. Ook maandag wordt nog een gure herfstdag.


Views

600+

Geen winst voor Grace in AGT 'Het is goed zo'
Likeability of 5

Geen winst voor Grace in AGT: 'Het is goed zo'

Grace tijdens een eerder optreden / ANP

Foto van 'metronieuws'

VANDAAG, 06:39

Glennis Grace heeft America's Got Talent niet gewonnen. De zangeres zat niet bij de laatste vijf kanshebbers, ze had namelijk niet genoeg stemmen gekregen.

„Ik voel me heel goed. Ik voel me heel rustig. Ik heb voor mezelf heb ik zoiets van: ik heb het toch maar even geflikt", zegt Grace in een eerste reactie tegen RTL Nieuws. „Een half jaar lang stond mijn leven in het teken van America's Got Talent. En nu is het klaar." Ze is eigenlijk best trots op zichzelf. „Het is goed zo."

Overtrof


lol
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Views

700+

Lees de Metro van donderdag 20 september nu online

Een krantenbak met daarin de Metro op Amsterdam CS. / ANP

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Reis je met de trein naar je werk of school, maar ben je altijd te laat om een Metro te bemachtigen? Maak je geen zorgen, de Metro van morgen lees je nu alvast online.

Daarin kun je onder meer lezen dat we met zijn allen steeds meer onze boodschappen online doen. Wij Nederlanders blijken koplopers te zijn in het doen van online boodschappen. Toch denkt retaildeskundige Paul Moers dat hier een plafond aan zit. „Nederlanders vinden het leuk om rond te dwalen in een supermarkt.”

Ook kun je lezen over probleemwijken en hoe het is om daar te wonen. Inwoners van de Utrechtse wijk Overvecht en de Amsterdamse Bijlmer doen hun verhaal. „Mijn vrouw kan hier ’s avonds gewoon in haar eentje over straat. Dat was vroeger ondenkbaar.”


Views

600+

Grieks dorp bedekt met enorme spinnenwebben

Spinnenweb. / Unsplash

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Het Griekse dorpje Aitoliko wordt bedekt met een grote hoeveelheid spinnenwebben. Warme temperaturen hebben gezorgd voor bijna 300 meter aan spinnenrag.

Volgens deskundigen is er sprake van een jaarlijks terugkerend fenomeen. Het gaat om de tetragnatha-spinnen, het soort spinnen dat enorme nesten bouwt om in te paren.

Feestje vieren


Views

1k+

Levende lintworm aangetroffen in hersenen van man

De eerste PET-MRI scanner van Nederland. / ANP

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Een 26-jarige man uit China kreeg onlangs de schrik van zijn leven. Na onverklaarbare epileptische klachten ontdekten artsen na een grondig onderzoek een tien centimeter lange lintworm in zijn hersenen.

Na een bloedtest en een hersenscan werd het duidelijk dat de worm nog leefde toen hij uit de hersenen van de man werd getrokken. Dit liet dokter Wang Chunliang weten aan de South China Morning Post.

Via het bloed


Views

1k+