Merel Driessen
Merel Driessen Nieuws 26 jul 2018
Leestijd: 3 minuten

Vitens: we draaien op volle toeren

Sinds woensdag is code oranje van kracht en de hittegolf is een feit. Nederland is al weken in de ban van het droge en warme weer. Maar de vraag naar water neemt alsmaar toe en waterbedrijven draaien op volle toeren. Zo ook waterbedrijf Vitens: „De situatie in heel ons verzorgingsgebied is nijpend.”

Oproep aan klanten

Vitens doet donderdag een noordoproep aan haar klanten in Overijssel, Friesland en de Noordoostpolder. In een groot oranje vak op de website schrijft het waterbedrijf haar klanten onnodig watergebruik te vermijden: ‘Bijvoorbeeld door de auto niet te wassen, niet te sproeien of korter en/of minder vaak te douchen.’ Bram Inklaar, werkzaam bij Vitens, vertelt aan Metro dat de watervraag op dit moment 130 tot 140 procent hoger is dan normaal. „De watervraag moet niet groter worden dan dat het nu is. Dat kan ons watersysteem niet aan.”

De klanten van het waterbedrijf kunnen de komende tijd te maken krijgen met een lagere waterdruk. Dat betekent dat bijvoorbeeld uit hun douchekoppen een minder harde waterstraal komt. En eigenlijk is dat heel makkelijk te verklaren. „We hebben een bepaalde hoeveelheid water aan te bieden”, legt Inklaar uit. „Als iedereen dat tegelijk wil hebben, dan wordt de stroom minder.”

Snelweg

Bij Vitens merken ze vooral in Overijssel en Friesland het watersysteem als het ware uit balans raakt. De vraag naar water is daar veel hoger dan het aanbod. Kan het water dan opraken? Voorlopig niet, vertelt Inklaar. Het gaat vooral om het watersysteem dat de grote vraag niet goed aankan. „Vergelijk het met een zesbaanssnelweg. Die is heel ruim, maar als heel Nederland daar over heen rijdt ontstaat er file.” Dat geldt ook voor het watersysteem van Vitens. „We hebben een bepaalde productiecapaciteit voor het zuiveren van het water en door de leidingen kan een bepaald maximum water heen.”

Toch moet het waterbedrijf nu niet te maken krijgen met een storing. „Onze zorg zit erin dat op het moment dat je op maximale capaciteit draait, je weinig marge hebt. Mocht er ergens een storing zijn, dan wordt de situatie heel snel kritiek. Je kan het water veel moeilijker omleiden vanaf een andere kant. Dat betekent echt dat mensen langer dan normaal bij een storing zonder water kunnen komen zitten.”

Tips

Let dus voorlopig echt even goed op je waterverbruik en douche wat minder lang. Hier nog een aantal extra tips:

  • Voordat je douche op de juiste temperatuur is, komt er eerst altijd een flinke straal koud water uit. Vang dit water op met een emmer en gebruik het daarna om bijvoorbeeld je planten water te geven.
  • Geen grote vlekken in je was en stinkt het alleen naar zweet? Hang je was dan aan de waslijn buiten om het te luchten in plaats van je wasmachine aan te zetten en water te verbruiken.
  • Gebruik de spaarknop van je toilet. Dat is is dus de knop voor de kleine boodschap.
  • Laat je de douchekraan altijd aan staan als je je lichaam inzeept? Zet die nu dan even uit, scheelt een hoop! En wist je dat je met dit weer beter warm dan koud kan douchen? Waarom dat zo is lees je hier

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.