Hester Ramaker
Hester Ramaker Nieuws 22 jul 2018
Leestijd: 1 minuut

Vlaamse musea zijn Facebookban op naakt helemaal zat

Het is niet toegestaan om op Facebook naakt te vertonen. Het medium haalt foto’s en video’s die te expliciete beelden bevatten van het platform af. Maar Vlaamse musea zijn daar nu helemaal klaar mee. Ze hebben een open brief geschreven aan Facebookbaas Mark Zuckerberg, omdat ze vinden dat de ban op naaktafbeeldingen is doorgeschoten. Facebook verwijdert ook geschilderd naakt van Vlaamse meesters en dat is té streng, vinden de musea.

Naakte jezus

Onlangs verwijderde Facebook nog een afbeelding van het 30.000 jaar oude vruchtbaarheidsbeeldje de Venus van Willendorf. Ook de Kruisafneming van Peter Paul Rubens mocht niet worden getoond, omdat Jezus er op zijn lendendoek na helemaal naakt op is te zien.

Volgens de VRT is de censuur een doorn in het oog van Toerisme Vlaanderen, dat met het project Vlaamse Meesters drie miljoen mensen naar Vlaanderen wil trekken in de komende twee jaar. Op deze manier is het moeilijk om via Facebook reclame te maken voor ,,de magnifieke penseelstreken" van Rubens, Pieter Bruegel of Jan van Eyck.

Gesprek

,,Aanstootgevend. Dat is het woord dat wordt gebruikt om de borsten, billen en cherubijnen van Peter Paul Rubens te beschrijven. Niet door ons, maar door u”, schrijven de directeuren van de grote Vlaamse musea, die hopen op een gesprek met Zuckerberg boven een kop koffie of ‘een verfrissend Belgisch biertje’. ,,Kunst brengt mensen samen, net zoals social media doen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.