Hester Ramaker
Hester Ramaker Nieuws 6 jul 2018
Leestijd: 1 minuut

Universiteiten mogen onderwijzen in Engels

De rechtbank van Utrecht heeft in een kort geding bepaald dat de universiteiten van Maastricht en Twente onderwijs aan mogen bieden in het Engels. De Vereniging Beter Onderwijs Nederland (BON) had gevraagd om een verbod op de verdere verengelsing van het academisch onderwijs.

Niet in strijd met de wet

Volgens de rechtbank is onvoldoende gebleken dat de universiteiten handelen in strijd met de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek, die stelt dat hoger onderwijs zich mede moet richten „op de bevordering van de uitdrukkingsvaardigheid in het Nederlands”. Kortom: Onderwijs en examens moeten in principe in het Nederlands worden afgenomen, maar daarvan kan worden afgeweken. De universiteiten hebben volgens de rechter voldoende gemotiveerd waarom ze daarvan afwijken.

De motivering van Beter Onderwijs Nederland daarentegen was volgens de rechter niet goed genoeg. Zij hadden het vooral over het algemene belang van onderwijs in het Nederlands en gingen volgens de rechtbank niet genoeg in op de specifieke situatie van de opleidingen en universiteiten.

Politieke discussie

De rechtbank erkende het standpunt van de universiteiten dat het geen juridische maar een politieke discussie is. De onderwijsinspectie is begonnen aan een onderzoek naar de naleving van de Wet op het hoger onderwijs. Dat onderzoek staat los van deze rechterlijke uitspraak.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.