Imre Himmelbauer
Imre Himmelbauer Nieuws 13 jul 2018
Leestijd: 1 minuut

Tweede woning aan toerist verhuren strafbaar

De Raad van State heeft definitief geoordeeld dat het verhuren van een tweede woning aan toeristen strafbaar kan zijn. In een zaak die al sinds 2015 liep heeft de Raad geoordeeld dat het beroep van de verhuurder ongegrond is en dat hij de opgelegde boete van 12.000 euro gewoon moet betalen.

De zaak begon zoals gezegd in 2015, toen het Amsterdamse college van burgemeester en wethouders een boete van 12.000 euro oplegde aan een inwoner van Amsterdam. De man zou een woning aan de woonruimtevoorraad onttrekken door de woning te verhuren via de website booking.com.

Strafbaar

Hij tekende daartegen bezwaar aan, maar dat werd afgewezen. Ook bij de rechtbank kreeg het college gelijk en daarom resteerde voor de verhuurder alleen nog de Raad van State. Ook die heeft nu geoordeeld dat de verhuurpraktijken strafbaar zijn. Daardoor kan in soortgelijke zaken teruggegrepen worden op deze zaak om ook andere verhuurders van deze aard aan te pakken.

De krapte op de huizenmarkt is al langer een probleem in de populaire steden van Nederland en wordt door verhuur aan toeristen vaak in de hand gewerkt. Vooral in de Randstad is de vraag naar woningen erg groot, waardoor mensen vaak voor hoge bedragen relatief kleine woningen huren. Een jaar geleden interviewde Metro nog de 23-jarige Natalja van Zijp, die voor 800 euro een bovenwoning in Bussum huurde.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.