In het nieuws

Veel ongelukken door buitenlandse truckers
Likeability of 5

Veel ongelukken door buitenlandse truckers

Beeld van een vrachtwagenongeluk op de A12. / ANP

Foto van 'Imre Himmelbauer'

12 JUL 2018

Buitenlandse vrachtwagenchauffeurs zorgen relatief vaak voor ongelukken in Nederland. In maar liefst 40 procent van de vrachtwagenongelukken zit een buitenlandse chauffeur achter het stuur.

Dat terwijl maar 13 procent van de vrachtwagens in Nederland ook daadwerkelijk een buitenlands kenteken heeft. Daarmee zijn de buitenlandse truckers dus behoorlijk oververtegenwoordigd bij ongelukken en pechgevallen. Vooral Polen (9 procent), Duitsers (5 procent) en Roemenen (5 procent) maken er een potje van, zo meldt het AD.

Economie

Het aantal vrachtwagenongevallen steeg vorig jaar met 40 procent naar 1484 ongelukken. Bij de helft van die ongelukken moest er een bergingsbedrijf aan te pas komen. Volgens de Stichting Incident Meldingen Vrachtauto's is de stijging het gevolg van de grotere drukte op de weg. Door het herstel van de economie is er ook meer goederenvervoer.

Rijkswaterstaat zegt dat maar 1,3 procent van de files wordt veroorzaakt door vrachtwagenongelukken of gestrande vrachtwagens. Toch zorgen ze voor relatief veel ellende: 4,5 procent van de totale filezwaarte en 4,6 procent van het totale reistijdverlies is te wijten aan vrachtwagens. Dat komt doordat het vaak vrij lang duurt voordat problemen met vrachtwagens opgelost zijn. Daardoor zijn rijstroken soms uren dicht.


like
user_df6ff89305be37b17ba5da28e839234bb68d9068_avatar

Views

3k+

Eén minuut te laat, en dus is de Vierdaagse voorbij

Eén minuut te laat, en dus is de Vierdaagse voorbij

Ze was een minuut te laat. Foto: Printscreen YouTube / Omroep Gelderland

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Ze was een minuut te laat, Ingrid van Ballegooij uit Haren. En ja, omdat regels nu eenmaal regels zijn, mag ze morgen niet opnieuw verschijnen aan de start van de Nijmeegse Vierdaagse.

'Ik wil niet stoppen'

Van Ballegooij werd gediskwalificeerd. „Als ik dit had geweten, was ik vanmorgen al niet meer gestart", zegt ze al huilend vlak na de finish tegen Omroep GelderlandZe werd het laatste stukje gedragen door omstanders, maar eenmaal bij de finish - om 17.01 - bleek dat helaas voor niets te zijn geweest. „Vanochtend dacht ik bij m'n eigen: Ik wil niet stoppen, ik ga door. Nu mag ik morgen alsnog niet starten. Dat is gewoon balen."


Views

1k+

Ophef over Marokkaanse anti-bikiniactie #WeesEenMan

Ophef over Marokkaanse anti-bikiniactie #WeesEenMan

Op een strand dichtbij de Marokkaanse stad Rabat draagt één vrouw een bikini, terwijl de andere volledig bedekt de zee in is gegaan. / AFP

Foto van 'Imre Himmelbauer'

VANDAAG, 09:14

In Marokko is ophef ontstaan over een campagne die ervoor moet zorgen dat mannen hun vrouwen ontmoedigen om met bikini naar buiten te gaan. Met de hashtag #WeesEenMan worden mannen opgeroepen hun vrouw niet onbedekt of 'onzedig' naar buiten te laten gaan.

Dat meldt de NOS. De campagne is opgezet door een op de islam geïnspireerde Facebook-pagina. Hun oproep met de hashtag #WeesEenMan werd ruim 14.000 keer gedeeld en krijgt veel aandacht in grotere steden als Rabat.

Macho-ideeën


Views

500+

Hittegolf op komst: 'Grootste droogte van deze eeuw'
Likeability of 3

Hittegolf op komst: 'Grootste droogte van deze eeuw'

Houd je van warm weer? Dan zit je de komende dagen goed in Nederland. / Pexels

Foto van 'Imre Himmelbauer'

2 UUR

Wie hoopt de komende dagen lekker van het strand te genieten, kan zijn geluk waarschijnlijk niet op. Nederland gaat namelijk een flinke hittegolf tegemoet en dat betekent dat de temperaturen regelmatig boven de 30 graden uitkomen.

Dat zegt weerman Marco Verhoef tegen het AD. Het wordt de komende dagen al warm met temperaturen van boven de 25 graden, maar vanaf dinsdag wordt het overal in het land meer dan 30 graden.

15 dagen


sad
user_f58943cf89efe018d85a873d205f595cdfa98138_avatar

Views

300+

Volop zomer, maar in Gelderland rijden strooiwagens

Volop zomer, maar in Gelderland rijden strooiwagens

De strooiwagens rijden in de Geldermalsen. Foto: ANP.

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Het is een gek gezicht, maar in de Gelderse gemeente Geldermalsen zijn voor even de strooiwagens uit de schuur gehaald.

Gesmolten asfalt

Door de aanhoudende droogte en hitte dreigt er namelijk schade te ontstaan aan het asfalt. Gesmolten asfalt blijft kleven aan autobanden en laat overal sporen na. En daarom wordt er gestrooid met zout, want dat helpt daar tegen. Het strooien heeft dus niets te maken met eventuele gladheid.


Views

1k+