Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 19 jul 2018
Leestijd: 1 minuut

Verdachten van Britse zenuwgasaanval in beeld

Mogelijk hebben de Britse autoriteiten de daders van de zenuwgasaanval op ex-spion Skripal en zijn dochter geïdentificeerd. Volgens Britse media zou het gaan om Russen. Zij baseren zich op informatie van een bron rond het onderzoek.

,,Onderzoekers denken dat ze de vermeende daders achter de novitsjok-aanval hebben geïdentificeerd”, zei de ingewijde tegen persbureau Press Association. ,,Daarvoor hebben ze beelden van bewakingscamera’s gebruikt en vergeleken ze die informatie met gegevens over mensen die rond dat moment het land binnenkwamen. Ze weten zeker dat het gaat om Russen.”

Novitsjok-vergiftiging

De aanslag op Skripal en zijn dochter vond eerder dit jaar plaats in Salisbury. Zij werden blootgesteld aan het giftige novitsjok, maar overleefden. Later viel er alsnog een dodelijk slachtoffer door een novitsjok-vergiftiging, dat was de 44-jarige Dawn Sturgess. Zij overleed nadat ze in aanraking was gekomen met een veel hogere dosis van het middel.

Ook haar partner Charlie Rowley (45) raakte besmet, hij ligt nog in het ziekenhuis. Volgens de broer van Rowley zat het giftige middel in een gevonden parfumflesje. De bron zei dat onderzoekers vermoeden dat Sturgess het middel vanuit het flesje mogelijk direct op haar huid spoot. De politie heeft dat niet bevestigd, maar heeft wel gemeld inderdaad een parfumflesje te hebben gevonden.

Diplomatieke botsing

Het gebruik van novitsjok op Brits grondgebied leidde eerder dit jaar tot een diplomatieke botsing tussen Rusland en het Westen. Groot-Brittannië houdt Moskou verantwoordelijk voor de aanval. Meerdere landen, waaronder Nederland, besloten Russische diplomaten uit te wijzen. Het Kremlin, dat alle betrokkenheid bij de aanval ontkende, wees vervolgens ook diplomaten uit.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.