In het nieuws

Tweede woning aan toerist verhuren strafbaar

Tweede woning aan toerist verhuren strafbaar

In de omgeving van de Amsterdamse Prinsengracht is verhuur via AirBnB een groot probleem. / ANP

Foto van 'Imre Himmelbauer'

13 JUL 2018

De Raad van State heeft definitief geoordeeld dat het verhuren van een tweede woning aan toeristen strafbaar kan zijn. In een zaak die al sinds 2015 liep heeft de Raad geoordeeld dat het beroep van de verhuurder ongegrond is en dat hij de opgelegde boete van 12.000 euro gewoon moet betalen.

De zaak begon zoals gezegd in 2015, toen het Amsterdamse college van burgemeester en wethouders een boete van 12.000 euro oplegde aan een inwoner van Amsterdam. De man zou een woning aan de woonruimtevoorraad onttrekken door de woning te verhuren via de website booking.com.

Strafbaar

Hij tekende daartegen bezwaar aan, maar dat werd afgewezen. Ook bij de rechtbank kreeg het college gelijk en daarom resteerde voor de verhuurder alleen nog de Raad van State. Ook die heeft nu geoordeeld dat de verhuurpraktijken strafbaar zijn. Daardoor kan in soortgelijke zaken teruggegrepen worden op deze zaak om ook andere verhuurders van deze aard aan te pakken.

De krapte op de huizenmarkt is al langer een probleem in de populaire steden van Nederland en wordt door verhuur aan toeristen vaak in de hand gewerkt. Vooral in de Randstad is de vraag naar woningen erg groot, waardoor mensen vaak voor hoge bedragen relatief kleine woningen huren. Een jaar geleden interviewde Metro nog de 23-jarige Natalja van Zijp, die voor 800 euro een bovenwoning in Bussum huurde.


Views

4k+

Kindje (2) overleden na zwemmen in recreatieplas
Likeability of 3

Kindje (2) overleden na zwemmen in recreatieplas

Foto ter illustratie: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Een peuter van twee jaar oud is vrijdagavond overleden na enige tijd onder water te hebben gelegen bij recreatieplas Funbeach in Panheel, Midden-Limburg.

Hulpdiensten kregen omstreeks half zeven een melding dat er iets mis was. Omstanders die het kind uit het water haalden, begonnen met reanimeren en hulpdiensten namen even later de reanimatie over. De peuter overleed enige tijd later in een ziekenhuis in Roermond.

De politie onderzoekt wat er precies is gebeurd en gaat uit van een noodlottig ongeval. Over de identiteit van het slachtoffer, en of het gaat om een jongen of een meisje, zegt de politie niets.


dislike
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Views

1k+

Hittegolf op komst: 'Grootste droogte van deze eeuw'
Likeability of 2

Hittegolf op komst: 'Grootste droogte van deze eeuw'

Houd je van warm weer? Dan zit je de komende dagen goed in Nederland. / Pexels

Foto van 'Imre Himmelbauer'

GISTEREN

Wie hoopt de komende dagen lekker van het strand te genieten, kan zijn geluk waarschijnlijk niet op. Nederland gaat namelijk een flinke hittegolf tegemoet en dat betekent dat de temperaturen regelmatig boven de 30 graden uitkomen.

Dat zegt weerman Marco Verhoef tegen het AD. Het wordt de komende dagen al warm met temperaturen van boven de 25 graden, maar vanaf dinsdag wordt het overal in het land meer dan 30 graden.

15 dagen


sad
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avataruser_f58943cf89efe018d85a873d205f595cdfa98138_avatar

Views

1k+

Camera videoBijna hele familie komt om bij bootongeluk Missouri

Bij het bootongeluk kwamen vrijdag 17 mensen om het leven. / AFP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 10:30

Twee opvarenden van de rondvaartboot die vrijdag kapseisde in de Amerikaanse staat Missouri, hebben bij het ongeluk negen familieleden verloren. De familie zat in totaal met elf mensen op de boot, maar alleen een vrouw en haar neefje overleefden het ongeluk.

Tia Coleman, de vrouw die het ongeluk overleefde, vertelde aan de Amerikaanse zender Fox 59 haar verhaal: „Ik verloor al mijn kinderen, ik verloor mijn man, ik verloor mijn schoonmoeder, ik verloor mijn schoonvader, ik verloor mijn oom, ik verloor mijn schoonzus - ze was mijn vriendin - en ik verloor mijn neef.”

Geen reddingsvesten


Views

400+

17-jarige Nederlander vermist aan Gardameer

Het Gardameer in Italië. / Pixabay

Foto van 'metronieuws'

2 UUR

Al meer dan dertig uur zijn de ouders en vrienden van de 17-jarige Koen van Keulen op zoek naar hem. De jongen uit Soest kwam donderdagnacht niet terug na een avondje stappen aan het Gardameer in Italië.

Avondje uit

Een shuttlebus bracht Koen en zijn vrienden donderdagnacht terug naar hun camping. Terwijl Koens vrienden uitstapten bij de juiste halte, wilde Koen nog even blijven zitten. Zijn vader vertelt tegen het AD dat de jongen een halte verder zou zijn uitgestapt en toen teruggelopen zou zijn naar de camping.


Views

300+